marcus Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Czy mieso ze schabu nadaje sie lepiej / gozej na kielbasy?Wiem ze kazde mieso nadaje sie na kielbasy ale cos mnie jednak pokusilo zapytac doswiadczonych czy niebedzie ,,za suche czy kruche "jako jedynka oczywiscie do tego jako dwojka boczek . Jakie macie doswiadczenia.?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2009 To jest najlepsze i najcenniejsze mięso z tuszy. Niedawno podawałem przepis na kiełbase polędwicową. Super sprawa - kilka razy robiłem. Znajdziesz go w dziale prowadzonym przez technika o starych recepturach, lub poprzez wyszukiwarkę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Dzieki Maxel jutro kupuje.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Jest bardzo dobre. Są przepisy na stronie głównej i na Forum gdzie polędwica jest lub może być w roli głównej. Ja robiłem m.in. Lisiecką na bazie polędwicy wg Borowczaka (str. gł.) i Staromiejską (wg SZCZEPAN'a - Forum). Obie mają tą "wadę" że b.szybko znikają z lodówki :tongue: . Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodosytnik Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2020 To w końcu chodzi o polędwicę czy o schab? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2020 To w końcu chodzi o polędwicę czy o schab?Polędwica - „Umięśnienie schabu składa się w przeważającej części z mięśnia najdłuższego grzbietu zwanego polędwicą, mięsień ten okryty jest od zewnątrz ścięgnistą błoną. Polędwica jest jednym z najdelikatniejszych i najwartościowszych mięśni półtuszy wieprzowej.Polędwicę przeznacza się do produkcji wysoko wartościowych wędzonek lub konserw. Wzdłuż dolnej granicy mięśnia najdłuższego grzbietu biegnie wąski m. biodrowo-żebrowy; mięsień ten i pozostałe drobne mięśnie przeznacza się na wieprzowinę kl. III. Mięsień lędźwiowy — polędwiczka — przeznacza, się na wieprzowinę kl. I. Schab jako całość przeznacza się na kotlety lub do pieczenia.”(źródło: „Podział tusz zwierząt rzeźnych” mgr inż. Józef Grzegorzewicz 1953 r.) Dla uzupełnienia, schab bez kości, to nazwa handlowa.Schab to mięsień z kością. Od kości odkrawamy polędwicę. Polędwica nie powstaje dopiero po wędzeniu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodosytnik Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Za mądre jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Za mądre jak dla mnie A wiec w skrócieTak, jak najbardziej się nadaje, aż za dobre i za drogie, ale jak masz chęć i kasę to jak najbardziej zmiel do kiełbasy.PSNie zapomnij dodać tłuszczu, bo nic z tego dobrego nie wyjdziePS2W przepisach to co jest opisane jako klasa 1 to Ty przyjmij Twój "schab" w zamian (Na tym forum schab bez kości musisz nazywać polędwicą, zgodnie z nazewnictwem fachowym a nie handlowym) Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodosytnik Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Grudnia 2020 To po co ja wczoraj kupowałem resztki nie najładniejszej szynki, która była sporo droższa od "schabu" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Grudnia 2020 To po co ja wczoraj kupowałem resztki nie najładniejszej szynki, która była sporo droższa od "schabu" ?A to już Ty sam musisz wiedzieć Jeden woli córkę, inny teściową Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Czy mieso ze schabu nadaje sie lepiej / gozej na kielbasy? 8 kg polędwicy2 kg mięsa z golonkido tego peklosól pieprz czosnek woda i masz idealną kiełbasę. Edytowane 18 Grudnia 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Za mądre jak dla mnie A wiec w skrócieTak, jak najbardziej się nadaje, aż za dobre i za drogie, ale jak masz chęć i kasę to jak najbardziej zmiel do kiełbasy.PSNie zapomnij dodać tłuszczu, bo nic z tego dobrego nie wyjdziePS2W przepisach to co jest opisane jako klasa 1 to Ty przyjmij Twój "schab" w zamian (Na tym forum schab bez kości musisz nazywać polędwicą, zgodnie z nazewnictwem fachowym a nie handlowym) To "A więc w skrócie" to za bardzo w skrócie. Po co dodawać tłuszcz do polędwicy? Jak to nic z tego nie będzie? Jaki tłuszcz tu by się nadawał najlepiej? Ja bym dodał trójki z golonki i tyle. Będzie coś w rodzaju super szynkowej. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Grudnia 2020 To "A więc w skrócie" to za bardzo w skrócie. Po co dodawać tłuszcz do polędwicy? Jak to nic z tego nie będzie? Jaki tłuszcz tu by się nadawał najlepiej? Ja bym dodał trójki z golonki i tyle. Będzie coś w rodzaju super szynkowej. Chyba super "schabowej" Jeden woli córkę, inny teściową Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Grudnia 2020 To po co ja wczoraj kupowałem resztki nie najładniejszej szynki, która była sporo droższa od "schabu" ?Może dobrze że nie kupiłeś tego "schabu" bo skoro był tani to mógł zawierać sporo wody i innych "fajnych" składników żeby ta wodę utrzymać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.