robertj Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Witam szukam peklosoli w UK znalazlem cos takiego czy to bedzie to http://www.sausagemaking.org/acatalog/Saltpetre__500_grammes.htmllubhttp://www.sausagemaking.org/acatalog/All_Purpose_Curing_Salt.htmlA moze ktos wie gdzie moge to kupic w UK Dzieki Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2009 http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_nitrate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertj Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2009 http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_nitrate czyli to jedno to poprostu saletra a to drogie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Grudnia 2009 A to będzie to o co Ci chodzi.http://www.sausagemaking.org/acatalog/Curing_Products.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertj Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Grudnia 2009 A to będzie to o co Ci chodzi. http://www.sausagemaking.org/acatalog/Curing_Products.htmlczyli co bo podales link do strony z wieloma produktami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Grudnia 2009 All Purpose Curing Salt to sól peklowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertj Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Grudnia 2009 All Purpose Curing Salt to sól peklowaDzieki bardzo punkt dla ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Dzieki bardzo punkt dla ciebie Miło mi. Nie znam mocy tego produktu , bo amerykańskie od naszych się różnią. A u Angoli też potrafi być wszystko odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Witam szukam peklosoli w UK znalazlem cos takiego czy to bedzie to http://www.sausagemaking....00_grammes.html lub http://www.sausagemaking....uring_Salt.html To pierwsze to czysty azotan potasu - z tym bardzo ostrożnie :!: :!: :!: Drugie to jak już zostało wyjaśnione sól peklowa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slath Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Tez poszukuje peklosoli na wyspach wiec dołączę się do tematu żeby nie zakładać nowego, znalazłem kilka możliwości ale nie jestem pewny czy to jest to czego szukam wiec będę wdzięczny za opinie znawców tematu https://www.amazon.co.uk/500g-Saltpetre-99-9-assay-Potassium-nitrate/dp/B0096BVY18/ref=pd_rhf_se_p_img_4?ie=UTF8&refRID=NPKBHKQFM76PAZ7VAB2X https://www.amazon.co.uk/Smokedust-Prague-Powder-1-200g/dp/B014HG8AW2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1461490524&sr=8-1&keywords=prague+powder https://www.amazon.co.uk/Smokedust-Prague-Powder-2-200g/dp/B014HH6KVY/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1461498730&sr=8-2&keywords=prague+powder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Ja kupuję Prague Powder #1. Jest to mieszanka soli i nitrytu (azotynu sodu). Jednak w Prague powder #1 jest w stężeniu 6.25% więc mieszam ją ze zwykłą solą w stosunku 10 do jednego (1kg soli i 100g prague powder) daje mi to ok 0.6% stężenia azotynu i stosuję jak zwykłą sól peklującą. Kupuję np tu:http://www.smokedust.co.uk/store/product_info.php/products_id/72W twoich linkach pierwszy to saletra potasowa (azotan potasu), uzywana rownież do peklowania. Jednak według mnie sól peklowa jest wygodniejsza w użyciu i trudniej o pomyłkę w odmierzaniu. Prague powder #2 to mieszanka azotynu sodu i azotanu potasu. Nie używam więc nie wiem jak dawkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slath Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Dzieki za informacje teraz będę mniej więcej wiedział czego szukać, a można gdzieś kupić gotowa mieszankę żeby nie trzeba było mieszać z sola?Pytam bo jeśli jest taka możliwość to wolał bym tego na razie nie robić, dopiero zaczynam przygodę z własnymi wyrobami wiec zanim ogarnę co i jak to trochę czasu minie.Ale jeśli nie da się kupić to z jaka sola najlepiej to mieszać, wiem ze powinna być warzona niejodowana ale czy w można taka kupić w UK najlepiej przez internet?Jak na razie zrobiłem tylko białą kiełbasę i używałem soli z linku poniżej, czy taka się nadaje czy raczej powinienem szukać czegoś innego?https://www.amazon.co.uk/gp/product/B0006FSLO6/ref=oh_aui_detailpage_o02_s01?ie=UTF8&psc=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Tutaj na przykład gotowa mieszanka (jednak dość droga ) http://www.weschenfelder.co.uk/bacon-curing-salt-beef/curing-salts/continental-curing-salts.htmlZ tego co wiem to w UK nie ma nakazu jodowania soli i większość soli jest niejodowana. Mają jednak dodany anty-zbrylacz. Ja używam najzwyklejszej soli z Tesco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slath Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Faktycznie taniej wyjdzie zrobić mieszankę 10 do 1 tak jak pisałeś, soli z Tesco używam do gotowania i w sumie nie miałem pojęcia ze jest niejodowana w sumie nawet nie zwróciłem chyba na to uwagi.W każdym bądź razie dzięki za info, teraz poczekam na szynkowar i sól a w czasie oczekiwania na przesyłkę będę czytał i przyswajał wiedze.Jak wszystko dojdzie zacznę eksperymenty, a zanim poinformuje jakie wyniki pewnie jeszcze będę pytał o rożne rzeczy Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amurak Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 http://www.homecuring.co.uk/product_info.php?cPath=28&products_id=76&osCsid=98727fe4e999cf7dfeec397718f9bbe9Ja kupuje ta czyli jak nasza peklosol. Mozesz tez kupic w polskim sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slath Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Dzieki za info, dzisiaj doszla mi ta ktora trzeba mieszac ze zwykla sola wiec najpierw ja wykorzystam a pozniej sie zobaczy.Niestety w moim wypadku pozostaje tylko zakup przez internet gdyz w okolicy nie ma typowego polskiego sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Najlepiej to kupować w Polsce ,przynajmniej ja tak robię .Przed wylotem na urlop kupuję a potem zabieram do siebie .Ewentualnie robię zakupy przez internet na allegro,a jak się zbierze większa ilość rzeczy ,biorę paczkę kurierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Września 2016 Odświerze kotleta, Znalazłem sól peklującą o takim składzie sprzedawaną w UK. Podpowie ktoś jak to dawkować? bo skład jest nieco dziwny. Ingredients Salt (80-90%), Sugar (10-20%), Preservatives (E250 (0.80%), E251 (0.50%)), Antioxidant (E301) (<2% Wdzięczny za porady. Producent podaje 30g/kg ale mnie to się trochę dużo widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Września 2016 Masz rację skład jest nie nieco ale bardzo dziwny ... Na Twoim miejscu kupiłbym sól oraz saletrę potasową i robił samemu jeśli jedyne co tam możesz kupić to to co wstawiłeś Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Września 2016 Dla siebie nie było by problemu ale na mała produkcję dla klienta, to już wolał bym mieć gotową mieszankę peklującą zarówno ze względów bezpieczeństwa własnego jak i na wypadek ewentualnej kontroli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Września 2016 ale na mała produkcję dla klienta, No jeśli tak to tylko środki dopuszczone lokalnie do użycia i dostępne handlowo ze wszelkimi certyfikatami etc .... - chyba nie masz wyboru Swoją drogą po jaka cholerę dodają NaNO2 razem z NaNO3 do tego ten cukier i witamina C to nie kumam chyba tylko po to żeby mieć jedną uniwersalną mieszankę peklującą do "wszystkiego". Standardowa peklosól to NaCl + NaNO2 (0,5-0,6%) Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Września 2016 Tak ale gdy sam pomieszam i coś się komuś nie daj Boże stanie, to leże i kwicze jak zarzynany prosiak. Mnie to tylko zastanawia fakt tego że nitrytu tam jest 0.8% i jak wspominasz NaNO3 do tego jeszcze 0.5%. znalazłem trochę danych w załączniku ale balans nitrytu na poziomie 0.6% - prawie 10% trochę mnie przeraża. 267.00395-001.001-Easicure-Traditional-38252.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Września 2016 Znalazłem sól peklującą o takim składzie sprzedawaną w UK. Podpowie ktoś jak to dawkować? bo skład jest nieco dziwny. Ingredients Salt (80-90%), Sugar (10-20%), Preservatives (E250 (0.80%), E251 (0.50%)), Antioxidant (E301) (<2% Wdzięczny za porady. Producent podaje 30g/kg ale mnie to się trochę dużo widzi. Mysle ,ze znasz angielski. Wyraznie przy tym produkc ie jest napisane co to takiego: Sweet cure mix for Bacon and ham. Jesli zamierzasz tylko to robic, to spokojnie mozesz stosowac, jednak z tym produktem nie uzyskasz polskich smakow. A tutaj masz, link, chyba jeden z wiekszych zaopatrzeniowcow dla potrzeb robienia wedlin http://www.sausagemaking.org/acatalog/All_Purpose_Curing_Salt.html Mysle ,ze reszte juz znajdziesz sam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Września 2016 Tak ale gdy sam pomieszam i coś się komuś nie daj Boże stanie Dlatego Ci napisałem No jeśli tak to tylko środki dopuszczone lokalnie do użycia i dostępne handlowo ze wszelkimi certyfikatami etc .... - chyba nie masz wyboru Jakby się tak głębiej zastanowić to to co oferują to tak naprawdę sól ze "wszystkimi wspomagaczami przemysłowymi" peklowania i tyle Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Września 2016 Jakby się tak głębiej zastanowić to to co oferują to tak naprawdę sól ze "wszystkimi wspomagaczami przemysłowymi" peklowania i tyle Roger, to nosi taka nazwe jaka wczesniej napisalam, To jest caly " MIX" Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.