Skocz do zawartości

Peklosól w UK. Czy to będzie to ?


robertj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szukam peklosoli w UK znalazlem cos takiego czy to bedzie to

http://www.sausagemaking....00_grammes.html

lub

http://www.sausagemaking....uring_Salt.html

To pierwsze to czysty azotan potasu - z tym bardzo ostrożnie :!: :!: :!:

Drugie to jak już zostało wyjaśnione sól peklowa.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję Prague Powder #1. Jest to mieszanka soli i nitrytu (azotynu sodu). Jednak w Prague powder #1 jest w stężeniu 6.25% więc mieszam ją ze zwykłą solą w stosunku 10 do jednego (1kg soli i 100g prague powder) daje mi to ok 0.6% stężenia azotynu i stosuję jak zwykłą sól peklującą. 

Kupuję np tu:

http://www.smokedust.co.uk/store/product_info.php/products_id/72

W twoich linkach pierwszy to saletra potasowa (azotan potasu), uzywana rownież do peklowania. Jednak według mnie sól peklowa jest wygodniejsza w użyciu i trudniej o pomyłkę w odmierzaniu. Prague powder #2 to mieszanka azotynu sodu i azotanu potasu. Nie używam więc nie wiem jak dawkować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za informacje teraz będę mniej więcej wiedział czego szukać, a można gdzieś kupić gotowa mieszankę żeby nie trzeba było mieszać z sola?

Pytam bo jeśli jest taka możliwość to wolał bym tego na razie nie robić, dopiero zaczynam przygodę z własnymi wyrobami wiec zanim ogarnę co i jak to trochę czasu minie.

Ale jeśli nie da się kupić to z jaka sola najlepiej to mieszać, wiem ze powinna być warzona niejodowana ale czy w można taka kupić w UK najlepiej przez internet?

Jak na razie zrobiłem tylko białą kiełbasę i używałem soli z linku poniżej,  czy taka się nadaje czy raczej powinienem szukać czegoś innego?

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B0006FSLO6/ref=oh_aui_detailpage_o02_s01?ie=UTF8&psc=1

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj na przykład gotowa mieszanka  (jednak dość droga :)

http://www.weschenfelder.co.uk/bacon-curing-salt-beef/curing-salts/continental-curing-salts.html

Z tego co wiem to w UK nie ma nakazu jodowania soli i większość soli jest niejodowana. Mają jednak dodany anty-zbrylacz. Ja używam najzwyklejszej soli z Tesco.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie taniej wyjdzie zrobić mieszankę 10 do 1 tak jak pisałeś, soli z Tesco używam do gotowania i w sumie nie miałem pojęcia ze jest niejodowana w sumie nawet nie zwróciłem chyba na to uwagi.

W każdym bądź razie dzięki za info, teraz poczekam na szynkowar i sól a w czasie oczekiwania na przesyłkę będę czytał i przyswajał wiedze.

Jak wszystko dojdzie zacznę eksperymenty, a zanim poinformuje jakie wyniki pewnie jeszcze będę pytał o rożne rzeczy ;)

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Odświerze kotleta, 

 

Znalazłem sól peklującą o takim składzie sprzedawaną w UK. Podpowie ktoś jak to dawkować? bo skład jest nieco dziwny. 

 

Ingredients Salt (80-90%), Sugar (10-20%), Preservatives (E250 (0.80%), E251 (0.50%)), Antioxidant (E301) (<2%

 

 

Wdzięczny za porady. Producent podaje 30g/kg ale mnie to się trochę dużo widzi. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz rację skład jest nie nieco ale bardzo dziwny ... :( 

Na Twoim miejscu kupiłbym sól oraz saletrę potasową i robił samemu jeśli jedyne co tam możesz kupić to to co wstawiłeś ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale na mała produkcję dla klienta,

No jeśli tak to tylko środki dopuszczone lokalnie do użycia i dostępne handlowo ze wszelkimi certyfikatami etc .... - chyba nie masz wyboru

 

Swoją drogą po jaka cholerę dodają NaNO2 razem z NaNO3 do tego ten cukier i witamina C to nie kumam chyba tylko po to żeby mieć jedną uniwersalną mieszankę peklującą do "wszystkiego". Standardowa peklosól to NaCl + NaNO2 (0,5-0,6%)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak ale gdy sam pomieszam i coś się komuś nie daj Boże stanie, to leże i kwicze jak zarzynany prosiak. Mnie to tylko zastanawia fakt tego że nitrytu tam jest 0.8% i jak wspominasz NaNO3 do tego jeszcze 0.5%. 

 

znalazłem trochę danych w załączniku ale balans nitrytu na poziomie 0.6% - prawie 10% trochę mnie przeraża. 

 

 

 

 

267.00395-001.001-Easicure-Traditional-38252.pdf

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znalazłem sól peklującą o takim składzie sprzedawaną w UK. Podpowie ktoś jak to dawkować? bo skład jest nieco dziwny.    Ingredients Salt (80-90%), Sugar (10-20%), Preservatives (E250 (0.80%), E251 (0.50%)), Antioxidant (E301) (<2%     Wdzięczny za porady. Producent podaje 30g/kg ale mnie to się trochę dużo widzi. 
 

  Mysle ,ze znasz angielski. Wyraznie przy tym produkc ie jest napisane co to takiego:   Sweet cure mix for Bacon and ham. 

 Jesli zamierzasz tylko to robic, to spokojnie mozesz stosowac, jednak z tym produktem nie uzyskasz polskich smakow. 

 

 A tutaj masz, link, chyba jeden z wiekszych zaopatrzeniowcow dla potrzeb robienia wedlin  http://www.sausagemaking.org/acatalog/All_Purpose_Curing_Salt.html

 Mysle ,ze reszte juz znajdziesz sam. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak ale gdy sam pomieszam i coś się komuś nie daj Boże stanie
 

 

Dlatego Ci napisałem 

 

 

 

No jeśli tak to tylko środki dopuszczone lokalnie do użycia i dostępne handlowo ze wszelkimi certyfikatami etc .... - chyba nie masz wyboru
 

 

Jakby się tak głębiej zastanowić to to co oferują to tak naprawdę sól ze "wszystkimi wspomagaczami przemysłowymi" peklowania  i tyle ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakby się tak głębiej zastanowić to to co oferują to tak naprawdę sól ze "wszystkimi wspomagaczami przemysłowymi" peklowania  i tyle
 

 Roger, to nosi taka nazwe jaka wczesniej napisalam, To jest caly "  MIX"

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.