Sławek Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2009 witamzamówiłem dzisiaj szynkowar u mira http://www.wyroby-domowe.pl/sz06-praska-stal-3kg-p-286.html i teraz muszę znaleść jakieś naczynie do parzenia szynkowara ten ma wysokość 11 cm czy taka brytfanna wystarczy? http://allegro.pl/item833876295_brytfanna_emaliowana_prostokat_32_x_22_cm_olkusz.html woda pokryje 1o,5 cm szynkowaru czy to wystarczyw czym wy parzycie takie szynkowary i jak macie namiary na jakieś niedrogie naczyniapozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Sławek Proponuję na początek darowanie sobie tej brytfanny.Zapewne masz piekarnik.Wstaw preskę/szynkowar do piekarnika ustawionego na ok 70C, nalej wody na blachę i parz.Będzie ok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Ja parzyłem w zwykłym garnku 5-litrowym i wystarczyło. Ważny jest poziom mięsa w szynkowarze, a nie wysokość szynkowaru. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Ja mam tą samą praskę od miro,ale brytfankę mam taką http://stank.abc24.pl/default.asp?kat=-3&pro=385327 i mi osobiście się dobrze w tym parzy.Tylko pamiętaj,że praska od miro ma 30cm,ale jak założysz docisk to już będzie więcej,jak ja włożę swoją praske do tej brytfanki to jest w sam raz :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Grudnia 2009 dzięki zbój za namiary tak myślałem że cała długość będzie dłuższa zamowie sobie tą brydfankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Grudnia 2009 W opisie brytfanki jest podana jej wysokość 17cm,ale z pokrywką,bez pokrywki ma 12.1cm właśnie zmierzyłem,także jeżeli się zdecydujesz to ta o dł. 38cm jest oki :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Grudnia 2009 faktycznie dzieki za pomiary ja myślałem że wymiar wysokości podany jest bez pokrywy ta twoja brytfanna jest najlepsza na allegro nie znalazłem takiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Grudnia 2009 A ja trochę zamieszałem, bo szynkowar to mi się kojarzy z tym czeskim w kształcie walca. A do tej praski to faktycznie najlepsza jest brytfanna. Też taką stosuję. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Sławek dla Twojej orientacji tak wygląda "zestaw" podczas parzenia :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Qrcze, ale fajny. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Qrcze, ale fajny. :wink:Poprawiłem,to był pośpiech :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Grudnia 2009 dzięki będe miał taki sam wszystko wczoraj zamówiłem Mierzyłem na kuchence i mam pytanko do ciebie podgrzewasz to na dwóch palnikach bo po wymiarach zobaczyłem że tak mozna czy na jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Grudnia 2009 dzięki będe miał taki sam wszystko wczoraj zamówiłem Mierzyłem na kuchence i mam pytanko do ciebie podgrzewasz to na dwóch palnikach bo po wymiarach zobaczyłem że tak mozna czy na jednymNa jednym największym :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Grudnia 2009 jeszcze pytanko do ciebie madejczy mierzysz jakoś temperaturę wewnątrz batonuczy jak odkręce przykładowo po 2godz. żeby zmierzyć temperaturę w konserwie i potem znowu zcisnę szynkowar czy ma to jakiś wpływ negatywny na produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam, Sławek daj spokój tyle jest na forum postów odnośnie czasu parzenia, czas decyduje, poczytaj akademia DZIADKA święta księga i porady Maxella. Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Grudnia 2009 czy mierzysz jakoś temperaturę wewnątrz batonu czy jak odkręce przykładowo po 2godz. żeby zmierzyć temperaturę w konserwie i potem znowu zcisnę szynkowar czy ma to jakiś wpływ negatywny na produktMierzę tylko temp. wody w której się parzy,wewnątrz batonu nie. Otwarcie i zmierzenie temp. nie powinno mieć negatywnego wpływu,tak sądzę,ale pewny nie jestem nigdy tak nie robiłem :smile: [ Dodano: Pią Gru 11, 2009 18:15 ] Sławek daj spokój tyle jest na forum postów odnośnie czasu parzenia, czas decyduje, poczytaj akademia DZIADKA święta księga i porady Maxella.A to potwierdzam :!: :!: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Przecież można wykręcić otwór na środku górnej części dociskowej i mierzyć temperaturę termometrem bagnetowym Dziwne że tego nie przewidział producent. Bo w mandolinowych formach jest . Gotowanie na mierzenie temperatury wody to tak jak robienie solanki na jajko Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Grudnia 2009 dziadek właśnie radzi cytuje"Możesz parzyć krócej albo jeszcze dłużej. ważna jest temperatura wewnątrz batonu "madej myslałeś może zeby wywiercić otwór na termometr ja mam akurat termometry ze szpikulcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Grudnia 2009 myslałeś może zeby wywiercić otwór na termometrNie myślałem,a i termometru takiego jeszcze nie mam.Na razie to czytam forum i próbuję jakoś sobie radzić metodą prób i błędów :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam, sławek w Gdańsku masz tylu zadymiaczy, popatrz na PW, z miłą chęcią Ci pomogą. Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Witam, Sławek daj spokój tyle jest na forum postów odnośnie czasu parzenia, czas decyduje, poczytaj akademia DZIADKA święta księga i porady Maxella./quote]Kto pyta nie błądzi. Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Gotowanie na mierzenie temperatury wody to tak jak robienie solanki na jajko Pozdrawiam Złota myśl Dziadka na dziś .....ech nie chcę kolejnej wojny wywoływać. Zawsze mierzyłem, mierzę i będę mierzył wodę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Gotowanie na mierzenie temperatury wody to tak jak robienie solanki na jajko Dziadek, producent nie przewiduje mierzenia temperatury w prasce z podstawowego powodu, w zakładach nikt tego nie robi! Jest proces technologiczny z podanym czasem względem danej formy form, z poprawką na to co jest w środku. I wtedy rzeczywiście starczy mierzyć temp w basenie i to wszystko, mija czas i do chłodzenia i następna partia i tak w kółko. W domowych warunkach nie mamy takiej wprawy/powtarzalności wsadu/dokładnego sterowania temp kąpieli/itd i wtedy przydaje się pomiar wody i wsadu. Z drugiej strony, jeżeli robimy ciągle w tej samej prasce, prawie ten sam farsz to możemy po pewnym czasie zaryzykować parzenia „na czas” jest to prawie tak dokładne jak dokładność wbicia sondy w „środek termiczny” mięsa do tego dochodzi błąd sondy – miejsca czujnika temperatury, oraz jakość termometru. Jak to robi się „wskaźnikiem temperatury” typu termo-bimetaliczny „termometr” tarczowy („taki pomiar na jajko”) to osobiście wolał bym robić na czas. Podobnie jak się robi w osłonkach, nie ma specjalnie „jak” wbić sondy więc trzeba się oprzeć na temperaturze parzenia i czasie. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Grudnia 2009 TOSHIBA dobrze że napisałeś o osłonkach. Ciekawy jestem jak w tym przypadku Dziadek mierzy temperaturę. [ Dodano: Pią Gru 11, 2009 22:27 ] Codziennie, od wielu lat, każdemu kto pyta zalecam: po włożeniu szynkowara do zimnej wody, podgrzaniu i osiągnięciu wody temperatury 72-75 C parzenie 50-60 minut na kg mięsa. Po tej wypowiedzi: Gotowanie na mierzenie temperatury wody to tak jak robienie solanki na jajkoWychodzę na durnia. Dzięki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Chodziło mi o to że mierzeniem temperatury wody nie zmierzysz temperatury w środku praski . Przepraszam za ten skrót myślowy .Temperaturę wody oczywiście cały czas mierzymy i podtrzymujemy do zalecanych . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.