Skocz do zawartości

naczynie do parzenia


Sławek

Rekomendowane odpowiedzi

witam

zamówiłem dzisiaj szynkowar u mira http://www.wyroby-domowe.pl/sz06-praska-stal-3kg-p-286.html i teraz muszę znaleść jakieś naczynie do parzenia szynkowara ten ma wysokość 11 cm czy taka brytfanna wystarczy?

http://allegro.pl/item833876295_brytfanna_emaliowana_prostokat_32_x_22_cm_olkusz.html

woda pokryje 1o,5 cm szynkowaru czy to wystarczy

w czym wy parzycie takie szynkowary i jak macie namiary na jakieś niedrogie naczynia

pozdrawiam

Sławek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Sławek

 

Proponuję na początek darowanie sobie tej brytfanny.

Zapewne masz piekarnik.Wstaw preskę/szynkowar do piekarnika ustawionego na ok 70C, nalej wody na blachę i parz.

Będzie ok.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam tą samą praskę od miro,ale brytfankę mam taką http://stank.abc24.pl/default.asp?kat=-3&pro=385327 i mi osobiście się dobrze w tym parzy.Tylko pamiętaj,że praska od miro ma 30cm,ale jak założysz docisk to już będzie więcej,jak ja włożę swoją praske do tej brytfanki to jest w sam raz :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W opisie brytfanki jest podana jej wysokość 17cm,ale z pokrywką,bez pokrywki ma 12.1cm właśnie zmierzyłem,także jeżeli się zdecydujesz to ta o dł. 38cm jest oki :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki będe miał taki sam wszystko wczoraj zamówiłem Mierzyłem na kuchence i mam pytanko do ciebie podgrzewasz to na dwóch palnikach bo po wymiarach zobaczyłem że tak mozna czy na jednym

Na jednym największym :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy mierzysz jakoś temperaturę wewnątrz batonu

czy jak odkręce przykładowo po 2godz. żeby zmierzyć temperaturę w konserwie i potem znowu zcisnę szynkowar czy ma to jakiś wpływ negatywny na produkt

Mierzę tylko temp. wody w której się parzy,wewnątrz batonu nie. Otwarcie i zmierzenie temp. nie powinno mieć negatywnego wpływu,tak sądzę,ale pewny nie jestem nigdy tak nie robiłem :smile:

 

[ Dodano: Pią Gru 11, 2009 18:15 ]

Sławek daj spokój tyle jest na forum postów odnośnie czasu parzenia, czas decyduje, poczytaj akademia DZIADKA święta księga i porady Maxella.

A to potwierdzam :!: :!:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież można wykręcić otwór na środku górnej części dociskowej i mierzyć temperaturę termometrem bagnetowym Dziwne że tego nie przewidział producent. Bo w mandolinowych formach jest . Gotowanie na mierzenie temperatury wody to tak jak robienie solanki na jajko Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

myslałeś może zeby wywiercić otwór na termometr

Nie myślałem,a i termometru takiego jeszcze nie mam.Na razie to czytam forum i próbuję jakoś sobie radzić metodą prób i błędów :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie na mierzenie temperatury wody to tak jak robienie solanki na jajko Pozdrawiam

Złota myśl Dziadka na dziś .....ech nie chcę kolejnej wojny wywoływać.

Zawsze mierzyłem, mierzę i będę mierzył wodę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie na mierzenie temperatury wody to tak jak robienie solanki na jajko

Dziadek, producent nie przewiduje mierzenia temperatury w prasce z podstawowego powodu, w zakładach nikt tego nie robi! Jest proces technologiczny z podanym czasem względem danej formy form, z poprawką na to co jest w środku. I wtedy rzeczywiście starczy mierzyć temp w basenie i to wszystko, mija czas i do chłodzenia i następna partia i tak w kółko.

W domowych warunkach nie mamy takiej wprawy/powtarzalności wsadu/dokładnego sterowania temp kąpieli/itd i wtedy przydaje się pomiar wody i wsadu.

Z drugiej strony, jeżeli robimy ciągle w tej samej prasce, prawie ten sam farsz to możemy po pewnym czasie zaryzykować parzenia „na czas” jest to prawie tak dokładne jak dokładność wbicia sondy w „środek termiczny” mięsa do tego dochodzi błąd sondy – miejsca czujnika temperatury, oraz jakość termometru. Jak to robi się „wskaźnikiem temperatury” typu termo-bimetaliczny „termometr” tarczowy („taki pomiar na jajko”) to osobiście wolał bym robić na czas.

Podobnie jak się robi w osłonkach, nie ma specjalnie „jak” wbić sondy więc trzeba się oprzeć na temperaturze parzenia i czasie.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA dobrze że napisałeś o osłonkach.

Ciekawy jestem jak w tym przypadku Dziadek mierzy temperaturę.

 

[ Dodano: Pią Gru 11, 2009 22:27 ]

Codziennie, od wielu lat, każdemu kto pyta zalecam: po włożeniu szynkowara do zimnej wody, podgrzaniu i osiągnięciu wody temperatury 72-75 C parzenie 50-60 minut na kg mięsa.

Po tej wypowiedzi:

Gotowanie na mierzenie temperatury wody to tak jak robienie solanki na jajko

Wychodzę na durnia.

Dzięki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi o to że mierzeniem temperatury wody nie zmierzysz temperatury w środku praski . Przepraszam za ten skrót myślowy .Temperaturę wody oczywiście cały czas mierzymy i podtrzymujemy do zalecanych . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.