Jump to content

Wasze propozycje kursów


Maxell

Recommended Posts

Proszę wpisywać tutaj swoje propozycje kursów jakie możemy przeprowadzić w SDM lub innym, odpowiednio wyposażonym miejscu, w zależności od charakteru proponowanego kursu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

Możecie pomyśleć o otwarciu Szkoły Domowego Serowarstwa. Ze swojej strony deklaruje darmowe zabezpieczenie tego projektu w: podpuszczkę, kultury starterowe, pleśniowe itp.

 

Pozdrawiam

Jacek

------------------------

Wszystko do domowego wyrobu wędlin, serów itp

http://www.zdrowodomowo.pl/

Link to comment
Share on other sites

Główkuję nad tym od kiedy okazało sie, że temat serowarstwa jest tak popularny. :grin: Dzięki za oferte. Na pewno postaramy się skorzystać.

Swoja drogą warto by dołozyć do zajęc na takich kursach temat maselnictwa i wypieku chleba.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Z tego co mi wiadomo,w Polsce nie organizuje się kursów serowarstwa.

Jedna z naszych koleżanek była w Niemczech na takim szkoleniu.

To dobra propozycja,widziałam,że na zlocie- zaciekawiło to wielu.

Ja chętnie zapiszę sie na taki kurs.

Do robienia serów potrzebny jest czas i cierpliwość,a więc w zdążymy upiec chleb.

A może i coś jeszcze?

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Link to comment
Share on other sites

a do chleba przydał by się napowietrzny piec chlebowy

Pewnie że by się przydał :wink:

 

Można jednak nauczać jak wypiekać chleb w domowych warunkach np. kuchenka gazowa lub elektryczna.

 

Na drugim lub trzecim kursie chleb upiekliśmy w palenisku wędzarni, ale to była czysta partyzantka :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warto by odświeżyć temat.

Są już propozycje na następujace, specjalistyczne kursy:

1. Obróbka dziczyzny.

2. Domowa produkcja sera.

3. Domowy wypiek chleba.

4. Kurs carvingu.

Proszę dalej podawać propozycje.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Często dostaję wyroby z lubelskiego - pycha

dziękuje za promocję :blush:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Moja propozycja, może już nie moja i było o tym, to propozycja wydania książki, broszury, czy innej formy papierowej na podstawie chociażby materiałów z "Akademii Dziadka", wybranych porad na forum. Nakład nie musi być wielki, koszt będzie pewnie też do udźwignięcia choćby przez szkołę, nie musi to być non profit, może być z tego jakiś zysk. Sądzę, że wielu zakupiłoby coś takiego!
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

 

 

czy jest możliwość zorganizowania zaawansowanego kursu serowarstwa dla uczestników, którzy już trochę umieją?
Gdybyś wypisał jakie zagadnienia Cię interesują wówczas łatwiej odpowiedzieć na pytanie.
Link to comment
Share on other sites

@akmis978 

Trudno jest w ciągu kilkunastu godzin pokazać wszystko i powiedzieć o wszystkim. Oczywiście w programie szkolenia są wyroby, które zaczynamy wykonywać np. ser twardy dojrzewający. Proces jego wykonania kończymy na etapie prasowania i solenia.

Czytając twoje posty wnioskuje, że pragniesz nauczyć się serowarstwa ale brakuje Ci pewnej wiedzy z zakresu technologii żywności, której brak skutkuje niewłaściwymi wyrobami.

Na kursach z serowarstwa pokazujemy oznaczanie pH, przy użyciu pasków pH. Nie stanowi problemu pokazanie na kursie podstawowym oznaczenie kwasowości wg Soxhleta-Henkla. 

Link to comment
Share on other sites

Karolu, to jest kurs, o który staram się od dawna (można nawet powiedzieć, że to moje oczko w głowie). :D Na razie mam zamówioną zamykarkę i autoklaw, ale z USA będą długo "szły".  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

@akmis978

Planując zajęcia dla kursantów muszę uwzględnić czas, który jest potrzebny na wykonanie określonych wyrobów.

Na ostatnim kursie wykonaliśmy sery: mozzarellę, koryciński, ser wędzony typu oscypek, twaróg i częściowo ser twardy typu szwajcarskiego, gdyż wystarczyło nam czasu na prasowanie. Dodatkowo masło, jogurt i napój serwatkowy.

Myślałem o wykonaniu cheddara lecz zrezygnowałem, gdyż zabrakło by czasu na jego dokończenie. Ser pleśniowy można tylko zacząć wykonywać, gdyż resztę muszą wykonać kursanci w domu.

Jak już zauważyłeś; w serowarstwie pewne procesy są wspólne dla rożnych gatunków sera. Często trzeba pokazać podstawy produkcji a resztę doskonalić samemu.

Osobiście nie widzę możliwości organizowania kursu II stopnia ( dla zaawansowanych) w ciągu kilkunastu godzin szkolenia pod względem praktycznym, chyba że znajdą się chętni na turnus dwu-trzy tygodniowy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.