Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wasze propozycje kursów


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27429 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2009 - 09:34

Proszę wpisywać tutaj swoje propozycje kursów jakie możemy przeprowadzić w SDM lub innym, odpowiednio wyposażonym miejscu, w zależności od charakteru proponowanego kursu.

#2 ZdrowoDomowo

ZdrowoDomowo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 14 gru 2009 - 10:02

Witam

Możecie pomyśleć o otwarciu Szkoły Domowego Serowarstwa. Ze swojej strony deklaruje darmowe zabezpieczenie tego projektu w: podpuszczkę, kultury starterowe, pleśniowe itp.

Pozdrawiam
Jacek
------------------------
Wszystko do domowego wyrobu wędlin, serów itp
http://www.zdrowodomowo.pl/

#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27429 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2009 - 10:05

Główkuję nad tym od kiedy okazało sie, że temat serowarstwa jest tak popularny. :grin: Dzięki za oferte. Na pewno postaramy się skorzystać.
Swoja drogą warto by dołozyć do zajęc na takich kursach temat maselnictwa i wypieku chleba.

#4 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 967 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 14 gru 2009 - 13:50

Z tego co mi wiadomo,w Polsce nie organizuje się kursów serowarstwa.
Jedna z naszych koleżanek była w Niemczech na takim szkoleniu.
To dobra propozycja,widziałam,że na zlocie- zaciekawiło to wielu.
Ja chętnie zapiszę sie na taki kurs.
Do robienia serów potrzebny jest czas i cierpliwość,a więc w zdążymy upiec chleb.
A może i coś jeszcze?

#5 ZdrowoDomowo

ZdrowoDomowo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 15 gru 2009 - 21:13

Witam

Maselnictwo wpisuje się w serowarstwo - a do chleba przydał by się napowietrzny piec chlebowy.

Jacek
------------------------
Wszystko do domowego wyrobu wędlin, serów itp
http://www.zdrowodomowo.pl/

#6 Straszny

Straszny

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 344 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 16 gru 2009 - 19:29

a do chleba przydał by się napowietrzny piec chlebowy


Pewnie że by się przydał :wink:

Można jednak nauczać jak wypiekać chleb w domowych warunkach np. kuchenka gazowa lub elektryczna.

Na drugim lub trzecim kursie chleb upiekliśmy w palenisku wędzarni, ale to była czysta partyzantka :grin:

#7 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 967 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 16 gru 2009 - 19:35

Na drugim lub trzecim kursie chleb upiekliśmy w palenisku wędzarni, ale to była czysta partyzantka

Co tam partyzantka,chleb był,a to najważniejsze,a te wspomnienia....

#8 Straszny

Straszny

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 344 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 16 gru 2009 - 19:46

a te wspomnienia....


Tylko wędzarni szkoda :blush:

Pan Stanisław do dzisiaj wypomina mi tą wypaloną dziurkę :sad:

#9 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27429 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 sty 2010 - 08:40

Warto by odświeżyć temat.
Są już propozycje na następujace, specjalistyczne kursy:
1. Obróbka dziczyzny.
2. Domowa produkcja sera.
3. Domowy wypiek chleba.
4. Kurs carvingu.

Proszę dalej podawać propozycje.

#10 ChrisB

ChrisB

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 77 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 mar 2010 - 17:27

Może by tak wyroby staropolskie?
Wschodnia Polska też może być ciekawa.
Często dostaję wyroby z lubelskiego - pycha

#11 zemat

zemat

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 529 postów
  • MiejscowośćWohyń

Napisano 15 mar 2010 - 05:40

Często dostaję wyroby z lubelskiego - pycha

dziękuje za promocję :blush:

#12 sionia

sionia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 15 mar 2010 - 06:53

Gdzie mogę poczytać coś więcej o kursach? interesuje mnie cena, termin, przykładowy rozkład dnia. co zapewniacie a co trzeba przywieźć...

#13 vtec

vtec

    Weteran

  • Administratorzy
  • 2442 postów
  • MiejscowośćOrzesze

Napisano 15 mar 2010 - 07:03

sionia: http://szkoladomowegomasarstwa.pl

#14 sionia

sionia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 15 mar 2010 - 07:17

Dziękuję!!!! Miłego dnia.

#15 dietykon

dietykon

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów

Napisano 24 mar 2010 - 11:16

Moja propozycja, może już nie moja i było o tym, to propozycja wydania książki, broszury, czy innej formy papierowej na podstawie chociażby materiałów z "Akademii Dziadka", wybranych porad na forum. Nakład nie musi być wielki, koszt będzie pewnie też do udźwignięcia choćby przez szkołę, nie musi to być non profit, może być z tego jakiś zysk. Sądzę, że wielu zakupiłoby coś takiego!

#16 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 sty 2014 - 20:13

Chciałem zapytać, czy jest możliwość zorganizowania zaawansowanego kursu serowarstwa dla uczestników, którzy już trochę umieją?



#17 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4144 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 03 sty 2014 - 20:27

czy jest możliwość zorganizowania zaawansowanego kursu serowarstwa dla uczestników, którzy już trochę umieją?
Gdybyś wypisał jakie zagadnienia Cię interesują wówczas łatwiej odpowiedzieć na pytanie.

#18 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 sty 2014 - 20:48

-Robienie serów twardych dojrzewających

-mierzenie kwasowości mleka

-miareczkowanie

-sery pleśniowe

- sery maziowe

- sery miękkie dojrzewające

- napoje serwatkowe 



#19 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4144 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 03 sty 2014 - 22:47

@akmis978 

Trudno jest w ciągu kilkunastu godzin pokazać wszystko i powiedzieć o wszystkim. Oczywiście w programie szkolenia są wyroby, które zaczynamy wykonywać np. ser twardy dojrzewający. Proces jego wykonania kończymy na etapie prasowania i solenia.

Czytając twoje posty wnioskuje, że pragniesz nauczyć się serowarstwa ale brakuje Ci pewnej wiedzy z zakresu technologii żywności, której brak skutkuje niewłaściwymi wyrobami.

Na kursach z serowarstwa pokazujemy oznaczanie pH, przy użyciu pasków pH. Nie stanowi problemu pokazanie na kursie podstawowym oznaczenie kwasowości wg Soxhleta-Henkla. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 sty 2014 - 23:17

A nie można by było stworzyć kursu z trudniejszymi wyrobami serowymi? Bardzo by mi zależało.

Mi sery wychodzą jak do tej pory.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych