Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wasze propozycje kursów


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#21 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4145 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 04 sty 2014 - 13:03

A nie można by było stworzyć kursu z trudniejszymi wyrobami serowymi?

Podaj propozycję wyrobów do wykonania.



#22 Aksamit97

Aksamit97

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1879 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 04 sty 2014 - 13:16

No podawałem w poprzednim poście.

- sery pleśniowe (z porostem i z przerostem)

- sery maziowe

- twarde dojrzewające gouda, cheddar

- miękkie dojrzewające różne twarogowe

- póltwarde koryciński, tylżycki

- napoje serwatkowe



#23 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6968 postów

Napisano 04 sty 2014 - 13:46

A ja bym obstawał przy konserwach.Dużo jeździmy po świecie,nasze dzieci też kurs by się pewnie przydał.



#24 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27481 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2014 - 14:33

Karolu, to jest kurs, o który staram się od dawna (można nawet powiedzieć, że to moje oczko w głowie). :D Na razie mam zamówioną zamykarkę i autoklaw, ale z USA będą długo "szły".  



#25 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4145 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 04 sty 2014 - 20:52

@akmis978

Planując zajęcia dla kursantów muszę uwzględnić czas, który jest potrzebny na wykonanie określonych wyrobów.

Na ostatnim kursie wykonaliśmy sery: mozzarellę, koryciński, ser wędzony typu oscypek, twaróg i częściowo ser twardy typu szwajcarskiego, gdyż wystarczyło nam czasu na prasowanie. Dodatkowo masło, jogurt i napój serwatkowy.

Myślałem o wykonaniu cheddara lecz zrezygnowałem, gdyż zabrakło by czasu na jego dokończenie. Ser pleśniowy można tylko zacząć wykonywać, gdyż resztę muszą wykonać kursanci w domu.

Jak już zauważyłeś; w serowarstwie pewne procesy są wspólne dla rożnych gatunków sera. Często trzeba pokazać podstawy produkcji a resztę doskonalić samemu.

Osobiście nie widzę możliwości organizowania kursu II stopnia ( dla zaawansowanych) w ciągu kilkunastu godzin szkolenia pod względem praktycznym, chyba że znajdą się chętni na turnus dwu-trzy tygodniowy.



#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 04 sty 2014 - 22:31

chyba że znajdą się chętni na turnus dwu-trzy tygodniowy.

Wątroby mogą nie dać rady  ;)



#27 Szakira

Szakira

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćBorzęcin

Napisano 05 sty 2014 - 20:24

Proszę o uwzględnienie w planach innego regionu Polski, najbliższa mi jest małopolska. W innych regionach też pewno są chętni



#28 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27481 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 sty 2014 - 20:27

Proszę o uwzględnienie w planach innego regionu Polski, najbliższa mi jest małopolska. W innych regionach też pewno są chętni

Czy Ty uważasz, że zorganizowanie kursu w nowym miejscu to taka prosta sprawa? :D Jeśli zapewnisz nam słuchaczy na co najmniej 6 kursów, nie ma sprawy.



#29 Szakira

Szakira

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćBorzęcin

Napisano 05 sty 2014 - 21:09

To propozycja, jak nie będzie wystarczająco chętnych na Łazy, to można zrobić ankietę i ustalić czy byliby chętni w innym regionie . Przecież nic nie dzieje się nagle wszystko wymaga czasu i logistyki. 

A propos czasu, to kilka miesięcy temu zapisałem się na gadżet WB chyba to był fartuch, pomimo monitów sprawa utknęła w miejscu, czyli  promocja forum nie rozwija się

A  może dogadać się z Kol. Miro w temacie dystrybucji różnego rodzaju gażetów WB, żeby było korzystnie dla WB i jego firmy, bo prywatne inicjatywy w tej sprawie sławo sie sprawdzają

Proszę mnie nie potępiać z góry bo moja propozycja to tylko propozycja, a mogły być profity dla WB , z tego co obserwuję to jest to temat słabo rozwinięty. Na forum wypracowuje się dużo ciekawych  przepisów niedostepnych nidzie indziej. Zebranie tej wiedzy w poradnikach nie było by od rzeczy, a tak wiele  spraw zanika, albo nie można ich odnaleźć po reorganizacji forum. Inna sprawa to przekopanie się przez mnogość tematów na forum. Ale kończę mam różne pomysły, miałem napisac list do M. na PW, ale jestem nowy, wię pewno by poszedł do kosza

P.S. Nie jesten "szwagrem" kolegi Miro, raz robiłem zakupy i było ok, widzę ze jest to konkretny biznesmen



#30 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27481 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 sty 2014 - 21:27

Napisz Kolego, napisz. Niczego nie wyrzucam do kosza, bez czytania (poza spamem).

Co do zapisów na fartuchy, musisz sprawdzić kto założył temat i do tej osoby napisać.

Jak pisałem, kwestia rozpoczęcia kursów w nowym miejscu nie jest taką prostą sprawą. Pomieszczenia, sprzęt, zezwolenia, obsługa, noclegi, wyżywienie itp.   



#31 ciechowy

ciechowy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 97 postów
  • MiejscowośćMazowsze

Napisano 05 sty 2014 - 22:18

Ja się tylko jeszcze przypomnę w sprawie kursu VSOP.

#32 Szakira

Szakira

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćBorzęcin

Napisano 05 sty 2014 - 23:20

Ponieważ jest póżno, to już dzisiaj nic nie wymyślam, ale owszem mam kilka pomysłów w kwestii kursów i innych spraw forumowych. Chyba w tej sprawie napiszę PW



#33 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3190 postów

Napisano 05 sty 2014 - 23:36

Ja się tylko jeszcze przypomnę w sprawie kursu VSOP.

VSOP ten kurs jest trudny z natury - trzeźwy przyjedziesz, ale trzeżwy aby wyjechać to musiałbyś 2 dni po zakończeniu wyjeżdżać;)

Inna sprawa że w tym temacie możesz się poradzić u kolegów którzy już się w ten temat bawią - chętnie Ci posłużą radą/pomocą - dobiorą sprzęt pod Ciebie ;)



#34 robotek

robotek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 178 postów
  • MiejscowośćRopczyce

Napisano 09 kwi 2014 - 13:52

 

Proszę o uwzględnienie w planach innego regionu Polski, najbliższa mi jest małopolska. W innych regionach też pewno są chętni

Czy Ty uważasz, że zorganizowanie kursu w nowym miejscu to taka prosta sprawa? :D Jeśli zapewnisz nam słuchaczy na co najmniej 6 kursów, nie ma sprawy.

 

Może być  w Bukowinie albo w Kazimierzu  dawno nie było  a to blisko i z podkarpacia  chetnie nawet ogromnie chetnie przybędę . Łazy kurde trochę za daleko :( 



#35 motyl

motyl

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • MiejscowośćKońskie

Napisano 10 kwi 2014 - 20:38

Witam, gdybyśmy chcieli zorganizować kurs serowarstwa z pieczeniem chleba w prawdziwnym piecu chlebowym to proponuję Końskie w woj. świętokrzyskim,zresztą kolejny raz



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#36 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27481 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 11 kwi 2014 - 10:16

Motyl, napisz mi więcej na PW na temat miejsca (podeślij jakieś zdjęcia i opis warunków). 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych