Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

KIEŁBASA CHŁOPSKA


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1227 odpowiedzi w tym temacie

#41 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 21 lis 2007 - 08:41

Anetko ..gratulacje!!!
Piękna kiełbaska..i najwazniejsze ,ze pyszniutka! :lol:

#42 Anetka

Anetka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 612 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 21 lis 2007 - 09:03

W jakiej temperaturze wędziłaś?


Kiełbaska wędzona była do 60 o a w końcowej fazie podpiekana w 70 -80 moja wędzarka jest dośc mała i dołem zrębki ogrzewam brykietem więc trudno dość mi pilnowac tem. jak znowu ogrzewam palnikiem gazowym zimą to trudno mi wyższe temperatury uzyskać i tak wkoło trzeba pomyślec na wiosnę o czymś większym :cry:

a tak wogóle to pewnie jak by była chudsza to byłaby bardziej twarda po obsuszeniu bo robiłam ją z okrawków karczku a tak ten tłuszcz w czasie obsuszania ją chroni przed nadmiernym wyschnięciem , mimo tłustości z dnia nadzień jest lepsza i ma jedną wade szybko wychodzi , dobrze ,że część zamroziłam :tongue:
pytanko czy można obsuszac odmrozoną kiełbasę :rolleyes:
http://www.wedlinydo...les.php?id=1256

#43 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4271 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 21 lis 2007 - 18:00

czy można obsuszac odmrozoną kiełbasę

Na pewno nasze można.

#44 Jarek_

Jarek_

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćlubelskie - okolice Łęcznej

Napisano 26 lis 2007 - 21:16

Witam!
Czy kiełbasa chłopska nie straci na walorach jeśli dodam 10% wołowiny? Wiem, że to już modyfikacja przepisu kiełbasy chłopskiej itd ..., ale chodzi mi także o to, czy nie trzeba w związku z tym zmieniać np.: czasu wędzenia itp.
Będzie to moja pierwsza kiełbasa - jestem na etapie budowy prostej wędzarni.
Pozdrawiam.

#45 Siara

Siara

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1281 postów
  • MiejscowośćBelgia/Płock

Napisano 27 lis 2007 - 07:16

Jak zauwazyles, dodajac wolowine, nie bedzie to juz kielbasa "chlopska". Ja zachecam Cie do eksperymentu. Zrob np. 50% wsadu zgodnie z receptura a 50% z dodatkiem wolowiny. Bardzo szybko bedziesz mial odpowiedz :wink:
Ogolnie przy wszelkich eksperymentach polecam dokonywac tylko jednej zmiany na raz, zmieniajac wiecej niz 1 skladnik/proces, mozesz miec problem z ustaleniem co spowodowalo zmiane.

#46 Jarek_

Jarek_

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćlubelskie - okolice Łęcznej

Napisano 27 lis 2007 - 21:40

Witam!
Dziekuję za odpowiedź. Rzeczywiście to dobry pomysł. Pytanie wynikało z tego, że w moich stronach ci których znam, robią kiełbasę z dodatkiem wołowiny.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam

#47 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 27 lis 2007 - 21:50

Jarek_ ja na początku tez myślałem że bez wołowiny nie wyjdzie kiełbasa. Ale teraz się przekonałem że z samej wieprzowiny też jest bardzo smaczna.

#48 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13077 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 27 lis 2007 - 22:05

Witam

Pamiętam czasy troszkę odległe i muszę powiedzieć że zawsze dokładało się wołowinę do kiełbaski domowego wyrobu . Żaden rzeźnik nie chciał robić inaczej czyli bez wołowinki .
Ja w chwili obecnej nie dodaję wołowinki do moich kiełbasek
Pozdrawiam

#49 Jarek_

Jarek_

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćlubelskie - okolice Łęcznej

Napisano 28 lis 2007 - 21:39

Witam!
Zrobię tak jak poradził mi Siara. Po wędzeniu dam znać jak chłopska wyszła nowicjuszowi - czyli mnie.
Ale to bedzie dopiero w połowie grudnia.

Pozdrawiam wszystkich amatorów dobrej wędlinki.

#50 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 28 lis 2007 - 21:45

Dlaczego rzeźnik nie chce robić kiełbas bez wołowiny Pozdrawiam

#51 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13077 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 lis 2007 - 22:13

Witam


Przypuszczam że się boi że kiełbaska się dobrze nie sklei . Pamiętam że zawsze była mielona wołowina przez sitko z bardzo małymi otworami i to jeszcze ze trzy razy.

Pozdrawiam

#52 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 28 wrz 2009 - 08:44

Witam
Podziękowania dla Szczepana za przepis!

Zrobiłem wg. tego przepisu i wyszło super!

Foto relacja:

Peklowana karkówka:
Dołączona grafika

Peklowany boczek:
Dołączona grafika

Mielenie karkówki fi8:
Dołączona grafika

Mielenie boczku fi8:
Dołączona grafika

Wymieszany farsz:
Dołączona grafika

Napełnione osłonki i osadzanie:
Dołączona grafika

Chłopska po wędzeniu i parzeniu:
Dołączona grafika


Mniam :grin:
Dołączona grafika

Pozdrawiam
Robert

#53 klaku

klaku

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów
  • MiejscowośćChicago

Napisano 28 wrz 2009 - 18:57

hej odwiedzam te strone prawie codziennie i kilka razy popelnilem kilka eksperymentow z roznym skutkiem mam pytanie na temat kielbasy jak scisle trzeba napelniac jelita i jaki to mam wplyw na efekt koncow.Pytam poniewaz moje kielbasy przy wedzeniu jelita robia sie bardzo sztywne jakby mialy zaraz peknac nie marszcza sie tak jak widze na zdjeciach waszych wyrobow gdzie blad??

#54 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 28 wrz 2009 - 19:18

O jaki błąd tutaj chodzi .Z Twojego opisu wynika że robisz jakościowo dobre kiełbasy ,tak trzymaj. Jak nadziewa się kiełbasy -ano tak by po odkręceniu odcinki batonów były ściśle wypełnione- nadziane. Wszystko zależy od długości odkręcanych batonów. Pozdrawiam

#55 klaku

klaku

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów
  • MiejscowośćChicago

Napisano 28 wrz 2009 - 20:03

no wlasnie sie sie zastanawialem czy nie za scisle material na kielbasy mam chyba dobry tzn kupuje w chicago nie jest to rzeznia ale prawdopodobnie dostaja poltusze i rozcinaja je na czesci
a mozna kupic wszystko od uszu do ogona
i tu mala uwaga chcac kupic szynke to trzeba kupic cala tylnia lub przednia noge z koscia lub bez i z tego sobie samemu wykroic i tu kiedys powodowny lenistwem kupilem wykrojone juz szynki eleganckie okraglutkie w polskim sklepie ale gotowy wyrob byl jak ciasto bez smaku itp tak wiec wracam do mojej rzezni ale jak wykroic z tego szynki i wracajac do kielbas bo dostep do dobrej jakosci miesa mam i w miare taniego bo jesli policzyc ze place 1 $ dolara za funt miesa a w sklepie gotowa kielbasa kosztuje prawie 4 postanowilem zrobic kielbase z dobrego miesa czyli szynki i boczku ale wbrew oczekiwania wyszla slaba wciaz szukam smaku ktory pozostal z przed lat
ostatnio zrobilem z samej karkowki i bylo juz prawie idealu tylko troche przesoliem:))
moze kiedys sie uda dolacze moze zdjecia z mojej wedzarki moze ktos cos doradzi serdeczne dzieki dla Dziadka podziwiam twoja wiedze i fachowosc w kazdym przepisie

#56 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 28 wrz 2009 - 20:22

Klaku szukasz dawnego smaku ?.To proszę.Kiełbasa podwawelska w.g przepisu zamieszczonego przez Dziadka.Prosta w wykonaniu i ten niezapomniany smak.Niebo w gębie.Ja ją trochę modyfikuję dodając 1,5kg podgardla bo lubię tłuste kielbasy, ale ta moja to już nie podwawelska.

http://wedlinydomowe...les.php?id=1125

#57 klaku

klaku

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów
  • MiejscowośćChicago

Napisano 28 wrz 2009 - 20:35

w ta sobote sprobuje jeszcze raz choc juz tracilem powoli nadzieje ale gdzies to dzis przeczytalem ze zeby opanowac wedzarnie trzeba conajmniej kilka wedzen chyba wykonam kielbase z karkowki ktora ma podobno 20 procent tluszczu czyli wymagane minimum dlatego ze mam problem z klasyfikacja miesa
i sprobuje zrobic foto relacje zrobie wedlug przepisu na podwawelska Pochodze z okolic krosna i przy pierwszym wedzeniu jako uczen tej strony przygotowalem sie do parzenia przy totalnym zdziwieniu tescia u nas to malo praktykowane jak wedzenie zimnym dymem tesciu jak nastepnym razem wedzil swoja to prawie zywym ogniem
ale tak to u nas jest co chaupa to inne zwyczaje

#58 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 28 wrz 2009 - 21:47

klaku,
kiełbasa Chłopska Szczepana jest prosta w produkcji i mało pracochłonna.
Dobra dla początkujących. Robiłem ją pierwszy raz. Jest ok. Prawdziwa domowa kiełbasa z czosnkiem.

Pozdrawiam
Robert

#59 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 29 wrz 2009 - 12:01

beiot ładna kiełbaska,widzę że masz fajną maszynke.

#60 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 29 wrz 2009 - 19:41

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1125


Bardzo dobra kiełbasa. Polecam przeis Dziadka. Robiłem ją i zamierzam w tym tygodniu zrobić.

Pozdrawiam
Robert




Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych