Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

KIEŁBASA CHŁOPSKA


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1154 odpowiedzi w tym temacie

#1141 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 455 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 08 lis 2018 - 08:15

Czy wielkim grzechem będzie jak mięso potnę w kostke, zapekluje i po ok 40 godz. zmielenia i przyprawie nadzieję jelita i dopiero potem będę osadzał i wedzil ?

 

Śmiało możesz tak zrobić. Mielenie bezpośrednio przed dodaniem przypraw, mieszaniem i nabijaniem ( w Twoim opisie wkradła się chyba literówka "i po 40 godz. zmielenia...)



#1142 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 83 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 08 lis 2018 - 08:51

Dlaczego literówka ? Krojenie w kostkę i peklowanie, czwartek koło południa peklowanie w sobotę rano mielenie mieszanie, nabijanie, osadzanie i wędzenie

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#1143 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3153 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 08 lis 2018 - 09:04

Zapekluj krojone w czwartek.zmiel ,dopraw,nadziej,osadź i uwędź w sobotę.

#1144 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 lis 2018 - 09:18

Przepraszam kolego@WQ_86,  że się jako moderator wtrącę.

Nie używasz przecinków tam, gdzie trzeba i robisz jakieś błędy stylistyczne tak, że Twoja wypowiedź jest niezrozumiała.

Ja również zwróciłam na to uwagę, nie tylko @wojs40.

W moim rozumieniu napisałeś, że zmielesz mięso i po ok. 40h od tego zmielenia przyprawisz i nadziejesz jelita.

 

 

Napisano wczoraj, 21:59 Czy wielkim grzechem będzie jak mięso potnę w kostke, zapekluje i po ok 40 godz. zmielenia i przyprawie nadzieję jelita i dopiero potem będę osadzał i wedzil ?

Również w tym drugim zdaniu jest niezrozumiały słowotok:

 

 

Dlaczego literówka ? Krojenie w kostkę i peklowanie, czwartek koło południa peklowanie w sobotę rano mielenie mieszanie, nabijanie, osadzanie i wędzenie

 

Peklowanie w czwartek, czy w sobotę? A może i w czwartek i w sobotę?

Nie, żebym się czepiała, Ty wiesz, co miałeś na myśli, ale odbiorcy tego nie wiedzą. Do tego służy poprawne stosowanie języka.

Jak koledzy mogą udzielić porady jak nie mogą prawidłowo zinterpretować Twojego wpisu?


Użytkownik EAnna edytował ten post 08 lis 2018 - 09:19


#1145 WQ_86

WQ_86

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 83 postów
  • MiejscowośćKępie

Napisano 08 lis 2018 - 10:04

Przepraszam, postaram się poprawic. Zmęczenie jednak daje znać o sobie.

Krojenie i peklowanie w czwartek.
Mielenie, przyprawianie, nadziewane, osadzanie i wędzenie w sobotę.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

#1146 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3153 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 08 lis 2018 - 10:12

jest ok

#1147 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 lis 2018 - 10:29

Krojenie i peklowanie w czwartek. Mielenie, przyprawianie, nadziewane, osadzanie i wędzenie w sobotę.

I to jest krótko a jednoznacznie.

Zawsze możesz w takim czasookresie zrobić, bo peklownie suche mięsa w kawałkach robi się  właśnie 48h.

Po tym czasie dopiero mielenie, przyprawianie i nadziewanie.

Nawet jak przeciągniesz peklowanie o następną dobę (byle w lodówce) to nic się nie stanie.

Życzę powodzenia i smacznych kiełbasek  :)  



#1148 valdi-77

valdi-77

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćKolonia Raducka k. Osjakowa

Napisano 09 lis 2018 - 19:36

witam kolegów zadymiaczy po przeczytaniu forum już po raz 4  zrobiłem kiełbasę chłopską. Na początek miałem problem z nadzianiem jelit przez maszynkę zelmer ale zaopatrzyłem się w nadziewarkę revolution 3L kupioną na alle drogo i o był strzał w 10 i nie chciał bym aby to była reklama odebrana przez was po prostu  teraz jest rewelka w nadziewaniu oraz mieleniu mięsa zelmer jest super kosztowało mnie to razem kolo 700 zł ale jest warto uwierzcie mi  brakło mi ostatnio jelit wieprzowych to nadziałem w baranie kabanoski które częściowo ususzyłem na rurkach  od centralnego ogrzewania po prostu rewelka dzieci tą kiełbasą jak i z zoną a także rodzina zajada się i chwali moje pierwsze kroki. Kiełbaska na zdjęciach jest trochę zamazana ale to wina aparatu ale powiem wam trzymajcie się dokładnie przepisu a wyjdzie naprawdę super no i powiem że przez wasze forum nauczyłem sie klasyfikacji mięsa co dla mnie było czarną magią. Pozdrawiam was na święta zrobię kolejną porcję i postaram się o lepsze zdjęcia 

Załączone pliki



#1149 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 10 lis 2018 - 18:27

To oczywiste,że nadziewarka bije na głowę maszynkę ;)

#1150 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3153 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 10 lis 2018 - 18:43

No i kolor kiełbasy też do poprawy.  Proponuję dłużej wędzić bo bladzieńka



#1151 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 10 lis 2018 - 23:23

Ja też w poprzedni weekend poczyniłem  chłopską. I uprzedzam uwagi, cała rodzina bardzo lubi gorczycę, więc jest jej więcej, troszkę... :laugh:

 

Załączony plik  IMG_20181110_230939.jpg   62,4 KB   8 Ilość pobrań

 



#1152 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 lis 2018 - 23:59

Uwagi nie będą dotyczyły gorczycy, tylko przekroju kiełbasy :thumbsup:

Jak Ci sie udalo uzyskać takie sitko?

Czy aby jest to kiełbasa zrobiona z przepisu Szczepana?

Moja chłopska z  09 paź 2007 wygladała tak:

 

 

6270e6db6825f505med.jpg

 

acda0dc3802d595cmed.jpg

 

uprzedzam uwagi, cała rodzina bardzo lubi gorczycę, więc jest jej więcej, troszkę...  

 


#1153 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 11 lis 2018 - 00:03

Jeśli mam być szczery to nie wiem :). Pytanie, czy to dobrze czy źle?

Twoja wygląda zacnie.



#1154 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9900 postów

Napisano 11 lis 2018 - 00:03

Sitko,sitkiem,ale brak związania towaru widoczny gołym okiem



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#1155 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 lis 2018 - 00:05

brak związania towaru widoczny gołym okiem

To miałam na myśli.

 Poza tym wygląda mi na "niezdrowo" podfermentowaną.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych