wróbel75 Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1301 Opublikowano 1 Marca 2023 Jeśli kolega robił chłopską, to ta nie wędzona wyszła raczej różowa bo na peklosoli Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1302 Opublikowano 1 Marca 2023 To po prostu kiełbasa na próbę. Po takiej degustacji można zdecydować czy coś dodać do farszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1303 Opublikowano 26 Października 2023 Witam Panie i Panowie Jestem nowicjuszem w tych sprawach i mam kilka pytań: - Jak wcześniej przygotować jelito i czy na przepis "SZCZEPANA" 10kg starczy 10metrów jelita? - Jak ciasno nabijać kiełbasę w jelita ? - W przepisie jest podana sól peklowa, a czy mogę np zrobić proporcję 50% soli peklującej z 50% soli kuchennej lub jaką naturalną polecacie? I jak taka zmiana wpłynie na kiełbasę. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1304 Opublikowano 26 Października 2023 11 minut temu, Kondziu napisał(a): Jak wcześniej przygotować jelito i czy na przepis "SZCZEPANA" 10kg starczy 10metrów jelita? - Jak ciasno nabijać kiełbasę w jelita ? Kwestia jakiej średnicy masz te jelita. Nabijamy dość ściśle. Jelita moczymy w wodzie o temp. pokojowej optimum ok 2 godzin , ze 2 razy zmieniasz wodę. Peklosól -TYLKO Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1305 Opublikowano 26 Października 2023 5 godzin temu, Kondziu napisał(a): " 10kg starczy 10metrów jelita? Raczej nie wystarczy - zakładając ,że fi jelita będzie ok 28mm to potrzebujesz ok 2 metrów na kg farszu. 1 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondziu Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1306 Opublikowano 27 Października 2023 Super, dziękuje za pomoc zapytam jeszcze bo chcę na początek zrobić 5kg więc podzieliłem wszystko przez 2, tylko mam dylemat z wodą do której dajemy wszystkie składniki, w przepisie na 10kg mamy 0,5L wody, więc jeżeli robię 5kg to dać 250 ml wody (niby oczywiste ale wole zapytać) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1307 Opublikowano 27 Października 2023 2 godziny temu, Kondziu napisał(a): niby oczywiste Połowa z 10 kg =5 kg Połowa z 0,5 litra = 0,25 litra Tak oczywiste 😉 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1308 Opublikowano 27 Października 2023 55 minut temu, Muski napisał(a): Połowa z 10 kg =5 kg Połowa z 0,5 litra = 0,25 litra Tak oczywiste 😉 Ty to tak z głowy? 🧐 Kurcze a ja pół dnia szukam kalkulatora aby pomóc koledze 😳 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Marca Zgłoś Udostępnij #1309 Opublikowano 12 Marca Kiełbasa bardzo smaczna, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 12 Marca Zgłoś Udostępnij #1310 Opublikowano 12 Marca Połowa z pół litra to kiedyś była 0,25 małpka. Teraz tylko 0,2 litra także ten....Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.