Skocz do zawartości

KIEŁBASA CHŁOPSKA


SZCZEPAN

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli kolega robił chłopską, to ta nie wędzona wyszła raczej różowa bo na peklosoli :tongue:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Witam Panie i Panowie :)

Jestem nowicjuszem w tych sprawach i mam kilka pytań:
- Jak wcześniej przygotować jelito i czy na przepis "SZCZEPANA" 10kg starczy 10metrów jelita?

- Jak ciasno nabijać kiełbasę w jelita ?

- W przepisie jest podana sól peklowa, a czy mogę np zrobić proporcję 50% soli peklującej z 50% soli kuchennej lub jaką naturalną polecacie?  I jak taka zmiana wpłynie na kiełbasę.

 

Z góry dziękuję za pomoc :)
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Kondziu napisał(a):

Jak wcześniej przygotować jelito i czy na przepis "SZCZEPANA" 10kg starczy 10metrów jelita?

- Jak ciasno nabijać kiełbasę w jelita ?

Kwestia jakiej średnicy masz te jelita.  Nabijamy dość ściśle. Jelita moczymy w wodzie o temp. pokojowej optimum ok 2 godzin , ze 2 razy zmieniasz wodę. Peklosól -TYLKO 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Kondziu napisał(a):

" 10kg starczy 10metrów jelita?

Raczej nie wystarczy - zakładając ,że fi jelita będzie ok 28mm to potrzebujesz ok 2 metrów na kg farszu.

  • Like 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super, dziękuje za pomoc :) zapytam jeszcze bo chcę na początek zrobić 5kg więc podzieliłem wszystko przez 2, tylko mam dylemat z wodą do której dajemy wszystkie składniki, w przepisie na 10kg mamy 0,5L wody, więc jeżeli robię 5kg to dać 250 ml wody (niby oczywiste ale wole zapytać) ? :)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Kondziu napisał(a):

niby oczywiste

Połowa z 10 kg =5 kg 

Połowa z 0,5 litra = 0,25 litra 

Tak  oczywiste 😉

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

55 minut temu, Muski napisał(a):

Połowa z 10 kg =5 kg 

Połowa z 0,5 litra = 0,25 litra 

Tak  oczywiste 😉

Ty to tak z głowy? 🧐

Kurcze a ja pół dnia szukam kalkulatora aby pomóc koledze 😳

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.