Skocz do zawartości

Dziczyzna z jelenia (jelenina) - jak wedzic ?


gemsi

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem 6 kg miesa z jelenia, szynka, poledwiczki, karkówka, prosze o sprawdzone przepisy na peklowanie, czy stosowac zalewy takie jak do wieprza, czy peklowac tak jak np. szynke z dzika ze storny glownej ? czy mozna zastosowac przepis na z sarnine (akurt taki znalazlem)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Miałem podobny problem miesiąc temu - skorzystałem z przepisu ze strony głównej:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=430

Mimo, że to przepis na dzika i wprowadziłem dużą zmianę (peklowałem tylko na sucho przez ponad tydzień, całą ilością soli), wyszło całkiem dobrze.

Nie mam co prawda żadnego porównania, więc stąd może taka dobra (nieobiektywna :wink: ) ocena.

Wędziłem ok. tygodnia w chłodnym dymie, codziennie 4-5 godzin.

 

Przepis na sarninę na pewno można zastosować.

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gemsi ,-Zamieszczam przepis pozyskany z autoryzowanego żródła>,

Robię to dla tego,że ten wydaje mi się kompletny w wymaganiach dla tego rodzaju mięs. Trochę nie tak mi o tym pisać, ale nasz ,na stronie głownej wydaje mi się jakby skrótam tego.Łatwo zauważyć w obydwu wspólne cechy jak i rozbieżności.

Do praktycznego zastosowania wybierzesz ten który uznasz za stosowny.

Ja polecał bym poniższy.

 

PEKLOWANIE SZYNEK z DZICZYZNY

Składniki: szynka z dzika ok. 5 kg Składniki zaprawy: 35 dag soli, 1 dag saletry, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, 1 dag kolendry, kilka goździków i liści laurowych, czubata łyżka cukru (w lecie cukru nie dawać), 5 ząbków czosnku. Sposób przygotowania: Szynkę umyć, połowę zmiażdżonych przypraw, soli i saletry wetrzeć w mięso. Ułożyć natartą szynkę ciasno w kamionkowym (lub nieuszkodzonym emaliowanym) naczyniu, przykryć drewnianym czystym i sparzonym denkiem, obciążyć (najlepiej odważnikiem) i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Zagotować 2,5 l wody z pozostałą połową przypraw i saletry, wystudzić i wstrzykiwać równomiernie w mięso przy pomocy strzykawki, szczególnie starannie w okolice kości. Resztą zalewy zalać mięso i przenieść je do chłodnego (+4 do +8°C) pomieszczenia. Peklować 3-4 tygodnie, przewracając mięso co 2 dni. W tym czasie przekładać kilkakrotnie mięso, odwracając je na wszystkie strony. Zapeklowaną szynkę opłukać i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin. Sposób wędzenia: Szynkę obsuszyć przez 1 dzień, a następnie zawiesić do wędzenia. Wędzić w dymie 32-40°C przez 3 dni, 2 razy na dobę po 2 godziny. Na początku i na końcu wędzenia do paleniska dodać trochę jałowca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę nie tak mi o tym pisać, ale nasz ,na stronie głownej wydaje mi się jakby skrótam tego.Łatwo zauważyć w obydwu wspólne cechy jak i rozbieżności.

Spokojnie możesz pisać, lecz zanim to zrobisz, sprawdź, tak dla pewności, czy przypadkiem nie mamy zgody cyt:"tego autoryzowanego źródła" na publikacje przepisów z cyt:"tego autoryzowanego źródła". :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maxell, coś Ty, jaka zgoda, o co mnię posądzasz,

To lekki nietakt z Twojej strony.

Chodziło mi szczególnie o to że nasz jest nie pełen,

pominięte są lub zastąpione innymi,poszczebólne fazy procesu,co może zasadniczo wpłynąć na jakośc gotowego produktu.

Więcej:,Myślę że ten kompletny,- powinien znależć sie na stronie głownej w miejscu tego niekompletnego i to bez niemiłych podtekstów w moim kierunku a jedynie dla dobra całego forum.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj uważnie swego poprzedniego posta, a zobaczysz, gdzie mamy do czynienia z "lekkim nietaktem" jak to nazywasz.

Nie kontynuujmy juz tej dyskusji, gdyż prowadzi donikąd.

Pozdrawiam

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zmienił(a) tytuł na Dziczyzna z jelenia (jelenina) - jak wedzic ?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.