waro58 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Proponuje upiec chleb nie wymagający ani specjalnych umiejętności, ani pracy i czasu, czyli super prosty chleb. Żeby upiec ten chlebek, potrzeba tylko łyżki, łyżeczki, sporego garnka i 2 keksówek. 1. 1 litr ciepłej wody, ( jeśli któś nie lubi wilgotnego można dać 900ml ); optymalnie to 700 ml wody w temp pokojowej + 200 ml wrzątku, da to temp. ok. 35-37oC. 2. 50g ( pół paczki ) świeżych drożdży, ( 40g dłużej rośnie ale nie czuc drożdzy ). 3. 1 łyżka czubata soli, 4. 3-4 łyzki oliwy, 5. łyżeczka tymianku, 6. 1-2 szczypty kminku, 7. 1 szklanka otrąb pszennych, 8. 1 kg mąki ( ja używam Luksusową Babuni typ 650 z Biedronki - bo tania ) tu następuje pewna dowolność, ja robię tak: 9. 1/2 szklanki siemienia lnianego, 10. 1/3 szklanki ziaren słonecznika łuskanego, 11. 1/6 szklanki ziaren dyni łuskanej. Najpierw mieszamy drożdże z ciepłą wodą, potem dodajemy resztę składników porządnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30min( można od razu przełożyć do keksówki ). W międzyczasie smarujemy 2 keksówki masłem i przesypujemy tarta bułką. Po ok. 20 min. od wymieszanie ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 100C. Przelewamy ciasto ( jest dość luźne ) do keksówek ) i ja obsypuje wierzch makiem. Pieczemy w 200C ok 30-40 min. w zależności od możliwości piekarnika i stopnia zrumienienia skórki. A jak wyjmiecie i wystudzicie, to .... Smacznego Życzy WaRo58 http://img704.imageshack.us/img704/5803/chleb14.jpg [ Komentarz dodany przez: EAnna: Pon 30 Maj, 2011 19:20 ] Na prośbę Autora uściśliłam temperaturę wody, w której rozpuszczane są drożdże. EAnna Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Podobne chlebki pieczemy sobie na łajbie w morzu , tylko nie raz z powodu braku dodatków bardziej prosty i smakuje lepiej wszystkim , niż zamrożony i "odświeżony" z piekarni przemysłowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Piekę ten chleb już kilka lat, jest faktycznie bardzo dobry a przygotowanie samego ciasta nie zajmuje więcej jak 15 min. Ja foremki smaruję olejem i wysypuję otrębami, po co do chleba dodawać jeszcze bułkę tartą. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Po ok. 20 min. od wymieszanie ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 100C. Przelewamy ciasto ( jest dość luźne ) do keksówek ) i ja obsypuje wierzch makiem. Pieczemy w 200C ok 30-40 min. w zależności od możliwości piekarnika i stopnia zrumienienia skórki. Nie bardzo rozumiem po co najpierw 100C ,a później pieczemy w temperaturze 200C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Po ok. 20 min. od wymieszanie ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 100C. Przelewamy ciasto ( jest dość luźne ) do keksówek ) i ja obsypuje wierzch makiem. Pieczemy w 200C ok 30-40 min. w zależności od możliwości piekarnika i stopnia zrumienienia skórki. Nie bardzo rozumiem po co najpierw 100C ,a później pieczemy w temperaturze 200C. Zabezpieczenie przed opadnięciem ciasta drożdżowego ( przy włożenieniu do "zimnego" piekarnika ), piekę ten chleb ponad rok i nigdy nie miałem "wanienki" WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Grudnia 2009 waro58, czyli wkładamy do piekarnika gdy ma 100C,a póżniej zwiekszamy do 200C i pieczemy 30-40 min.tak zrozumiałem. Pozdrawiam...Darek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Dokładnie. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zabezpieczenie przed opadnięciem ciasta drożdżowego ( przy włożenieniu do "zimnego" piekarnika )przepraszam ze wtrącę swoje marne trzy grosze ale pierwszy raz słyszę o wkładaniu ciast drożdżowych do nie w pełni nagrzanego pieca... a już tym bardziej do zimnego :shock: tłumaczę sobie to tylko jako próba dokończenia rozrostu ciasta, gdy nie ma dostatecznych warunków dla poprawnego przeprowadzenia tego procesu w pomieszczeniu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zabezpieczenie przed opadnięciem ciasta drożdżowego ( przy włożenieniu do "zimnego" piekarnika )przepraszam ze wtrącę swoje marne trzy grosze ale pierwszy raz słyszę o wkładaniu ciast drożdżowych do nie w pełni nagrzanego pieca... a już tym bardziej do zimnego :shock: tłumaczę sobie to tylko jako próba dokończenia rozrostu ciasta, gdy nie ma dostatecznych warunków dla poprawnego przeprowadzenia tego procesu w pomieszczeniu Masz rację, niefortunnie to sformułowałem, przy "szybkim chlebie" obawiałem się, że Ktoś może włożyć do zimnego. Temperatura 100 stopni ma pomóc w szybszym wyrośnięciu. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Sprowokowany a przede wszystkim zaszczycony podaniem przepisu w formie artykułu, pozwalam sobie na dodanie fotorelacji z wypieku. 1. Ciepła woda w garnku: http://img12.imageshack.us/img12/9098/chleb1.jpg 2. Po wymieszaniu drożdzy i przesianiu mąki w szklankach inne składniki: http://img12.imageshack.us/img12/8610/chleb2.jpg 3. Po dodaniu reszty składników: http://img12.imageshack.us/img12/1028/chleb3.jpg 4. Po wymieszaniu: http://img12.imageshack.us/img12/9669/chleb4.jpg 5. W keksówkach: http://img12.imageshack.us/img12/4329/chleb6.jpg 6. Włozony do piekarnika: http://img12.imageshack.us/img12/5593/chleb8.jpg 7. Po 40 min.: http://img12.imageshack.us/img12/8937/chleb10.jpg 8. Wyjety z keksówek: http://img12.imageshack.us/img12/3424/chleb12.jpg 9. Po odwróceniu: http://img97.imageshack.us/img97/9274/chleb13.jpg Jeśli to choć trochę pomoże to będę szczęśliwy. Powodzenia WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Pomogłeś pomogłeś dzisiaj robiłem chlebek według tego przepisu wyszedł super nie dałem tylko ziaren dyni łuskanej ale i tak dobry polecam. pozdrawiam...Darek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 4 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Żeby upiec ten chlebek, potrzeba tylko łyżki, łyżeczki, sporego garnka i 2 keksówek. 1. 1 litr zdecydowanie ciepłej wody, ( jeśli któś nie lubi wilgotnego można dać 900ml ). 2. 50g ( pół paczki ) świeżych drożdży, ( 40g dłużej rośnie ale nie czuc drożdzy ). 3. 1 łyżka czubata soli, 4. 3-4 łyzki oliwy, 5. łyżeczka tymianku, 6. 1-2 szczypty kminku, 7. 1 szklanka otrąb pszennych, 8. 1 kg mąki ( ja używam Luksusową Babuni typ 650 z Biedronki - bo tania ) czy coś się zmieni w konsystencji jeżeli użyjemy otrąb żytnich? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Z moich doświadczeń wynika, że nie, może troszkę inna konsystencja chleba, ale próbowałem tylko raz, więc nie jestem pewien. WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-Kosa Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Robiłem ten chleb. Przepis znalazłem na stronie głównej.Muszę powiedzieć, że chleb jest SUPERSzykuje się na ponowne pieczenia.WaRo58 Dzięki. Cytuj Wejdź i kliknij, pomóż innym: http://www.pajacyk.pl/http://www.polskieserce.pl/http://www.okruszek.org.pl/dziekujemy.phphttp://www.habitat.pl/klikacz.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Dzisiaj zrobiłem ten chleb-wspaniały.Keksówkę wyłożyłem papierem do pieczenia.Pozdrowienia. Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Nie mam zamiaru negować przepisu. Gratuluję udanej, sprawdzonej receptury. Wypiek, ciasto na pewno wychodzi bardzo smaczne. :smile: Nasuwa mi się jednak pytanie, czy ciasto drożdżowe, nawet nie słodkie możemy nazwać chlebem? Wydaje mi się, że chleb to ciasto robione na zakwasie a nie na drożdżach. Choć w obecnych czasach to i kiełbasa może zawierać 0% mięsa. Pzdr. Ps. proszę nie odbierać mojego postu jako atak. Poprostu napisałem swoje przemyślenia. Zastanawiam sie czy ustawić wygaszenie? Nie wiem. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Są takie kraje , że zakup chleba mieszanego tak jak nasz jest niemożliwy. Ich żytni to w smaku jak kiedyś wojskowy i tubylcy jedzą przeważnie "chleb" pszenny (taka piana że bochenek keksowy zagnieciesz i schowasz w dłoni) W tym przepisie są otręby i dodają smak i kolor no i oczywiście inne "śmieci" :wink: .Dodatek mąki żytniej chlebowej byłby wskazany, ale nie będę kombinował po hurtowniach dla piekarni by kupić kilogram lub dwa. Ps. W domu rodzinnym mama do pieczenia chleba oprócz tak zwanej bułeczki (trochę ciasta z poprzedniego pieczenia) dodawała też drożdże świeże . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Za Wikipedią:Saccharomyces cerevisiae (czyt. sakharomyces cerewisje) - gatunek drożdży należący do grzybów, którego poszczególne szczepy (drożdże piekarnicze, drożdże górnej fermentacji, drożdże winiarskie, gorzelnicze) znajdują zastosowanie w różnych dziedzinach spożywczych i posiadają ogromne znaczenie dla człowieka, który wykorzystywał je już w starożytności w piekarnictwie, browarnictwie czy później w gorzelnictwie. Najprawdopodobniej zostały one odkryte i wyizolowane ze skórek winogron (na ciemnych owocach, na przykład śliwek, czasami widać ich biały nalot, komórki drożdży występują w pokrywającym owoce wosku). Obecnie drożdże Saccharomyces cerevisiae to jeden z najpowszechniejszych modeli w badaniach, w biologii molekularnej i komórki, komórek eukariotycznych oraz jeden z najwnikliwiej badanych organizmów. Drożdże te odpowiedzialne są za fermentację alkoholową. Komórki S. cerevisiae są owalne, o średnicy około 5 do 10 mikrometrów. Rozmnażają się bezpłciowo w procesie pączkowania. Nazwa Saccharomyces to zlatynizowana wersja greckich słów oznaczających cukrowe grzyby lub cukrową pleśń (gr. sakharon, σάκχαρον + mýkitas, μύκητας). Cerevisiae pochodzi z łaciny i znaczy piwne. Polskie nazwy tego gatunku są związane z najpopularniejszymi sposobami zastosowania drożdży. To jeśli w starożytności piekli to chyba tak. Myślę, że w Naszej kulturze przewagę miał chleb żytni, który o wiele łatwiej uzyskać na zakwasie, niż drożdżach. Również z racji warunków klimatycznych, glebowych jak również dostępnością drożdzy na dawnej wsi polskiej. Chleb z mąki pszennej zagościł w polskich domach o wiele później. Ponadto to ma być szybki chleb i łatwy w wykonaniu, więc chyba drożdże nie przeszkadzają. Dzięki wszystkim za zainteresowanie, ale chciałem przede wszystkim zaproponować coś szybko wykonanego bez dodatku ulepszaczy a dobre w smaku i trwałe. Pozdrawiam WaRo58 P.S. Można wykonać ten chleb z mąki żytniej ale trzeba zwiększyć znacznie dawkę drożdży do ok. 60g ( wtedy trochę czuć je w chlebie ), a ponadto chleb musi "dojrzeć" po upieczeniu, tzn. kroi się dobrze dopiero następnego dnia ). Prawdopodobnie można ten chleb wykonać na zawkasie, ale moja Pani nie toleruje potraw kwaśnych ( żołądek ) i muszę jak mogę :lol: . Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Wydaje mi się, że chleb to ciasto robione na zakwasie a nie na drożdżachmożesz zatem zaskarżyć rzesze piekarni w Polsce... należy im stanowczo odebrać prawo do używania nazwy piekarni!!! :tongue: :grin: Wnuczku drogi... jeśli chcesz wiedzieć to nawet pączki czy drożdżówki nazywają sie "pieczywem"... tyle ze cukierniczym 'co to jest definicja chleba? musisz wiedzieć że pieczywo żytnie jest tak naprawdę znane tylko w naszym rejonie (przynajmniej było) - reszta świata produkcję chleba opiera na pszenicy ... według nich cos co się zepsuło - a kwas chlebowy to nic innego jak skwaszona mąka - jest odpadem nawet Niemcy uważali nas za dziwolągów którzy jedzą popsute ogórki czy kapustę (tak było dawniej dopóki nie posmakowali naszych pyszności :lol: spotyka się wiele przepisów tak zwanych "tradycyjnych" gdzie niemcy szczycą się dodatkiem kapusty kiszonej... ale tak naprawdę to nie są ich "korzenie" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Waro58 przepis super, właśnie dzisiaj zrobiliśmy z moją połową chlebki sztuk 2 w/gTwojego przepisu z małą poprawką tzn. po wymieszaniu wszystkich składnikóww garnku emaliowanym i pozostawieniu no około 30 minut ciasto zostało wygarnięte na stolnicę, ponownie przerobione i włożone do foremek, dalsza czynność jak w Twoim przepisie ,chlebki rewelacja :grin: jutro jadę po składniki na następne pieczenie bo z dzisiejszego wypieku została skibeczka :wink: Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Stycznia 2010 No to miło mi, że wielu Kolegom smakuje. PozdrawiamWaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Stycznia 2010 No to miło mi, że wielu Kolegom smakuje. Pozdrawiam WaRo58 Hehehe koleżankom też :grin: Ostatnio zbyt rozleniwiona, żeby robic tradycyjny żytni na zakwasie, tudzież zanęcona pochwałami na forum, postanowiłam sporządzić owo kulinarne piekarnicze arcydzieło. Ponieważ nie chciało mi się myć naczyń i czuwać nad całością przedsięwzięcia, wrzuciłam wszystko do maszyny (tzn. połowę przewidzianych składników, stosując przy tym modyfikacje wynikające z braku niektórych komponentów - dorzuciłam do przepisu piwo karmelowe i słód, zamiast otrąb przeterminowaną chyba z półtora roku mąkę graham i mąkę pełnoziarnistą). To co wylazło z maszyny przeszło najśmielsze oczekiwania :shock: Monstrualnych rozmiarów i nad wyraz puchaty bochen. Drożdżami zdecydowanie nie zajeżdżał :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Stycznia 2010 No to miło mi, że wielu Kolegom smakuje. Pozdrawiam WaRo58 Hehehe koleżankom też :grin: Mea culpa powinienem napisać Koleżankom i Kolegom. Upraszam o wybaczenie WaRo58 Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Mea culpa powinienem napisać Koleżankom i Kolegom. Upraszam o wybaczenie WaRo58 Zostało wybaczone :grin: W weekend będzie wersja bez piwa i słodu, ale na serwatce - robię dzisiaj ser :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Witam.Wydaje mi się, że pisałem w tym temacie, że zrobiłem chlebek i jest super.Ale albo pijany byłem, albo ktoś ze mnie durnia robi....a może to alzheimer Jeżeli mi się wydawało to źle ze mną cholera....W każdym razie chleb robiłem około 3 lub 4 dni temu i nadal jest zjadliwy (bo jako świeży nie będę określał). Generalnie lepszy niż wiele sklepowych mimo kilku dni leżakowania. Pozdrawiam. Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.