Skocz do zawartości

[Pieczywo] Szybki chleb dla pracowitych inaczej


Rekomendowane odpowiedzi

Smak chlebka wyśmienity, zdjęcie hmmm to raczej forum o dużych maciorach i krowach, a moja to raczej króliczek albo warchlak :wink:

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No to Krzysiu wystarczy . Pozdrów swoją osobistą i niech dołączy do nas .

Króliczek pleyboya wygląda tak :

http://www33.patrz.pl/u/f/22/22/45/222245.jpg

Peska. Ja swoją małżonkę zauroczyłem tym , że ciasto sam upiekłem w prodiżu (taki wynalazek na prąd) i przez żołądek :wink: znalazłem serce . W sierpniu trzydzieści lat nam zleci wspólnego współżycia .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

witam

dziś popełniliśmy wspólnie z żoną chlebek Waldka,drugi w życiu,szybko znika,bardzo

smaczny,pieczony w piekarniku gazowym bez termometru jak widać,wyszły 3 foremki

zostało 1,5 foremki :wink: ach ta skórka,,,no i bez tego kwaśnego posmaku jak się

często wyczuwa w kupnych chlebkach.3 foremki o wadze 1850g myśle że nieźle.

 

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b58255a058bf.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d04a5780f45b.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a2e3f538e8f6.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bf07b37be6eb.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/cf0fce490309.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/38191d9f3384.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8c4793640b39.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1f4043a9c6a5.jpg

 

słonecznie pozdrawiam

Marek

p.s.szczególne podziękowania do Waro58 za przepis dla zapracowanych,przy następnej

produkcji robił go będzie robot.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dzień dobry.

Przepraszam, że odkurzam stary temat ale nie mogę zakładać nowych więc wykorzystam ten. Jest tu opisane kilka problemów z wyrastaniem ciasta chlebowego. Do wyrastania chleba potrzebne są temperatury w okolicy 30 stopni, więc są większe od przyjętych temp. pokojowych. Opisane to jest m.in. tutaj:

http://www.mamz.pl/almanach/ebook/tom_5_produkcja_piekarska/almanach%20tom%205%20produkcja%20piekarska.pdf

Chciałbym zaproponować Wam sposób w jaki poradziłem sobie ja. Zwłaszcza, że nie używamy z żoną mąki pszennej a orkiszowej i są różnice w wyrastaniu ciasta z orkiszu. Do płyty KG o rozmiarach dna piekarnika przymocowałem przewód grzewczy silikonowy ze sklepu akwarystycznego. Podłączyłem go do termostatu RT-2. Koszt całości ok 60 zł. Można pięknie ustawić sobie żądaną temperaturę i ciasto rośnie aż miło. Przy wymianie mebli kuchennych wkomponuję to ustrojstwo do osobnej szafki, żeby można było oddzielić od piekarnika. Jeżeli admin uzna że należy ten post przenieść w inne miejsce proszę to zrobić. Życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku. Samych udanych wypieków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm piszesz o różnicy pszenica - orkisz ;) ja poczekam aż zaczniesz robić z żyta ;)

 

 

 

Chleby są mieszane orkiszowo-żytnie. Robimy też pierogi czy naleśniki z mieszanej mąki. Z samej żytniej robię makaron. Mąkę żytnią mam z młyna, który miele tylko żytnią 580, 720 i 2000. No ale to chyba nie w tym temacie ta dyskusja. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.