Jump to content

Recommended Posts

• Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Skusiłem się na ten przepis i muszę Wam napisać, że nie żałuję. Chleb jest bardzo smaczny! Polecam wszystkim, którzy nie mają czasu na zabawę z zakwasem. Robi się go bardzo szybko. Po 1,5 godzinki można się delektować swoim wypiekiem.

Jeszcze tylko fotka, żeby komuś poleciała ślinka i żeby się zabrał (ten ktoś) za pieczenie.

waro58, ja Ci bardzo dziękuję. Dzięki Tobie, taki chleb można mieć w domu w każdej chwili!

Pozdrawiam... Piotrek.

Aha, smakuje i to jak?! Musze teraz co drugi dzień robić :grin:

Składnikami się żongluje to wychodzi za każdym razem inny i jest suuper :grin:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Właśnie wyjąłem z piekarnika kolejny bochenek i tym razem chleb opadł. Wszystko robiłem prawie tak samo. Prawie, bo użyłem mąki pszennej 2000 razowej. Może ktoś wie dlaczego tak się stało? Nie jestem dobry w pieczeniu, ale podobno nie można otwierać piekarnika podczas pieczenia wszystkiego co jest na drożdżach. Prawda to, bo ja otwierałem?
Pozdrawiam... Piotrek.

tym razem chleb opadł

Tak się dzieje gdy ciasto jest luźniejsze i nadmiernie urośnie ( przerośnie). Może to Twój przypadek .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Czyli za luźne ciasto! Ok, następnym razem będzie mniej wody.

A tak przy okazji czy ktoś może mi wyjaśnić te tajemnicze oznaczenia mąki? Co znaczy 650, 2000 w jej nazwie?

Pozdrawiam... Piotrek.

Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Tak np. typ 450 określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Popularnie zawartość substancji mineralnych w mące nazywana jest "zawartością popiołu" lub "popiołem". Wynika to z metody określania zawartości substancji mineralnych. Próbka badanej mąki po umieszczeniu w porcelanowym tygielku spopielana jest w specjalnym piecu w temperaturze 950 stopni w czasie godziny. Substancje organiczne zostaną spalone, a pozostałością po spaleniu będą substancje mineralne tworzące popiół.

Typ mąki - zawartość popiołu - związana jest bezpośrednio z barwą mąki. Im niższy typ mąki tym barwa mąki jest bielsza, im typ mąki jest wyższy, tym mąka będzie ciemniejsza. Tak więc najjaśniejszą będzie mąka typ 450 a najciemniejszą będzie mąka typ 2000.

Odcień/barwa mąki związana jest z zawartością w mące rozdrobnionej okrywy owocowo nasiennej ziarna. "Biała" mąka wyprodukowana jest z centralnej części ziarna to jest z bielma mącznego, które stanowi około 82% zawartości ziarna (ziarna pszenicy). Wokół bielma mącznego, zewnętrzną warstwę ziarna tworzy okrywa owocowo nasienna, która ulega również w pewnym stopniu rozdrobnieniu wraz z bielmem. Centralna część bielma zawiera 0,3% - 0,6% popiołu, natomiast okrywa owocowo nasienna zawiera 6% - 10% popiołu. Stąd im większy stopień rozdrobnienia okrywy i przejście jej do mąki, tym większa zawartość popiołu, większy typ mąki oraz ciemniejsza barwa mąki.

Podstawowy podział mąki na typy podają Polskie Normy: PN-A-74022:2003 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna oraz PN-A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia. Oprócz Polskich Norm mogą istnieć Normy lub Specyfikacje Zakładowe, w których producenci mąki mogą ustalać swoje typy mąki, np. mąka pszenna typ 850. Należy dodać, że w innych krajach istnieją inne typy mąki oraz ich oznaczenia, np. w Niemczech mąka pszenna typ 405.

Typy mąki pszennej wg. PN-A-74022:

typ 450 (w skład wchodzą mąki Tortowa, Krupczatka oraz "pięćsetka")

typ 550 Luksusowa

typ 650

typ 750 Chlebowa

typ 1050

typ 1400 Sitkowa

typ 1850 Graham

typ 2000 (w skład wchodzą mąka Razowa oraz Śruta chlebowa).

Popularne typy mąki pszennej 500 oraz 850 są typami produkowanymi według Norm Zakładowych (Specyfikacji jakościowych).

Typy mąki żytniej wg PN-A-74032:

typ 500

typ 720

typ 1150

typ 1400

typ 2000

Pozdrawiam

Waldek

waro58, dziękuję.

Z całego Twojego tekstu wynika jasno, że moja mąka (pszenna 2000) wyśmienicie nadaje się na chleb.

typ 2000 (w skład wchodzą mąka Razowa oraz Śruta chlebowa).

Następnym razem dam mniej wody, bo rzeczywiście ciasto było luźne i będzie ok.

Chleb już ostygł i stwierdzam, że jest smaczny. W konsystencji trochę "kluchowaty" ale to pewnie dlatego, że opadł. Mimo kłopotów mam i tak zdrowszy niż kupny, swój, zrobiony przez dwie godzinki, pachnący chlebek na jutrzejsze śniadanko w pracy.

Pozdrawiam... Piotrek.
W praktyce im wyższy typ mąki tym jest ona "cięższa" i ciasto dłużej i trudniej rośnie.

Kalidasa V w n.e.

chudziak, i dlatego taka "cięższa" mąka zabiera mniej wody? Tak mi się wydaje, że zmielona na pył weźmie wody więcej niż ta, którą ja zastosowałem. W mojej były wyraźnie widoczne kawałki drubiej zmielonych ziaren. Dobrze kombinuję?
Pozdrawiam... Piotrek.

waro58, dziękuję.

Z całego Twojego tekstu wynika jasno, że moja mąka (pszenna 2000) wyśmienicie nadaje się na chleb.

W konsystencji trochę "kluchowaty" ale to pewnie dlatego, że opadł.

Bardzo proszę. Moim zdaniem:

ad 1. Może nie najlepsza, ale na pewno najzdrowsza (dużo błonnika i substancji mineralnych ) .

ad 2. "kluchowaty" bo za mokry.

WaRo58

[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 23:42 ]

chudziak, i dlatego taka "cięższa" mąka zabiera mniej wody? Tak mi się wydaje, że zmielona na pył weźmie wody więcej niż ta, którą ja zastosowałem. W mojej były wyraźnie widoczne kawałki drubiej zmielonych ziaren. Dobrze kombinuję?

Też, ale nie do końca, bo na przykład otręby będące składnikiem mąki 2000 są bardzo chłonne i jeśli chciałbyś upiec chleb z mąki 650 beż otrąb, trzeba również zredukować ilość wody.

Pozdrawiam

Waldek

Kluchowatość wynika też właśnie z użycia wyłącznie mąki typ 2000. Następnym razem domieszaj jednak trochę "lżejszej "

Kalidasa V w n.e.

Tak samo jak wędliny nie kupuję również chleba .Chleb piekę w maszynie , ale robiony ręcznie jest lepszy.Używam mąki żytniej 0,5 kg oraz 1 kg mąki pszennej650.

Mąka bardziej ciemna ma więcej składników mineralnych niż mąka jasna.

Ja też ten chlebek uczyniłem, tylko trzeba równo formy napełniać :grin: :mrgreen:

Proponuję napełnić połowę formy, gdy ciasto jest niewyrośnięte. Ja po wymieszaniu składników od razu "przelewam" ciasto do foremek, mokra łyżką wygładzam i odstawiam do krótkiego wyrośnięcia, a następnie do piekarnika.

Pozdarwiam

• 2 weeks later...

A to mój bardzo podobny chlebek

http://img192.imageshack.us/img192/6869/p1050197.jpg

Przepis:

Składniki na 2 chlebki:

* 1 litr ciepłej wody

* 8 pełnych łyżek płatków owsianych

* 1 łyżeczka soli (ja dałam 2 łyżeczki)

* 1 łyżeczka cukru

* 5 dkg świeżych drożdży

* 1 kg mąki pszennej

* słonecznik do posypania

Do dużej miski wlać ciepłą wodę, płatki, sól, cukier a na to pokruszyć drożdże.Gdy płatki wypłyną na wierzch, dodać mąke i wymieszać łyżką do połączenia składników.Ciasto będzie lużne, ale takie ma być.Odczekać 5 minut i przełożyć do dwóch keksowych foremek 10 x 20.Odstawić jeszcze na 20 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem i włożyc do piekarnika nagrzanego wcześniej do 170'C.Piec około 1 godziny.

I jeszcze taki wieloziarnisty

http://img130.imageshack.us/img130/9131/p1050138w.jpg

Składniki na 2 foremki keksowe 10 x 30 :

* 1 kg mąki krupczatki

* 6 łyżek siemienia lnianego

* 6 łyżek łuskanego słonecznika

* 1 szkl. otrąb pszennych lub żytnich

* 3 łyżki sezamu

* 2 łyżki pestek dyni

* 1 i 1/2 łyżki soli

* 5 łyżek cukru

* 5 dkg świeżych drożdży

* 1 l wody.

Najpierw mąke, ziarna (najlepiej wcześniej uprażone na patelni), otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie wymieszać na sucho.Zalać ciepłą wodą i mieszać przez chwilę łyżką.Ciasto będzie bardzo lużne, ale takie ma być.Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut (nie dłuzej !).Zamieszać ponownie kilka razy i wlać do dwóch foremek.Odstawić jeszcze na 15 minut (nie dłuzej !).Piekarnik nagrzać do temperatury 230 ' C, włożyć chleb i piec przez 15 minut.Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 ' C i piec jeszcze 35 minut.

ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com
  • 2 months later...

Chlebek z przepisu Waro58 piekłem już kilka razy (z różnymi modyfikacjami :wink: )

i zawsze wychodzi wspaniale :grin:

Miałem tylko problem ze zbyt małą wielkością keksówek i musiałem przejść na dużą blachę :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

• 10 months later...

W sobotę piekłem chleb po raz pierwszy ,przepis z pierwszej strony,a oto efekty

http://img585.imageshack.us/img585/251/chleb008.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ten jaśniejszy spód był pieczony w większej foremce zwykłej , a ten ciemniejszy w blaszce z teflonem

http://img163.imageshack.us/img163/4940/chleb011.jpg

Tutaj w całej okazałości

http://img853.imageshack.us/img853/8492/chleb014.jpg

Oczywiście jeszcze w przekroju

http://img801.imageshack.us/img801/8808/chleb015.jpg

W smaku rewelacja,dyni w przekroju nie widać,bo jej po prostu nie miałem :lol: ,ale dziś upiekłem już z dynią.Przed chwilą wyciągłem z piekarnika,zapach w całym domu :thumbsup:

Dzieki za ten przepis,jest super,niewiem jakim trzeba było by być zdolnym :wink: ,żeby się nie udało

Teraz to nawet piekarze mogą zaspać :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]

Teraz to nawet piekarze mogą zaspać :grin:

I nie dasz nikomu zarobić :grin:

Piękny chlebek, aż ślinka cieknie :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

@halusia@, dzięki za pochwały

nie dasz nikomu zarobić

ZAROBI

Rolnik

Młynarz

Biedronka

Oczywiście zyskam i Ja z rodzinkom-samo zdrowie :thumbsup: :lol:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]

To i ja się też pochwalę, jeden z kminkiem (słabo widać) drugi z czarnuszką

http://krzys59.neostrada.pl/Wyroby/Chleb/thumbs/chleb_1.jpg

i w przekroju

http://krzys59.neostrada.pl/Wyroby/Chleb/thumbs/chleb_2.jpg

Jeden zjedliśmy w pół dnia (we dwójkę) a drugi porwał młody i chyba mu do poniedziałku braknie. Chlebuś jest super, a przepis prosty że prościej się już chyba nie da :clap: :thumbsup: