Jump to content

Recommended Posts

Smak chlebka wyśmienity, zdjęcie hmmm to raczej forum o dużych maciorach i krowach, a moja to raczej króliczek albo warchlak :wink:

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

  • Replies 84
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

No to Krzysiu wystarczy . Pozdrów swoją osobistą i niech dołączy do nas .

Króliczek pleyboya wygląda tak :

http://www33.patrz.pl/u/f/22/22/45/222245.jpg

Peska. Ja swoją małżonkę zauroczyłem tym , że ciasto sam upiekłem w prodiżu (taki wynalazek na prąd) i przez żołądek :wink: znalazłem serce . W sierpniu trzydzieści lat nam zleci wspólnego współżycia .

Chlebek od mojej narzeczonej. W smaku super, a czy dobrze wygląda to już zależy od waszych komentarzy

dobry materiał na żonę :clap: :clap: :clap:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

  • 7 months later...

witam

dziś popełniliśmy wspólnie z żoną chlebek Waldka,drugi w życiu,szybko znika,bardzo

smaczny,pieczony w piekarniku gazowym bez termometru jak widać,wyszły 3 foremki

zostało 1,5 foremki :wink: ach ta skórka,,,no i bez tego kwaśnego posmaku jak się

często wyczuwa w kupnych chlebkach.3 foremki o wadze 1850g myśle że nieźle.

 

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b58255a058bf.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/d04a5780f45b.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a2e3f538e8f6.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bf07b37be6eb.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/cf0fce490309.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/38191d9f3384.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8c4793640b39.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1f4043a9c6a5.jpg

 

słonecznie pozdrawiam

Marek

p.s.szczególne podziękowania do Waro58 za przepis dla zapracowanych,przy następnej

produkcji robił go będzie robot.

  • 1 year later...

Dzień dobry.

Przepraszam, że odkurzam stary temat ale nie mogę zakładać nowych więc wykorzystam ten. Jest tu opisane kilka problemów z wyrastaniem ciasta chlebowego. Do wyrastania chleba potrzebne są temperatury w okolicy 30 stopni, więc są większe od przyjętych temp. pokojowych. Opisane to jest m.in. tutaj:

http://www.mamz.pl/almanach/ebook/tom_5_produkcja_piekarska/almanach%20tom%205%20produkcja%20piekarska.pdf

Chciałbym zaproponować Wam sposób w jaki poradziłem sobie ja. Zwłaszcza, że nie używamy z żoną mąki pszennej a orkiszowej i są różnice w wyrastaniu ciasta z orkiszu. Do płyty KG o rozmiarach dna piekarnika przymocowałem przewód grzewczy silikonowy ze sklepu akwarystycznego. Podłączyłem go do termostatu RT-2. Koszt całości ok 60 zł. Można pięknie ustawić sobie żądaną temperaturę i ciasto rośnie aż miło. Przy wymianie mebli kuchennych wkomponuję to ustrojstwo do osobnej szafki, żeby można było oddzielić od piekarnika. Jeżeli admin uzna że należy ten post przenieść w inne miejsce proszę to zrobić. Życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku. Samych udanych wypieków.

Hmm piszesz o różnicy pszenica - orkisz ;) ja poczekam aż zaczniesz robić z żyta ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk 2

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Hmm piszesz o różnicy pszenica - orkisz ;) ja poczekam aż zaczniesz robić z żyta ;)

 

 

 

Chleby są mieszane orkiszowo-żytnie. Robimy też pierogi czy naleśniki z mieszanej mąki. Z samej żytniej robię makaron. Mąkę żytnią mam z młyna, który miele tylko żytnią 580, 720 i 2000. No ale to chyba nie w tym temacie ta dyskusja. Pozdrawiam.

  • 7 years later...

 

 

Pieczemy w 200C ok 30-40 min.

Na termoobiegu czy góra , dół? 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.