Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
434 odpowiedzi w tym temacie

#21 Józek48

Józek48

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • Miejscowośćokolice Katowic

Napisano 16 gru 2006 - 16:49

Niestety, do tej pory nic nie dostałem. :cry: Czekam dalej.
A ChefPaul zadymia okolice Poznania kombajnem wielofunkcyjnym. :wink:

Ja jestem krótko i przeczytalem w/w wypowiedzi bardzo trafne Robie kielbase od kilku lat oczywiscie w bardzo malych ilosciach ale nigdy bym nie powiedzial ze juz wszystko umiem Mimo wszystko bede czytal i stosowal rozne przepisy Oczywiscie ze znajda sie rózni ludzie Jedno tylko wiem ze przeczytalem mase ksiazek na temat wyrobow ale najlepiej jest dojsc samemu do super recept i przekazac innym Portal jest bardzo dobry i tak trzymac Pozdrawiam

#22 Rzerzol

Rzerzol

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 69 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 03 sty 2007 - 22:07

Abratek- jest pewien dylemat pracodawcy przyjmą z chęcią ale specjalistów od produkcji wyrobów wysokowydajnych a najlepiej jakby tacy byli co by produkowali wędliny bez udziału mięsa. A ta szkoła uczyła by produkcji tradycyjnych wyrobów i co z takich fachowców zakładowi. bazującemu na wielofosforanach i wodzie. Pozdrawiam

Swięta racja,
pracuję w dziale handlowym zakładu,który zarzucił stare receptury a dołączył do unijnych
fascynatów.Dwa razy pokusiło mnie zasięgnięcie porady u naszych technologów (sląska i szynka konserwowa ) .Z jakim efektem ?- działkowe koty miały wyżerkę.

#23 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 11 sty 2007 - 00:16

i ta pani ma rację i ta pani ma rację obie panie mają rację.
popieram w 1000% pomysł. i podpisuję się wszystkimi pazurkami. ale jak zwykle muszę dodać trochę dziegciu do miodu. w naszych realiach prawnych jest to walka z wiatrakami. Chcieliśmy z kolegą na Suwalszczyźnie postawić nad jeziorem grila na lato. paranoja, sanepid kazał postawić dwa tojtoje jeden z kółkiem drugi z trójkątem, umywałkę i nie powiem co jeszcze bo ośmieszyłbym przygłupich urzędasów z sejneńskiego sanepidu. co do kosztów warsztatu masarskiego 300.000 zł to dośc niski koszt. Znajomi musieli przeprowadzić modernizację istniejącego warsztatu masarniczego, wstępny kosztorys wyszedł 400.000 wzięli kredyt w banku i już nie ma dobrej masarni A robili wyroby prawie takie ja za dawnych dobrych czasów, a ceny mieli przystępne. Wielka szkoda. piszecie o sklepach z tradycyjnymi wyrobami. Jest taki na sąsiedniej ulicy obok mojego domu. szynka góralska i inne takie głupoty. wszytko na fosforanach tylko mniej szprycowane i wędzone dymem a nie opryskiwaczem.
Ludzie wolą jechać do marketa na promocyje i lecą tam jak muchy do gów.. kupują byle co za ciężkie pieniądze, bo liczy się cena a nie jakość. Zresztą przy takiej sytuacji w kraju, to trudno się dziwć niektóry ludziom. Nie chcę się tu wdawać w politykę, bo nie miejsce tu na to.
Akademia jeżelibędzie dawała jakiekolwiek uprawnienia, a nie tylko satysfakcję to może być ogromnym krokiem w kierunku odnowy staropolskiej tradycji masarskiej i wędzarniczej.

#24 mirlamus

mirlamus

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 08 lut 2007 - 11:46

Jestem jak najbardziej za. Mając takich nauczycieli jak Maxell, Dziadek czy CHef Paul,obiecuję ,że będę pilnym uczniem.Pozdrawiam. :lol:

#25 dymiarzzgarland

dymiarzzgarland

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćDallas/Rzeszow

Napisano 12 lut 2007 - 02:40

Taka szkola to swietny pomysl. Przyjade na nia z za oceanu.

#26 wena

wena

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 659 postów
  • MiejscowośćChorzów

Napisano 23 lut 2007 - 01:50

Pomysł bardzo ciekawy, jestem za. Jestem w 100% tylko amatorem, ale patrząc na moich degustatorów to coś mi tam wychodzi. Zresztą od dłuższego czsu nie kupuję "plastiku" w marketach. Ale oczekiwania, że po takim szkoleniu będziemy ratować nasz przemysł mięsny są trochę przesadzone. Ratujmy własne żołądki, a to już będzie ogromny sukces.

#27 Jerzol

Jerzol

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 mar 2007 - 13:46

Bardzo dobry pomysł!

#28 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 02 mar 2007 - 15:31

A ja myśle że wraz z pojawieniem się płytki, taki kurs traci sens, bo jeśli ten materiał jest tak dobrze opracowany na nich, każdy to obejrzy i będzie miał pojęcie o co chodzi. A dyplom można sobie wydrukowac na komputerze :wink: .
Pzd!

#29 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27419 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 mar 2007 - 17:16

Marku, dobrze sie zapoznaj z materiałem filmowym, gdyz na zlocie Kol. Bagno i miejmy nadzieje Dziadek (wreszcie :tongue: ) bedzie egzaminował z tego materiału. :wink:
Zobaczysz, że co innego sobie poogladać, a co innego samemu to wykonać.
Oj, z niecierpliwością czekam na zlot....

#30 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 02 mar 2007 - 20:38

Marku, dobrze sie zapoznaj z materiałem filmowym, gdyz na zlocie Kol. Bagno i miejmy nadzieje Dziadek (wreszcie :tongue: ) bedzie egzaminował z tego materiału. :wink:

Oj raczej nie będą mnie egzaminować, gdyż ja raczej się niepojawie. :???:

#31 wdw

wdw

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 368 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 10 mar 2007 - 19:52

Jestem nowy i od ogromu informacji jeszcze długo sie nie pozbieram, ale plany budowy wędzarni już mi chodzą pod fryzurą, aby chociaż część widomości zawartych w oceanie wiedzy "Domowego Masarstwa" wprowadzić w czyn. :smile:

#32 zemat

zemat

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 529 postów
  • MiejscowośćWohyń

Napisano 23 kwi 2007 - 10:16

Maxell pomysł OK
Tylko czytam że to ma być szkoła z dyplomem :wink:
Dyplom będzie bez znaczenia. Podobna nauka która trwa 3 lata prowadzona jest w Cechu Rzemiosł Różnych i nic nie trzeba płacić a nawet pracodawca ci płaci, ale to trwa.
Można zrobić taką nieformalną szkołę, ale jak można dać gleit jak nie będziemy wiedzieli czy ten ktoś coś potrafi? Bo wiedzę może mieć duuużą.

15 lat siedzę w tym fachu i produkuje asortyment dobry i taki (jak tu ktoś określił) "bezmięsny" , ale generalnie jestem zwolennikiem wyrobów zdrowych.
Mikre kieszenie zmuszają zakłady do produkcji taniego żarcia, ale cieszę się że takie forum powstało i teraz propozycja szkoły. To jest dowodem tego że kustoszy dobrego jadła jest więcej.

#33 pyzolda

pyzolda

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 08 maj 2007 - 23:02

Właśnie taka akademia ( czy Akademia) mnie kręci. Niedawno obsesyjnie zastanawiałam się, jak tu zaprosić na jakie dwa tygodnie do domu jakiegoś litewskiego wieśniaka ( nie chciałabym, żeby to obraźliwie zabrzmiało, ale wyobrażam sobie, że na zapadłej wsi nad Niemnem ktoś robi jeszcze palcówkę albo kindziuki) po to, żeby zademonstrował swoje niedyplomowe, ale jakże przydatne umiejętności.
Chyba dam ogłoszenie do Tygodnika Wileńszczyzny :grin:

#34 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27419 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 maj 2007 - 14:00

Przecież nie chodzi nam o "papier" tylko zdobycie jak najwiekszej ilości informacji i praktyki. Coś takiego mozna by organizować np. tydzień przed zlotem w naszej bazie, która już w tym roku powinna dysponować niezbędnym wyposażeniem w tym zakresie.
Mozna by, oprócz oczywiście "naszych stronkowych technologów i fachowców" zapraszac jakies ciekawe osoby, jak chocby własnie rzeźnika z Litwy. Niech chwalą się swymi umiejętnościami.
Tygodniowe kształcenie można nazwać np. "Letnią Akademią Masarstwa Domowego".
Nie ma lepszego sposobu na poznanie tajników masarstwa, jesli nie "rozbierze sie" samemu półtuszy wieprzowej (oczywiście pod okiem fachowca) i nie wyprodukuje własnoręcznie pierwszej kiełbaski, czy kaszanki.
Myslę, iz w dobie plastikowego żarła, kładzenie nacisku na ekologie i powrót do korzeni, są bardzo wskazane.

#35 skwarka

skwarka

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 290 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 09 maj 2007 - 14:44

oważam że to świetny pomysł ,sama chetnie bym wzięła udział,a jesli ktoś uważa że niepotrzebny poprostu nie musi brać w nim udziału.

#36 Jondek

Jondek

    Stały bywalec

  • **VIP-Organizator**
  • 312 postów
  • MiejscowośćZłote Kujawy

Napisano 09 maj 2007 - 16:15

I to jest właśnie to!!

Bardzo trafna propozycja.
Maxell brawa dla Ciebie.

Myślę, ze kwitek też można by wystawiać
jednak trzeba by takim działaniom nadać moc prawną.
jestem przekonany, że z czasem taki kwit miałby swoją rangę.

Zdecydowanie popieram tą inicjatywę.

z ukłonami
Jondek

#37 Savio

Savio

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 161 postów
  • MiejscowośćZabrze

Napisano 09 maj 2007 - 17:41

Akademia przed zlotem - suuuuper - mam w sierpniu urlop :)

#38 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 09 maj 2007 - 19:54

Tak sobie czytam i myślę..........
Po jaką cholerę nam papierek ? :question:
Sama działalność na tej stronce, nauka i wymiana doświadczeń - robi swoje. :grin:
Podnoszenie sobie poprzeczki w domowym wędliniarstwie . :!:
Rosnący nasz autorytet ......widoczny po minach pożeraczy naszych wyrobów :devil:
I o to chodzi.
Ale .... jeśli chodzi o jakiś kurs i okazję dodatkowego spotkania..... to jestem ZA
:grin:

#39 jurek52

jurek52

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 143 postów
  • MiejscowośćPoznań-Rosnówko

Napisano 10 maj 2007 - 09:15

fantel,nic dodać ,nic ująć do tego co napisałeś,
żadnych papierków,najlepszym dokumentem są miny obżeraczy naszych produktów,
...i ta nasza satysfakcja z tego powodu.... :blush: :blush: :blush:
pozdrawiam

#40 pyzolda

pyzolda

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 10 maj 2007 - 09:44

A może zrobimy tak, jak niemiecka wycieczka do nas- to my pojedziemy na wycieczkę na Litwę śladem kiełbasy litewskiej ?
Tyko wcześniej zróbmy audycję :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych