Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nasza Szkoła Domowego Masarstwa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
434 odpowiedzi w tym temacie

#41 dzyt

dzyt

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćLubaczów

Napisano 11 sty 2008 - 00:00

Genialny pomysł! Trudno jest samemu do wszystkiego dochodzić, jeśli nie ma się jakiegoś swojego ,,DZIADKA" , któremu można trochę popatrzeć na ręce. Tę strone tworzy wielu takich masarskich ,,profesorów". Warto by z ich wiedzy skorzystać w takiej akademi.
Jestem za!

#42 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 sty 2009 - 10:39

No i stało się. :grin:
W najbliższym czasie, pod patronatem Wędlin Domowych (www.wedlinydomowe.pl) rusza Szkoła Domowego Masarstwa. Na początek podam w zarysie zminimalizowany konspekt Szkolenia "DOMOWE PRZETWÓRSTWO MIĘSA", opracowany m.in. przez naszego Gł. Technologa:
1. Czas szkolenia
- z uwagi na pracochłonność i czasochłonność wykonywanych wyrobów mięsnych, szkolenie przewidziane jest na dwa lub trzy dni.
2. Zakres tematyczny prowadzonych zajęć teoretycznych i praktycznych.
a) przekazanie ogólnych zasad z zakresu podstawowych zagadnień higieny.
b) przygotowanie stanowiska pracy oraz związane, z tym narzędzia i urządzenia.
c) przekazanie podstawowych wiadomości o mięsie.
d) rozbiór półtuszy wieprzowej - pokaz praktyczny:
- rozbiór zasadniczy
- rozbiór uzupełniający elementów zasadniczych
- klasyfikacja mięsa wieprzowego
e) sposoby konserwacji mięsa
f) produkcja wyrobów gotowych tj. wędzonek, kiełbas, wyrobów podrobowych, itd.
g) ocena organoleptyczna wykonanych wyrobów.

#43 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 sty 2009 - 10:49

Miejsce szkolenia będzie Folwark Zrębice k/Częstochowy.

Folwark Zrębice
rodzinna agroturystyka
Zrębice, ul. Główna 17
42-256 Olsztyn
tel. kom. 605 532 097
biuro@folwark-zrebice.pl
http://folwark-zrebice.pl/index.php


W najbliższym czasie postaramy sie dograć formalności związane z warunkami użyczenia szkole sprzętu, który udało się załatwić (i nastepnego, który jestem w trakcie załatwiania) dla potrzeb strony, a który w całości przekazany zostanie Klubowi Przyjaciół Prosiaczka, na ręce jego Prezesa.
Jak wspomniałem, Szkoła będzie działała pod naszymi skrzydłami, głównie Klubu KPP. Zajęcia będa prowadzić m.in. Bagno, Papla i osoby, z którymi prowadzi się aktualnie rozmowy.
Wszystkiego dowiedzą sie Państwo juz wkrótce, kiedy znane będą szczegóły. Juz teraz mogę zapewnić, iż zakwaterowanie i wyżywienie dla osób chętnych do uczestnictwa w takich spotkaniach - zapewnione (z tego co wiem, to po specjalnych cenach - prawda Papla?). :wink:

#44 Straszny

Straszny

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 344 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 17 sty 2009 - 10:51

No to się zapisuje jako pierwszy uczeń.

#45 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 sty 2009 - 10:54

Materiały powoli do mnie spływają i kiedy tylko będe miał ich wystarczającą ilość, wszystko na temat Szkoły zostanie zaraz umieszczone na stałe, na stronie głównej.
Z tego, co mi wiadomo, szykuje sie także na koniec szkolenia, mały egzamin teoretyczno-praktyczny. :wink:

#46 wdw

wdw

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 368 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 sty 2009 - 13:09

Potwierdzam naszą obecność na szkoleniu. :grin:
Pozdrawiam Lusia i Wacław

#47 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 17 sty 2009 - 13:11

No to pisze się na listę po prostu chcę być na takich wykładach :grin:

#48 sawca

sawca

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 516 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 17 sty 2009 - 13:52

Jestem chętny, podpisuję się na liście uczestników.

#49 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 17 sty 2009 - 15:04

Witam serdecznie

Na dzień dzisiejszy pragnę potwierdzić słowa Maxella i na szybko dodać:

1. Noclegi są juź dograne, cena 1 noclegu dla 1 uczestnika kursu będzie uśredniona i wynosić będzie do końca I kwartału  2009  - 25 zł przy założeniu, że uczestnik będzie spał z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę. Inni, którzy będą spać tylko 1 noc, płacić będą 30 zł / 1 nocleg.

2. Wyżywienie - śniadanie 12 zł, obiad, 18 zł, kolacja 12 zł. Oczywiście jest moźliwość skorzystania z kuchni i jej wyposażenia. Do dyspozycji jest grill, ognisko. Szczegóły będą dogadywane.

3. Grupa docelowa jednego szkolenie to 24 osoby. Jest to optymalna grupa, aby na spokojnie przeprowadzić teoretyczne a szczególnie praktyczne zajęcia, i na nie będzie poświęcone najwięcej czasu. Naszym zamysłem jest ab każdy z uczestników stanął przy stole technologicznym i mógł spróbować swoich sił.

4. Dogadywane są sprawy mięsa i materiałów do produkcji. W przyszłym tygodniu będę miał szczegółowe dane z jakiej ubojni i w jakich cenach dostanę.

Takie m.in. elementy będą składać się na koszt szkolenia. Dla jednych będzie wysoki dla innych niski. Jedno jest pewne: TO CZEGO SIĘ NAUCZYCIE POZWOLI WAM NA ZDROWE I TANIE ODŻYWIANIE :grin: Bo nie ma nic cenniejszego niż zdrowie.


Papla a wiadomo coś już na temat innych kosztów , oczywiście w przybliżeniu bo wiadomo że co dziej jutrzejszy przyniesie to bedziemy wiedzieli jutro wieczorem

#50 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 sty 2009 - 15:05

Po 16-tej będa dalsze informacje, co Papla podał w swoim poście. :wink:

#51 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 17 sty 2009 - 15:58

Na obecną chwilę na koszt szkolenia składają się:

1. Półprodukty mięsne
2. Materiały dydaktyczne
3. Materiły do produkcji
4. Nocleg (2 noce)
5. Całościowe wyżywienie (pt - kol, sob - śn, ob, kol, nd - śn)
6. Media (prąd, gaz, woda, opał, śmiecie)
7. Obsługa


Po wstępnych kalkulacjach wychodzi na jednego uczestnika 220 zł za 3 dniowe szkolenie.
To jest wg mnie bardzo korzystna cena, biorąc pod uwagę samą tematykę jak i przydatność.
Oczywiście po zakończeniu szkolenia całość produkcji jest dzielona na 24, lub ilu jest uczestników, i zabierana do domów w celach degustacji przez rodziny, przyjaciół, kochanki, kochanków ;-) itd itp. Niech duma twórców rozpiera a podniebienie i źołądki konsumentów cieszy.

Proszę o dyskusję odnośnie tego tematu. Zawsze gdzie dwie i więcej głów tam się mądrego coś urodzi.

#52 Straszny

Straszny

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 344 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 17 sty 2009 - 16:12

o cenie nie ma co dyskutować, zobaczcie ile kosztują inne kursy:

Kurs Weekendowy - Kuchnia Włoska i Śródziemnomorska Czas trwania kursu: 2 x 5, 9.00 godz.




Cena: 700

#53 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4139 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 17 sty 2009 - 16:17

o cenie nie ma co dyskutować, zobaczcie ile kosztują inne kursy:

Kurs Weekendowy - Kuchnia Włoska i Śródziemnomorska Czas trwania kursu: 2 x 5, 9.00 godz.




Cena: 700
_________________


http://www.schellera...p?l=&id=240#240

#54 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 17 sty 2009 - 16:18

no ale tam to tez za nazwisko trzeba zaplacić nie sądzisz

#55 ujastek

ujastek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 138 postów
  • Miejscowośćkraków

Napisano 17 sty 2009 - 16:41

przypuszczalny termin kiedy?

#56 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 sty 2009 - 16:43

To będzie podane przez Paplę, ale z tego co wiem - z chwilą zebrania odpowiednio licznej grupy (do 24 osób).

#57 Papla

Papla

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1318 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 17 sty 2009 - 16:44

no ale tam to tez za nazwisko trzeba zaplacić nie sądzisz


Co do nazwisk, myślę że nie mamy się kogo wstydzić. A i jak pisał Maxel, goście zapraszani będą bardzo wybitni :-) No ale trzeba zacząć, a to jest najtrudniejsze.

Najtrudniejszy pierwszy raz, dlatego liczę na wsparcie wszystkich zadymiaczy, szczególnie tych bardzo doświadczonych. Niech wiedza zostanie przekazana również w praktyce.

#58 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 sty 2009 - 17:19

Mogę Was zapewnić, iż zrobię wszystko, by do materiałów szkoleniowych dołączona była płyta technologiczna lub komplet płyt, z chwilą kiedy ukażą sie następne.
No i oczywiście działamy dalej, z innymi firmami, by zdobyć dla Szkoły jak najwięcej nowego i przydatnego sprzetu.

#59 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 sty 2009 - 18:29

No i oczywiście rzecz najważniejsza - kasa. Aby nie było niedomówień, ani nikogo nie dręczyły pokrętne myśli :wink: informuję, że wszystkie środki finansowe, które otrzymamy z tytułu użyczenia sprzętu Szkole, przekazywane będą bezpośrednio do kasy KPP, nad czym czuwał będzie Prezes tego Klubu. Podczas spotkania inauguracyjnego (pierwszy kurs), ja przekażę cały sprzet, jaki udało się do tej pory załatwić (i jaki jeszcze załatwimy) przedstawicielowi KPP - Prezesowi Andy'emu, który z kolei użyczy go Szkole.

#60 ujastek

ujastek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 138 postów
  • Miejscowośćkraków

Napisano 17 sty 2009 - 18:35

ja się zgłaszam bez względu na termin + ewentualnie 2 osoby jeżeli będzie wiadomy termin.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych