Skocz do zawartości

Mięsa peklowane pieczone w piekarniku


Zbój Madej

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

  • 1 miesiąc temu...

Witam i mogę tylko potwierdzić, że sposób praosty i banalny na pyszne wyroby (dla tych co nie mają szans na wędzenie).

Ale zwracajcie uwagę gdzie kupujecie mięso. Ja nieopatrznie w pośpiechu kupiłem w realu, nastrzykuję a tu mi solanka wylatuje przodem, górą i bokami. No wyszło wiórowate w środku (schab) ale szynka na szczęście była ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tyma razem boczek peklowany na sucho.

 

Płat boczku nacinam w kratkę po stronie mięsa, odważam 17p-soli/kg mięsa i wcieram w ponacinane miejsca, składam w pół i zawijam w folię spożywczą i do lodówki na 48godz, raz na 12 godz. boczek masuję i traktuję z kilkanaście razy z pięści, aby p-sol dobrze weszła. Po tym czasie boczek posypuję czosnkiem granulowanym staropolskim (przyprawy jakie kto lubi) i do piekarnika. Sposób pieczenia jak i studzenia tak jak tutaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1677

 

http://img405.imageshack.us/img405/8726/obraz172c.th.jpghttp://img405.imageshack.us/img405/231/obraz175k.th.jpg

 

Na wiązanie boczku nie patrzcie, nie dość, że z pośpiechu nie bardzo prosto mi szło to jeszcze podczas pieczenia powykrzywiało :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przekrój boczku pieczonego w dniu Czw 01 Kwi, 2010 :smile:

 

http://img243.imageshack.us/img243/1290/obraz177d.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Pierwszy czas jest - 15 minut, a dwa pozostałe?

Dokładnie nie pamiętam, drugi czas to chyba jakieś 30-40min, a trzeci na 200stC. jakieś 10min. Pamiętaj, że czasy pieczenia zależą do ilości mięsa w rękawie, im więcej tym dłużej. Musisz po prostu próbować, najlepiej mierzyć termometrem wewnątrz mięsa, dwa pieczenia i już umiesz :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakoś się udało, ciemniejsza karkówka pieczona peklowana na sucho (składnik taka moja wariacja), ta obok peklowana na mokro według przepisu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1677 (wyszła ok - nie tylko moje zdanie)

http://img685.imageshack.us/img685/6843/hj020002.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakoś się udało

Wygląd jadalny, ale pieczone chyba bez termometru :question: :smile: czyli na temperaturę w środku mięsa.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Troche boki obsuszone,pierwsze razy tez tak mialem teraz piecze we woreczkach i dodaje do srodka troche wywaru z przypraw , a szynke smaruje lekko smalcem (jak nie ma to olejem).

Jak ktos lubi, to tez zabek czosnku albo lyzka rumu.

Piecze na tem.75°C w srodku , po ok. 15-25 minutach wylanczam piec i zostawiam w srodku do ostygniecia.

Smacznego :thumbsup:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czekam na dostawę tego urządzenia

Jak już będziesz miał termometr to tylko się trzymaj tego co Profesor Bagno tu pisze https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407 a będzie oki :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dawno nie piekłem peklowanego na mokro. Chyba będą goście :rolleyes:

 

Szynka z kością i skórą z lewej połówki(chyba) waga 10.243 kg. Podział na mięśnie. Część do pieczenia, trochę na białą kiełbasę, a obrzynki na patelnię do duszenia :thumbsup:

Mam nadzieję, że dziś się uda podzielić mięsko na mięśnie zgodnie ze sztuką :smile:

No to do roboty.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy dobrze pamiętam ,ale mięs peklowanych peksolą /nitryt/ się nie piecze.Na pewno się nie grilluje.Jeśli się mylę to proszę mnie sprostować.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jakoś poszło.

Mięsień półbłoniasty ze skórką i czterogłowy idzie do zalewy i pieczenia. Półbłoniasty był tak wielki, że podzieliłem na pół. Dwógłowy po oskórowaniu do zamrażarki, półścięgnisty i płaski też, będą na białą. Oczywiście mięsa zostały odpowiednio obrobione. Ogonówka do zamrażarki. Skóra, tłuszcze i obrzynki duszą się na patelonce :smile:

 

[ Dodano: Wto 10 Sie, 2010 17:30 ]

A teraz idę robić ogórki beny :smile:

 

[ Dodano: Wto 10 Sie, 2010 17:32 ]

Nie wiem czy dobrze pamiętam ,ale mięs peklowanych peksolą /nitryt/ się nie piecze.Na pewno się nie grilluje.Jeśli się mylę to proszę mnie sprostować.

Areczku piekę wg tego jak Bagno zaleca https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407 i jest oki. Już robiłem parę razy :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to wiem też co masz dziś na obiadek :grin: bo u mnie tylko grzybowa z leśnych :wink:

Heniutek, na obiad to mam dziś to https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=145463#145463

A mięsko pieczone to idzie dziś wieczorem jako załącznik do literatury :grin: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten z tłuszczykiem to chyba dwugłowy. Pozdrawioam

Dziadku dwugłowy jest zamrożony, to jest pólbłoniasty, a że był wielki to przed peklowaniem przekroiłem na dwie części :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich, czytam Wasze posty : Dziadka i Madeja , Dziadek ma dzisiaj dobry humor pewnie czytał dobra literaturę:) i podjadał wyroby Madeja.

Bądźcie dobrzy koledzy i podpowiedzcie mi jak mogę zrobić szynkę z pieca, ale nie pieczona w piekarniku !!!! Pozdrawiam

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.