Skocz do zawartości

Kiszka w słoiku


Goran

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno powiedzieć gdzie popełniłeś błąd, za mało danych napisałeś, a chwilowo szklana kula w remoncie ;-)

 

Tu masz cały cykl produkcji wyśmienitej ala kiszkowej wg kolegi BonAira, porównaj jak Ty robiłeś

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1483

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przygotowałem wszystko, zapasteryzowałem, ale okazało się po niedługim czasie, że wyrób jest niejadlny (zaczęła kwaśnieć).

witam

mógł to spowodować dodatek świeźej cebuli,która nie do końca została "sparzona"

lub dodatek dużej ilości skwarek zbyt mocno spieczonych

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Hmm...

Co do słoików to wyparzyłem je w zmywarce, cebuli to my do kiszki nie dajemy, a czy skwarki mogły by spowodować kwaśnienie...??

Jedno co mi się nasuwa to to, że słoiki z kiszką zagotowywałem, a nie zapiekałem :idea: . Następnym razem spróbuje zapiec ... no bo kurde w sklepie można taką kupić a i u nas na wsi tez dawniej taka się robiło.

Goran
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Vegeta i podobne przyprawy nie nadają się do pasteryzacji w słoikach.

:shock:

 

Nie wiem jak w kiszce (choć nie wydaje mi sie, że Vegeta to jest powód)- ale wielokrotnie robiłem mielonkę dodajac własnie min. Vegete ... i nic... sie nie działo, z tym że słoiki były "parzone" 3 razy, później przeszedłem na pasteryzacje w szybkowarze... i to jest to...

Z literatury wiadomo raczej, że w omawianym przypadku słoiki zostały niewłaściwie zamknięte...

Zresztą nic nie napisano nt. pasteryzacji tych słoików...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Trudno powiedzieć gdzie popełniłeś błąd, za mało danych napisałeś, a chwilowo szklana kula w remoncie ;-)

 

Tu masz cały cykl produkcji wyśmienitej ala kiszkowej wg kolegi BonAira, porównaj jak Ty robiłeś

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1483

Witam,

dokładnie ten przepis z tego linka chciałbym wykonać, ale w lekko zmodyfikowanej wersji. Mianowicie wsad chciałbym umieścić nie w słojach, a w osłonie barierowej. I tutaj mam do Was pytanie : ile czasu wg. Was powinienem takie batony gotować, w jakiej temperaturze. Długość batona około 20cm, osłonka grubości fi 70.

 

Dziękuję za wszelkie sugestie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam za pomoc, ale przepraszam za swoją upierdliwość. Robię to pierwszy raz i nie chcę walnąć babola na samym końcu, czyli: mam gotować, czy parzyć ? Czytając Was wiem, że jesteście wielkimi detalistami, skrupulantami oraz zwracacie uwagę na słownictwo :)

 

W jeden wersji mam gotować :

 

Kiszki wrzuca się do wrzącej wody i gotuje w temp. 80-85 0C przez 60-90 min do osiągnięcia wewnątrz kiszek temp. 68-70 0C.

a wcześniej dostałem troszkę inną odpowiedz:

 

czas parzenia 1h - 1,1 h

bez podania temperatur.

 

Czy możemy to wszystko doprecyzować ?

 

Raz jeszcze przepraszam za zamieszanie :!:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pit72, gotowanie - parzenie nie będziemy tutaj udowadniać co jest czym :lol:

Dla mnie gotowanie to w wysokiej temp. a parzenie właśnie w 80 - 85 st. C

Zrób tak jak pisze czyli wkładasz do wrzącej i zmniejszasz ogień. temperatura sama się obniży do 80 -85 st. utrzymuj tę temperaturę wody.

Pytaj się kolego śmiało i nie pękaj :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
Ja robiłem pasztet w słoiku i on po pewnym czasie leżenia w piwnicy czyli około pół roku tez zrobił sie taki jakby lekko kwaśnawy i jakby bardziej słony, myśle ze słoikowanie nadaje taki smak kiełbasom np. białej i wyrobom podrobowym z biała kiełbasa miałem to samo właśnie ale moja ciotka która od lat tak robi stwierdziła ze to nie jest efekt zepsucia tylko wynik pasteryzacji w słoiku plus czas. Przy okazji pozdrawiam wszystkich użytkowników oraz twórców tego wspaniałego forum jak i całej strony Wedlinydomowe.pl
Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

robiłem pasztet w słoiku i on po pewnym czasie leżenia w piwnicy czyli około pół roku tez zrobił sie taki jakby lekko kwaśnawy i jakby bardziej słony

a czy robiłeś pasteryzację czy tyndalizację? bo to ma w tym przypadku znaczenie :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tyndalizacja – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny.

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chudziak,

 

dziekuje bardzo za ekspresową odpowiedź :) juz rozumiem o co chodzi ale nigdy tego nie robiłem szczerze, gotowałem tylko jeden raz zawsze i nawet po kilku miesiącach jadlem i bylo dobre taki smak konserwowy był

Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gotowałem tylko jeden raz zawsze i nawet po kilku miesiącach jadlem

w

po pewnym czasie leżenia w piwnicy czyli około pół roku tez zrobił sie taki jakby lekko kwaśnawy

nie widzisz tu sprzeczności? :rolleyes:

- oczywiście możesz dalej ryzykować swoje zdrowie, ale kiedyś szczęście może się skończyć :mellow:

 

prawdopodobnie udaje Wam się "wywinąć" tylko dlatego że gotujecie w wyższej temperaturze (wrzenie) przez cały czas "pasteryzacji" zbliżając bardziej proces w kierunku sterylizacji....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no jasne masz racje nigdy juz tak nie bede gotowal tylko raz nie mialem pojecia nawet o tym ze kilkakrotne gotowanie cos moze dac, ale teraz juz wiem i bede robil tak jak w tej tabeli, dzieki bardzo i pozdrawiam
Sztuką w kuchni jest zrobić coś z niczego...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.