Skocz do zawartości

Kiełbasa szynkowa


SZCZEPAN

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 192
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wczoraj stwierdziłem że muszę kupić wagę jubilerską :( . Nie byłem w stanie przy mojej ilości tego wyrobu odważyć wymaganej ilości gałki i bazyli na swojej wadze . Musiałem działać na tzw. szczypty bo moja elektroniczna wielkości poniżej 1gr. nie odmierzy .

 

kliknięte z telefonu

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

ja wedze dymem w 60 stopniach 3 godziny i NIE PARZE. Podwyzszam temp w wedzarce do 85 stopni i trzymam tak dlugo, az w srodku kielbasy dojdzie do 73 stopni. Moje kielbasy maja okolo 45 mm srednicy. Nastepnie, po ostudzeniu pakuje prozniowo. Nawet po 3 miesiacach sa ok. Trzymam je jednak w lodowce w strefe 0.

I jeszcze jedno. Uzywam tylko samej szynki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja wedze dymem w 60 stopniach 3 godziny i NIE PARZE. Podwyzszam temp w wedzarce do 85 stopni i trzymam tak dlugo, az w srodku kielbasy dojdzie do 73 stopni. Moje kielbasy maja okolo 45 mm srednicy. Nastepnie, po ostudzeniu pakuje prozniowo. Nawet po 3 miesiacach sa ok. Trzymam je jednak w lodowce w strefe 0.

I jeszcze jedno. Uzywam tylko samej szynki.

Większość dobrych kiełbas robi się z szynki a szynkowymi NIE SĄ. Twoja kiełbasa to na pewno NIE JEST szynkowa. Zerknij jak się szynkową robi i jak powinna wyglądać:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14098-porada-nr-5-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-jak-zrobi%C4%87-pierwsz%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-szynkow%C4%85/

 

Prawdziwe jest to, że pieczone kiełbasy są trwalsze. Szynkowa należy do kiełbas nietrwałych. Nie przedstwiłeś składu ani przypraw ale po rozmiarze i obróbce bardziej podobna do żywieckiej  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Twoja kiełbasa to na pewno NIE JEST szynkowa.

Ejże. :D Dlaczego nie jest? Może przecież być "Kiełbasą szynkową wg jangusty". co automatycznie zwalnia ją z konieczności stosowania receptury z 16-tki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dlaczego nie jest? Może przecież być "Kiełbasą szynkową wg jangusty"

Nie żartuj.  :hmm:  A poza tym jesteśmy w temacie Szynkowej Szczepana, więc może koledze trzeba założyć temat i zatytułować, tak jak napisaleś.

Zastanawiam się czy jest jeszcze inny pierwowzór tej kiełbasy łącznie z nazwą?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

 

Zmielone czy peklujecie pokrojone A później mielicie?
 

 

A co Ty chcesz mielić do peklowania jak 80% mięsa jest krojona.III też pekluj w kawałkach.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.