SZCZEPAN Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Listopada 2006 SALAMI TURYŃSKIE PRZEPIS NA 10 KG Mięso -wieprzowina kl II 10 kg (70) Przyprawy -pieprz 0,015kg -sól 0,25kg -saletra 0,09kg -kminek 0,010kg -czosnek 10ząbków -cukier 0,010kg -żubrówka 0,200l Jelito -błona z sadła wieprzowego Sposób wykonania Mięso kroimy w drobne kawałki,wymieszać z wyżej podanymi przyprawami w następujący sp. Czosnek ucieramy z solą ,dodajemy do żubrówki i zostawiamy na kilka minut ok. 10m Po upływie tego czasu wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24h w chłodnym miejscu. Rozdrabnianie Mięso mielimy przez sito 5mm po zmieleniu dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12h Przygotowanie błony Rozkładamy błonę wcześniej oddzieloną od sadła i zostawiamy aby wyschła Napełnianie błony Nakładamy farsz i zawijamy o śr. 65-70mm.Końcówki wiążemy i cały baton przewiązujemy przędzą co 3-4cm Osadzanie 2-3dni Wędzenie Wędzimy 6-10dni zimnym dymem Suszymy 6 tygodni w chłodnym miejscu Produkt jest trwały. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.