Skocz do zawartości

SALAMI TURYŃSKIE


SZCZEPAN

Rekomendowane odpowiedzi

SALAMI TURYŃSKIE

PRZEPIS NA 10 KG

Mięso

-wieprzowina kl II 10 kg (70)

Przyprawy

-pieprz 0,015kg

-sól 0,25kg

-saletra 0,09kg

-kminek 0,010kg

-czosnek 10ząbków

-cukier 0,010kg

-żubrówka 0,200l

Jelito

-błona z sadła wieprzowego

Sposób wykonania

Mięso kroimy w drobne kawałki,wymieszać z wyżej podanymi przyprawami w następujący

sp. Czosnek ucieramy z solą ,dodajemy do żubrówki i zostawiamy na kilka minut ok. 10m

Po upływie tego czasu wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24h

w chłodnym miejscu.

Rozdrabnianie

Mięso mielimy przez sito 5mm po zmieleniu dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12h

Przygotowanie błony

Rozkładamy błonę wcześniej oddzieloną od sadła i zostawiamy aby wyschła

Napełnianie błony

Nakładamy farsz i zawijamy o śr. 65-70mm.Końcówki wiążemy i cały baton przewiązujemy

przędzą co 3-4cm

Osadzanie 2-3dni

Wędzenie

Wędzimy 6-10dni zimnym dymem

Suszymy 6 tygodni w chłodnym miejscu

Produkt jest trwały.

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.