cedro Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Lutego 2010 Ostatnio czytałem czytałem na temat kumpiaka. Kol Darino opisywał jeden z elementów polegajacych na przykryciu mięsa w , kołderce, solnej powołując się na wiadomosci ze strony że mięsko wchłania tyle soli ile chce. Nie bardzo rozumiem o co chodzi , jak solę schabowego jest słony taki jak chcę.Jak dosolę na maksa nawet pies go nie ruszy Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Lutego 2010 Mój pies nawet slone zje, tylko potem więcej pije.Poczytaj i sam sobie odpowiesz. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Lutego 2010 Nie prościej podać temat :question: Chcę poczytać, ale nie mogę się dokopać :sad: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lutego 2010 Piszesz że ostatnio czytałeś , ale nie piszesz co chcesz zrobić. Schabowy to nie kumpiak Może przed czytaniem pomyśl o co ci chodzi, i wtedy do przeglądarki i po problemie. A jeżeli nie znajdziesz, to pomożemy. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lutego 2010 Pomyślałem :grin: chodzi mi o kumpiak, oraz jak wygląda kąpiel w soli. Schab dałem jako przykład. Jak przesolę schabowe jest w ryja od starej :lol: A w przypadku kumpiaka miesko kąpie sie w soli, mam ryzykować życiem :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lutego 2010 Cedro poczytaj o wędlinach dojrzewających np tu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=90 bo kumpiak ( tak jak np szynka parmeńska) do takowych należy . Możesz poczytać też np tu http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718 i tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=119087&highlight=#119087 . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Marca 2010 kol. Cedro jeśli Cię solenie całej szynki interesuje, to zerknij tu tak to robią argentyńczycy pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Maja 2010 Witajcie :wink: Darino dzięki za linki.Argentyńskie filmiki b. ciekawe.Na jednym z tych filmów są pokazane świnki do jamon iberico hasające po dehasas.Ciekaw jestem jak sprawdziłyby się nasze świniodziki?pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 jak sprawdziłyby się nasze świniodziki?Najlepsze są takie codziennie masowane. Jednak przed produkcja kiełbasy należy BARDZO znienacka zabić! Najlepiej określić to mianem "słodkie życie" + "słodka śmierć" = DOBRA KIEŁBASA. :tongue: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 ednak przed produkcja kiełbasy należy BARDZO znienacka zabić! nie rozumiem Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Września 2010 ednak przed produkcja kiełbasy należy BARDZO znienacka zabić! nie rozumiem Chodzi konkretnie o to, ze szczęśliwa i zdrowa świnia za życia w chwili przed śmiercią nie powinna przeżywać stresu nawet na chwile. Ma to wpływ na jakość mięsa. Po prostu należy zabić świnie z zaskoczenia aby tego się nie spodziewała. To trochę podobne do taktyki młodych pań polujących na Starszych Panów. :grin: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Września 2010 marek301, Nasze normy są dalekie od bezstresowego przejścia w zaświaty. Chyba że będziesz pod koniec wypasać na polu minowym!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Września 2010 marek301, Nasze normy są dalekie od bezstresowego przejścia w zaświaty. Chyba że będziesz pod koniec wypasać na polu minowym!!!Masz racje. :grin: Ale kazdy rolnik pomyslowy sam .......... :grin: I wlasnie o to chodzi, aby tak podstepnie zabic, zeby swiadomosc swini byla jak najblizej kielbasy. :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Września 2010 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=35719&highlight=#35719 Stare sposoby są najlepsze. Ale wtedy ubój i weterynarz we własnym zakresie. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Września 2010 Ten partyzancki sposób widziałem już na filmie. Pokazywali dziadka który tak przewiózł swojego prosiaka :shock: Zwierze ani nie kwikło, dziadek głaskał klepał podniósł lewą nogę wbił bagnet, świńkę położył i pompował nogą aż się wykrwawiła. Widać że przeżywał to co robił.Szukam ten reportaż już pewien czas :sad: Nie wiem czy to było na Ukrainie czy na Syberii. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek_77 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Ja już NIGDY nie będę przy samym uboju... Raz mi wystarczy. Co prawda rzeźnik zrobił to tak szybko, że świnka nawet "się nie zorientowała", ale na co dzień zajmuje się dokładnie odwrotnym działaniem. Zabijanie nie leży w mojej naturze, ale wegetarianinem nie jestem :-) Cytuj No risk, no fun :-)Honda Cb 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.