Skocz do zawartości

solenie mięsa


Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio czytałem czytałem na temat kumpiaka. Kol Darino opisywał jeden z elementów polegajacych na przykryciu mięsa w , kołderce, solnej powołując się na wiadomosci ze strony że mięsko wchłania tyle soli ile chce. Nie bardzo rozumiem o co chodzi , jak solę schabowego jest słony taki jak chcę.Jak dosolę na maksa nawet pies go nie ruszy :cry:
cedro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piszesz że ostatnio czytałeś , ale nie piszesz co chcesz zrobić.

Schabowy to nie kumpiak

Może przed czytaniem pomyśl o co ci chodzi, i wtedy do przeglądarki i po problemie.

A jeżeli nie znajdziesz, to pomożemy.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cedro poczytaj o wędlinach dojrzewających np tu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=90 bo kumpiak ( tak jak np szynka parmeńska) do takowych należy . Możesz poczytać też np tu http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=718 i tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=119087&highlight=#119087 .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

jak sprawdziłyby się nasze świniodziki?

Najlepsze są takie codziennie masowane.

Jednak przed produkcja kiełbasy należy

BARDZO znienacka zabić! :cool:

 

Najlepiej określić to mianem "słodkie życie"

+ "słodka śmierć" = DOBRA KIEŁBASA. :tongue:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ednak przed produkcja kiełbasy należy

BARDZO znienacka zabić! :cool:

 

nie rozumiem :(

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

ednak przed produkcja kiełbasy należy

BARDZO znienacka zabić! :cool:

 

nie rozumiem :(
Chodzi konkretnie o to, ze szczęśliwa i zdrowa świnia

za życia w chwili przed śmiercią nie powinna

przeżywać stresu nawet na chwile.

 

Ma to wpływ na jakość mięsa.

 

Po prostu należy zabić świnie z zaskoczenia

aby tego się nie spodziewała. :cool:

 

To trochę podobne do taktyki

młodych pań polujących na Starszych Panów. :grin:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

marek301, Nasze normy są dalekie od bezstresowego przejścia w zaświaty. Chyba że będziesz pod koniec wypasać na polu minowym!!!

Masz racje. :grin:

 

Ale kazdy rolnik pomyslowy sam .......... :grin:

 

I wlasnie o to chodzi, aby tak podstepnie zabic,

zeby swiadomosc swini byla jak najblizej kielbasy. :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten partyzancki sposób widziałem już na filmie.

Pokazywali dziadka który tak przewiózł swojego prosiaka :shock:

Zwierze ani nie kwikło, dziadek głaskał klepał podniósł lewą nogę wbił bagnet,

świńkę położył i pompował nogą aż się wykrwawiła.

Widać że przeżywał to co robił.

Szukam ten reportaż już pewien czas :sad:

Nie wiem czy to było na Ukrainie czy na Syberii.

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Ja już NIGDY nie będę przy samym uboju... Raz mi wystarczy. Co prawda rzeźnik zrobił to tak szybko, że świnka nawet "się nie zorientowała", ale na co dzień zajmuje się dokładnie odwrotnym działaniem. Zabijanie nie leży w mojej naturze, ale wegetarianinem nie jestem :-)

No risk, no fun :-)

Honda Cb 500

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.