Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby z puszki i słoika wg Zbója Madeja


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
642 odpowiedzi w tym temacie

#641 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7536 postów

Napisano 28 maj 2020 - 16:19

Dziś maluśkie zmiany w wyrobie :cool:

Słoiczki 350ml będą tyndalizowane tak jak słoiki 0.5L czyli 60-45-30 min, puszki nie 160, a 300ml będą sterylizowane 80 min.

Dodatek, cebula duszona i po łyżeczce oleju rzepakowego.

 

Śledzik "na raz" wg Zbója

Zalewa pomidorowa do ryb wg Tier’a

sok Dawtona 330ml - 2
sól - 2g
mąka kartoflana - 10g (tieru daje 8g)
pieprz - 1g
woda - 30g do rozprowadzenia mąki
ocet spirytusowy 10% - 17g
cukier - 48g

Wsio zagotować i zalać ryby w puszce (albo w słoiku), przestudzoną zalewą.
Śledzie, tuszki lub płaty niesolone, podzielić na trzy części, posolić i odstawić na godzinkę lub dwie, celem "przegryzienia się".
Śledzie można podsmażyć bez panierowania lub panierowane w mące, ale wtedy sos będzie bardziej gęsty (jak kto lubi).
Puszki 160 ml z tuszką śledzia sterylizować w szybkowarze 60 min. Płaty śledzia 35 min.
W słoikach 346/350 ml tuszka 80 min., a płaty 45 min.
Można dodać do puszek duszoną cebulkę z marchewką.
Można też dodać olej rzepakowy, po jedenej łyżeczce na puszkę 160 ml lub słoik 346/350 ml.
Cebulka suszona, nie prażona, też się nadaje, ale świeża i podsmażona będzie lepsza.
Taka zalewą, ale bez octu, zalewam także w puszkach 300 ml białą kiełbasę parzoną i sterylizuję jakieś 45 min.+/-, dokładnie nie pamiętam, kiełbasa krucha bardzo wychodzi. Bardzo dobre jedzonko na PKP. Dla mnie osobiście zalewa idealnie stworzona.

 

Załączony plik  20200528_161025_wm.jpg   65,78 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  20200528_170544_wm.jpg   57,68 KB   1 Ilość pobrań

 

 


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 28 maj 2020 - 16:21


#642 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7536 postów

Napisano 28 maj 2020 - 18:05

Słoiczki 350ml będą tyndalizowane tak jak słoiki 0.5L czyli 60-45-30 min, puszki nie 160, a 300ml będą sterylizowane 80 min.

Jednak zwiększyłem czas do 90 min. :cool:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#643 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7536 postów

Napisano dziś, 09:05

Tuszki śledzia w puszkach sterylizowane 95 min. i kręgosłup twardawy. Na drugi dzień poprawka, 45 min. sterylizacji i w jednej puszce w kilku kawałkach kręgosłup prawie mięciutki, a w kilu kawałkach z tej samej puszki twardawy. Nie wiem czemu tak jest po tak długiej sterylizacji. Może za ciasno w puszkach upychałem  :rolleyes:  nie wiem. To samo w słoikach 350ml po tyndalizacji 60-45-30 min. tez kręgosłup śledzia twardawy. Sam śledź w smaku bardzo dobry. Kto ma problem z jedzeniem tuszki śledzia w całości to albo będzie go filetował przed jedzeniem, albo przed produkcją. Najlepiej wtedy kupować płaty śledzia i po problemie :D W puszkach 160 ml, tuszki śledzia sterylizowane 60 min. i wsio się ładnie rozpadało i mięciuchne było.

 

https://wedlinydomow...adeja/?p=667891

 

Załączony plik  20200529_084821_wm.jpg   53,25 KB   1 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

2 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


    Facebook (1), jac007, LP57