Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rarytasy z gęsiny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#41 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 19 gru 2010 - 15:51

Dzięki Tim za zamieszczone przepisy. Myślę że uda się zrobić jeszcze generalną próbę przed świątecznym najazdem rodzinki, bo gęsi poza jedzoną w Siewierzu jeszcze nie robiłem. Jedyny produkt na który namawiam żonę to żołądki z gęsi z żurawiną. Też pycha.

#42 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 20 gru 2010 - 01:16

...a ja nabrałem ogromnej ochoty na półgęska...powiedzcie moi mili czy jest sens robić go z mrozonej gęsi...bo już wszystkie śpia w zamrażarce...wielka to będzie różnica od świezej? aha a jak z wedzeniem w cieplejszym dymie...bo wedzarka prymitywna z beczki a i pogoda nie sprzyja na eksperymenty...powiedzcie prosze to juz bym zaczął działac z kilkoma piersiami :)

#43 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 20 gru 2010 - 02:38

no ...powtarzam bo zaraz zniknę z tablicy i nikt mnie z rana nie zobaczy...i się nie dowiem

#44 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 gru 2010 - 08:13

czy jest sens robić go z mrozonej gęsi...bo już wszystkie śpia w zamrażarce...wielka to będzie różnica od świezej?

Robiłam z mrożonych kaczek wiejskich. Wyszedł rarytasik.
Powoli rozmrażaj w lodówce, potem peklowanie z nastrzykiem; dobrze dodać naparu z ziół odpowiednich do ptaka.

#45 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 20 gru 2010 - 10:33

dzięki tak też uczynię :thumbsup:

#46 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 20 gru 2010 - 10:37

EAnno jeżeli mogę nieśmiało, z kaczek to półkaczek? :grin:

#47 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 gru 2010 - 13:24

z kaczek to półkaczek?

Chyba tak :lol:

#48 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 20 gru 2010 - 14:23

To gdzie jest drugi półkaczek? :thumbsup:

#49 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 20 gru 2010 - 14:32

Kochaniutka to daj mi te dwa piękne półdupki, jak pisze Henio. Muszę sprawdzić w sklepie czy podziała. Tylko żeby nie było tak jak z tą kawą. "Czy jest kawa Tchibo???
nie ma Ty ....!"

#50 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 paź 2011 - 21:56

Przestudiowałam cały ten wątek: kolega tim takiego mi apetytu na gęsinę narobił, że już się zastanawiam, czy dwóch nie kupić.
Najgorzej z tym brakiem miejsca w zamrażarkach :sad: . W tym roku obrodził nam orzech włoski i wyłuskaliśmy prawie 20kg słdziutkiego ziarna. Tyle ważyły po podsuszeniu i w takim stanie wyladowały w zamrażarce zajmując sporo miejsca.
Tak myślę, że można dodac tych orzechów do pasztetu z gęsiny. Tylko wtedy obowiazkowo imbir jako przyprawa.
Czy kol. tim może zdradzić przepis na pasztet słoikowy z gęsiny?
Widziałam zdjęcia ale przepisu nie znalazłam. Chyba, że mi umknął :blush:
Im dłużej o tym piszę tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że jedna gęś to stanowczo za mało :grin:

#51 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 28 paź 2011 - 23:07

ja dziś już sądzę, że i 10 to za mało...ani nie się nie napieczesz...ani nie po wędzisz...anie nie po pasztecisz porządnie :DDD...pierwszy pasztecik spróbuj bez ulepszeń...tak, żeby było czuć typowy smak gęsiny...ja przepadłem za nią w każdej formie...tylko półgęska nie skosztowałem ale...niebawem w końcu zrobię...a gęsi najlepsze, na owsie, zielonce, kukurydzy i wolnym wybiegu...20 gęsi wychodzi we własnej hodowli tyle co 5 kupionych...a pewnie i tyle nawet nie...zakładając oczywiście, ze ma się swoje zboże i wybieg...ale w każdej mierze warto

#52 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 29 paź 2011 - 19:22

EAnna, niestety nie mam przepisu na pasztet słoikowy, ów pasztet robił kolega Jondek, https://wedlinydomow...opic.php?t=6172 Ja w książce mam przepisy na pasztet;
-z gruszką
-z pieczarkami i pietruszką
-z suszonymi grzybami
-z sosem żurawinowym
-z wątróbką
-z suszonymi morelami i śliwkami

#53 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5895 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 29 paź 2011 - 19:37

Dołączona grafika
Z tytułu= Produkcja wyrobów garmażeryjnych

#54 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 paź 2011 - 19:51

DZIADEK,
dziękuję za przepis.
tim,
w wolnej chwili, czy mógłbyś wrzucić przepis na pasztet z gruszką?
Z góry dziekuję

#55 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 29 paź 2011 - 20:29

Pasztet z gęsi z gruszką

Składniki;
- 1 gęś
-200g gruszek
-200g surowego boczku
-200g wątróbek drobiowych
-100g suszonych śliwek
-100g suszonych moreli
-4 jajka
-3 czerstwe bułki
-3 cebule
-1/2 cytryny
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek,tymianek, gałka muszkatołowa)

Przygotowanie;
Gęś pokrajać na kawałki. Obsmażyć na patelni, przełożyć do rondla, dodać pokrajaną cebulę, przyprawy, zalać szklanką wody i dusić na małym ogniu do miękkości. Boczek i wątróbkę pokroić w kostkę i osobno podsmażyć na patelni. Śliwki i morele zalać gorącą wodą, a kiedy napęcznieją wyjąć i namoczyć w niej czerstwe bułki. Mięso gęsie, wątróbkę, boczek, namoczone i odciśnięte bułki przepuścić 3-krotnie przez maszynkę lub zmiksować.Do masy dodać jajka. Gruszki pokroić w kostkę i obgotować w lekko osłodzonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Następnie gruszki osączyć, dodać do reszty i wyrobić na jednolitą masę. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wypełnić przygotowaną masą (do2/3 wysokości). Piec w rozgrzanym do temperatury 180*C piekarniku przez ok, 1,5 godziny. Skropić oliwą.

#56 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5895 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 29 paź 2011 - 20:33

To co znalazłem u siebie Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#57 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 paź 2011 - 22:21

DZIADEK, tim,
ale mi Panowie dzisiaj dogodzili: zamówiłam trzy gęsi :lol:

#58 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 30 paź 2011 - 07:29

EAnna, w pierwszym skanie który przedstawił DZIADEK, na "pasztet strassburski" ja mam troszkę inny zapis odnośnie parzenia.
"Sporządzony w ten sposób pasztet włożyć do osolonej wody i gotować godzinę na małym ogniu, pilnując aby woda tylko lekko falowała,"

#59 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3616 postów

Napisano 18 kwi 2013 - 08:43

Mam takie pytanie.. miałem zamrożone gęsie podroby i postanowiłem je dodać do sosu z kapusty kiszonej dla wzbogacenia smaku.. po ugotowaniu, przy krojeniu rozpoznałem oczywiście wątróbkę i serce.. ale nie jestem pewien co to jest..
były dwa jednakowe smakowite kąski, więc może nereczki???
Niesamowicie kruche, soczyste i ta głębia smaku.. przy tak długim gotowaniu.. tak smakowite i delikatne :thumbsup:
w każdej restauracji zrobiłyby furrorę, przekrojone na pół, ułożone na puree i oblane do koła głębokim w smaku, złożonym sosem :thumbsup:
powiedzcie czy mam rację, czy to coś innego? Pozdrawiam

Dołączona grafika

#60 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 18 kwi 2013 - 11:09

były dwa jednakowe smakowite kąski, więc może nereczki???


a może tosamiec był :wink: :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych