Skocz do zawartości

Kabanosy - jak nałożyć jelita na lejek


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 171
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja kupuję jelita u mojego zaprzyjażnionego sprzedawcy, baranie również i myślę że z nimi tak jest, pękają co jakiś czas. Niezależnie od tego czy kupisz u naszego Miro czy gdzie indziej one pewnie tak mają. Ale może Miro powie coś więcej , czy się mylę?
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję jelita u mojego zaprzyjażnionego sprzedawcy, baranie również i myślę że z nimi tak jest, pękają co jakiś czas. Niezależnie od tego czy kupisz u naszego Miro czy gdzie indziej one pewnie tak mają.

Robiłem kilka razy. Zauważyłem , że jest kilka reguł. Jelita kilka godzin w letniej wodzie kilka razy zmienianej. Płynne nadziewanie ( jelita wieprzowe wytrzymują chwilowe naprężenie , a baranie nie ). Dosyć luźne nadziewanie ułatwi sprawę. Przy osadzaniu wszystko się wyrówna.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

myślę że z nimi tak jest, pękają co jakiś czas.

 

Musisz zwracać uwagę przy doborze lejka , po drugie zawsze przed nałożeniem na lejek przepłucz od środka . No i muszą być zakładane na początek lejka i lekko muszą się zsuwać . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A powie, powie.

 

Jelita barania i wieprzowe moczymy w wodzie o temperaturze 20-30 C NIE WIĘCEJ ! przez ok. godzinę i WYMIENIAMY WODĘ NA ŚWIEŻĄ !!!

Tym samym pozbywamy się zawartej w nich soli.

Po wymianie wody, jelita wieprzowe moczymy 3-4 h a baranie najlepiej 6-7h. Taka metoda daje nam gwarancję, że jelita odzyskały swoją elastyczność.

 

Jelita nadziewane na lejek muszą być mokre, im więcej tym lepiej.

 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

miro napisał/a:

baranie najlepiej 6-7h.

tego to już w ogóle nie wiedziałam. Pozdrawiam.

 

Nie zawsze tak musi być . Jak zabraknie to moczę dosłownie paręnaście minut w letniej wodzie . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Próby z końcówką na lejek do kabanosów wykonałem końcówka będzie jutro udoskonalana, chociaż dzisiaj zdała egzamin . Jelito baranie moczone 2min i przelane na lejek założyłem błyskawicznie oczywiście bez farszu. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super masz końcówkę Dziadku.

Grunt że działa. :grin:

 

Mam tylko jedną uwagę.

Ty ze swoim doświadczeniem nadziejesz nawet nie rozmoczone jelita, ale początkujący owszem na lejek nadzieją, ale potem farsz będzie na każdej ścianie a pretensje że jelita do d... do mnie. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak powiedziałem zakończylem pracę nad końcówką na lejek ułatwiającą zakładanie jelit baranich na lejek. myślę że zdjecia wszystko wyjasniają .

 

Końcówka pasuje do trzech lejków od nadziewarki maszynek nr. 10 i 22

Próby nakładania wyszły rewelacyjnie

Zrobilem cztery otworki w końcówce i zastanawiam się po co . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobilem cztery otworki w końcówce i zastanawiam się po co

Na klucz :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I to jest to. :grin: Może, aby nie przypominało ...czegoś? :grin: Super odprowadzanie mieszanki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie w celu ułatwienia zdejmowania tej końcówki ( klucz o którym pisze EAnna) to może jeszcze po to by "zapodać" z maszynki trochę ciśnienia ewentualnie "kroplę" farszu w celu jeszcze łatwiejszego nakładania jelit :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"kroplę" farszu w celu jeszcze łatwiejszego nakładania jelit

Taki jest mój zamysł . Gratuluję za trafność . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tacy" fachofcy" a nie wiedzą

Nie bardzo rozumiem Twoje intencje?

PS Nie wspomnę już , że Twój post to chyba nie na temat :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Końcówa na lejek sprawdziła się ,otwory w niej również .Nakładanie na lejek jelit baranich o wiele szybsze i bezproblemowe. Jeden kłopot jest tylko, zapomina się ją czesto zdjąć .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Mam nadzieję , że na jelita baranie o średnicy 22-24 mm , lejek 17 mm nie będzie za ciasny . Bo kiedyś próbowałem kawałeczek jelita nałożyć i powiem szczerze , że miałem kłopot .

Ale wtedy wziąłem kawałek jelita włożyłem na chwile dosłownie na kilka minut do wody i próbowałem nakładać na lejek . Jeśli będę dłużej moczył , to pewnie tak jak pisze miro , jelita odzyskają swoją elastyczność . Pytam , bo nie chciałbym panikować podczas produkcji :) W przeciwnym wypadku będę musiał dorobić cieńszy lejek .

Dziękuje i pozdrawiam :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem teraz sam co zrobić , byłem dziś w firmie która zajmuje się chromoniklami . Niestety , przynajmniej według nich, nie ma wymiarów pośrednich pomiędzy 12 i 17 mm mierzone po zewnątrz , wziąłem kawałeczek rurki 12 mm i przekrój ma 9 mm, wydaje mi się , że będzie trochę za ciasna . Mam nadziewarkę poziomą , ale i tak wydaje mi się , że będzie ciężko przepchać farsz mielony na siatce 8 mm . Co Wy na to ?

Cały czas chodzi oczywiście o kabanosy i jelita baranie 22-24 mm .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wziąłem kawałeczek rurki 12 mm i przekrój ma 9 mm, wydaje mi się , że będzie trochę za ciasna . Mam nadziewarkę poziomą , ale i tak wydaje mi się , że będzie ciężko przepchać farsz mielony na siatce 8 mm . Co Wy na to ?

Cały czas chodzi oczywiście o kabanosy i jelita baranie 22-24 mm .

Ja mam lejek od miro. Srednica zewn 12 mm. , wewn. 10 mm.

Rozdrabniam na siatce 10 mm. Spokojnie daje radę .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to jadę , niech zrobią mi lejek :)

Ciekawe ile wezmą i czy zrobią przede wszystkim :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to się nacieszyłem , aż mi włosy stanęły na głowie , gostek mi powiedział koszt takiego lejka z moją rurką 50 - 100 zł . Myślę , że koleś powiedział mi cenę zaporową , żeby się nie bawić w jedną sztukę . No cóż dziś odświeżę znajomość z jednym gościem :)

Najgorsze jest to , że w piątek mam zamiar nadziewać .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maxell, dzięki za dobrą radę , miro na pewno coś by wykombinował :)ja muszę działać szybko , jestem już umówiony ze znajomym , więc myślę , że mi zrobi i najważniejsze to ze będzie " po pieniądzach "

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.