Maxell Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 24 Listopada 2010 Podałem Ci namiar na Miro, byś w razie czego jeszcze do soboty temat załatwił. Skoro sie jednak wszystko klaruje, to ok. Udanych wyrobów. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 24 Listopada 2010 Dziękuję Ci bardzo i polecam się na przyszłość .A jak sądzisz , jak będzie z tym lejkiem 17 mm ? bo ciasno to widzę i dlatego kombinuję na wszelki wypadek . Z kolagenowymi nie było problemu , ale były suche i miały jeden rozmiar. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 24 Listopada 2010 Dasz sobie radę. Mokre jelita, grzybek z farszu u wylotu i ewentualnie natłuszczenie lejka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 24 Listopada 2010 Ciekawi mnie jak by taki lejek wytoczyć z teflonu . Mam taki wałek w domu , tylko czy będzie się nadawał ? Nadziewarka jest taka : http://i55.tinypic.com/1z5njuh.jpg Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 24 Listopada 2010 Nadziewarka jest taka : Ta nadziewarka to własnej roboty? Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 24 Listopada 2010 Tak to jest nadziewarka produkcji kolegi OlekP Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 24 Listopada 2010 Jednemu już pomogłem, jak nie umiesz poradzić to jestem gotów ten lejek tobie dorobić podaj wymiary .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 24 Listopada 2010 Hallo boggi !!!! Ja na niej robilem dosyc sporo kabanosow i frankfuterek z nawlekaniem jelit na lejek raczej nie mialem.Nie wiem jak zgrabne masz paluszki :wink: Pomysl DZIADKA jest prosty ale skuteczny. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 24 Listopada 2010 Olek.P, tak , tylko ja próbowałem że tak powiem na sucho bez farszu i ciężko szło , być może jak puszczę łezkę mięska , to pójdzie gładko , jednak wolę się zabezpieczyć i mieć drugi w odwodzie Ja na niej robiłem dosyć sporo kabanosów i frankfuterek Co i widać na załączonym przeze mnie a wykonanym przez Ciebie zdjęciu Jednemu już pomogłem, jak nie umiesz poradzić to jestem gotów ten lejek tobie dorobić podaj wymiary .Pozdrawiam DZIADEK, dziękuję Ci bardzo za chęć pomocy , właśnie wróciłem od kolegi i nie ma problemu , jutro lejek już będę chyba miał Ale polecam się na przyszłość Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 24 Listopada 2010 Olek.P, tak , tylko ja próbowałem że tak powiem na sucho bez farszu i ciężko szło , być może jak puszczę łezkę mięska , to pójdzie gładko , jednak wolę się zabezpieczyć i mieć drugi w odwodzie Ja tam się nie zabezpieczałam, ani nie robiłam wcześniej prób na sucho i poradziłam sobie z kabanosami :wink: Nie ma się co martwić przed, będzie dobrze. :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 24 Listopada 2010 @halusia@, Ty to potrafisz człowieka sprowadzić na ziemię , tzn. nastawić pozytywnie Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 26 Listopada 2010 Właśnie odebrałem lejek od kolegi , zrobił mi go za darmo , wiadomo pasuje się przejść teraz do niego z dobrą książką . Na zdjęciu są dwa lejki : Po prawej oryginalny lejek od kolegi OlekP - 17mm z zewnątrz - 14 mm wewnątrz - długość 92 mm Po lewej natomiast nowy mój - 14 mm z zewnątrz- 12 mm wewnątrz- długość135 mm Długość oznacza po prostu ile jest miejsca na jelito http://i55.tinypic.com/2ed1h79.jpg Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 26 Listopada 2010 Dobra robota, ale szkoda że nie jest krótszy. Wtedy podobno lżejsze jest nadziewanie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 26 Listopada 2010 @halusia@, 13 i pół centymetra , to nie jest chyba wcale dużo . Zawsze można go trochę skrócić . Gorzej jak trzeba byłoby przedłużać . A każdy centymetr się liczy :lol: Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 26 Listopada 2010 Zawsze można go trochę skrócić Nie trzeba. I tak jelito zsuwasz z końcówki lejka. Inaczej porwie się :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 26 Listopada 2010 @halusia@, 13 i pół centymetra , to nie jest chyba wcale dużo . Mój ma 15.5, ale podobno im krótszy tym lepszy..... ale o lejku mowa. :grin: :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 26 Listopada 2010 Nadziewałem 4kgkananosów. Jelita moczyłem 20min i przelewałem. Następne brakujące 5 min z przelaniem. Nie miałem żadnych problemów z nakładaniem na lejek - dzięki końcówce. Kabanosy rozdrabniane według 21. Sklad - Wp. kl I -2,10 z szynek . Wp. kl IIa - 2,10kg .Mieso na kabanosy nie wyrabiane tylko z przyprawami wymieszane. Cykl mieszania - wp kl I i Kl II wrzucone do wiaderka na to przyprawy i tylko równomierne wymieszanie . Kabanosy mimo ze są chude nie są gumowate przełamują się i są delikatne. Przy następnej produkcji zastosują inne rozdrobnienie wp. kl II - 6mm . Ponieważ moje Panie stwierdziły ze w nie których miejsczach za duże kawałeczki tłuszczu. Patrzylem że coś mało ich w lodowce . Dzisiaj podejrzałem że moja córka suszy część za lodówką. Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 26 Listopada 2010 DZIADKU zrobiłeś identyczne kabanosy jak moje :thumbsup: Zbójaszkuuuuu :blush: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 26 Listopada 2010 Kabanosy- z jakiego mięsa je zrobimy takie mamy. Lubię tłuste wedliny ale gdy badanie cholesterolu wykazało ze mam multi. ( może to dla tego że w dzień poprzedzający badanie robiłem degustację pigwówek z zięciem do późnych godzin wieczornych pod podgardle prasowane to łudzę się nadzieją ze te badanie to pomyłka. - ale serduszko przez to niespokojne , chyba powtórzę badanie. Więc zaczynam robić chudsze wyroby. Dobór surowca będzie najwłaściwszy by były chude a zarazem delikatne i nie gumowate . Moim zdaniem tylko wp kl I z delikatnych mięsni szynek i do tego wp kl II z szynek lub mieszanka z całej póltuszy . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 26 Listopada 2010 ale serduszko przez to niespokojne Ponów badania jeszcze raz DZIADKU by sie upewnić i być spokojnym. A co do chudszej wędlinki to jestem za, bo i ja może na tym skorzystam bo staram się jeść chudo. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 26 Listopada 2010 Dziadku, dziadku dogi dziadku, badania robi się na czczo anie na kacu. :grin: Wyniki tyle są warte co wędlina sklepowa wg PN. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 26 Listopada 2010 Moje kabanosy przed jutrzejszym wędzeniem : Skład : 2 kg biodrówki i 3 kg boczku. Połowa z kminkiem ( część domowników go nie lubi ). Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 27 Listopada 2010 duduś, ja też wczoraj nadziałem kabanosy , jest tego 2i pół kilograma , do tego jeszcze 6 polędwiczek . Wszystko czeka na dzisiejsze wędzenie http://i56.tinypic.com/14c3zbs.jpg Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 4 Listopada 2013 Do produkcji kabanosów większosc osób stosuje jelita baranie ale skoro jest z nimi problem z nałożeniem na lejek to może by zastosować kolagenowe. Czy miał któś z nimi doczynienia, jeżeli chodzi o nakładanie na lejek? Ja dopiero zaczynam historię z kabanosoami i póki co czytam i szukam porad póki wezmę się za produkcje. Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 4 Listopada 2013 Do produkcji kabanosów większosc osób stosuje jelita baranie ale skoro jest z nimi problem z nałożeniem na lejek to może by zastosować kolagenowe. Czy miał któś z nimi doczynienia, jeżeli chodzi o nakładanie na lejek? Ja dopiero zaczynam historię z kabanosoami i póki co czytam i szukam porad póki wezmę się za produkcje. Troszkę wprawy , znajomość w temacie przy doborze lejka do rozmiaru jelit i nie ma problemu z zakładaniem jelit baranich na lejek Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.