Marko Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 28 Października 2017 Ja zrobiłem sobie taki wynalazekDwa kawałki drutu nierdzewnego 1 mm złożone na pół, ułożone jeden w drugi i sklejone Poxipoliną.Działa znakomicie. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniuś86 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Jelita tubowane na kabanosiki jak najbardziej polecam. Żadnego problemu z naciągnięciem na lejek i przede wszystkim nie plączą się. Cenowo wychodzi z 3-5 zł drożej od normalnie zasolonych na sucho . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Jelita tubowane na kabanosiki jak najbardziej polecam. Żadnego problemu z naciągnięciem na lejek i przede wszystkim nie plączą się. Cenowo wychodzi z 3-5 zł drożej od normalnie zasolonych na sucho .Potwierdzam słowa mojego imiennika tuby są rewelacyjne Edytowane 4 Stycznia 2018 przez Maniek96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert spod Szczecina Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Podłączę się do tego wątku, choć sporo minęło od ostatniego postu. Drugi raz robiłem kiełbasę w "normalnych" jelitach, ale ich zbrakło w najmniej oczekiwanym momencie. W związku z tym, że zostało nam ok. 2 kg urobku, tę nabitą uwędziłem wczoraj, a pozostały farsz postanowiliśmy z żoną nabić w cienkie baranie jelito i zamrozić surowe. Będzie do ugotowania lub na grilla.Tak jak większość piszących w tym wątku, niemało nakląłem się próbując otworzyć jelita baranie do przepłukania, a potem do naciągania na lejek. Oczywiście standardowy lejek był za gruby, ale zaradziłem jakoś wykorzystując taką stożkową końcówkę od rękawa cukierniczego. Żona przyciskała to do lejka i jakoś udało się te kiełbaski nabić.Na przyszłość chcę zrobić odpowiedni lejek do kabanosów, ale mam pytanie czy do kontaktu z mięsem można użyć miedzianej rurki? Bo z tego byłoby najłatwiej wykonać lejek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 16 Grudnia 2018 odpowiedni lejek do kabanosów to rurka 12-z miedzi nie ma kłopotu to krótkotrwały kontakt ale stożek i kołnierz sporo roboty - Tańsza jest gotowa z nierdzewki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert spod Szczecina Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Muski - dzięki za info. Wiesz, kupienie nie stanowi problemu, ale czasem człowiek sam chce zrobić, choć nie ma to najczęściej ekonomicznego uzasadnienia ;-). A że kiedyś bawiłem się w modelarstwo i lubię takie zajęcia to spróbuję. Myślałem o rurce 15 mm i krążku z blachy miedzianej. Polutuję i po sprawie :-). A jak nie wyjdzie to kupię gotowca z nierdzewki… A o miedź pytałem raczej pod kątem śniedzienia rurki w środku. Tego chyba się nie przeskoczy, i trzeba będzie przed użyciem dokładnie czyścić wyciorem jakimś ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Polutuję i po sprawie : Jak się nie mylę ..... to cyna jest już z domieszką ołowiu ..... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 16 Grudnia 2018 o rurce 15 mm do kabanosa 12 mm! i z krążkiem - pomyłka musi być stożek ! Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Jest i bez ołowiuSpoiwo to oferujemy w rolkach 100g, 250g. 500g i 1000g. W powyższej tabeli podajemy tylko przykładowe kody towarów. Aktualne ceny i dostępność prosimy sprawdzać w sklepie internetowym! lub pytać e-mailem kod masa charakterystyka - wersja UM119.00 10g Cyna - Sn60%Pb40% spoiwo grubość 1.00 mm fiolka UM119.00F96 10g Cyna - Sn96.3%Ag3.7% grubość 1.00 mm fiolka UM119.00F97 10g Cyna - Sn97%Ag3% grubość 1.00 mm fiolka UM119.02 10g Cyna - Sn60%Pb40% spoiwo grubość 0.25 mm fiolka UM119.05 10g Cyna - Sn60%Pb40% spoiwo grubość 0.50 mm fiolka UM119.07 10g Cyna - Sn60%Pb40% spoiwo grubość 0.70 mm fiolka UM119.00T62 10g Cyna - Sn62%Pb36%Ag2% spoiwo grubość 1.00 mm fiolka UM119.00T63 10g Cyna - Sn63%Pb36%Ag1% spoiwo grubość 1.00 mm fiolka . . . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Szkoda zdrowia kup "se": tubowane i życie jest prostsze Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 16 Grudnia 2018 ...12... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert spod Szczecina Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Szkoda zdrowia kup "se": tubowane i życie jest prostsze Postanowiłem jednak że kupię z nierdzewki. Raz że ostatnio nie mam czasu na nic, tym bardziej na zabawę z rurkami. A po drugie miedź będzie trudna do utrzymania w czystości, będzie śniedziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyś 1959 Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 11 Listopada 2020 Osobiście nie wiem, gdyż nigdy nie nadziewałem w jelita baranie, lecz trzeba policzyć przyjmując do obliczeń wzór na objętość walca oraz 1kgmięsa jest równy 1000 cm sześć. i jeszcze dołożyć 10-30% na straty przekręcenia itp.Ja na 20kg farszu zużywam 91m jelit baranich w rozmiarze 22-24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 11 Listopada 2020 Osobiście nie wiem, gdyż nigdy nie nadziewałem w jelita baranie, lecz trzeba policzyć przyjmując do obliczeń wzór na objętość walca oraz 1kgmięsa jest równy 1000 cm sześć. i jeszcze dołożyć 10-30% na straty przekręcenia itp.Ja na 20kg farszu zużywam 91m jelit baranich w rozmiarze 22-24 Normy zużycia osłonek znajdziesz tutajhttps://wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 11 Listopada 2020 Ja na 20kg farszu zużywam 91m jelit baranich w rozmiarze 22-24 krzysiu odpowiedziałeś na post sprzed 14 lat Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 12 Listopada 2020 No tak jelita tubowane z dwóch stron czarne gumki no i jak wybrać prawidłową stronę do nadziewarki ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 12 Listopada 2020 no i jak wybrać prawidłową stronę do nadziewarki ? Waldku kombinuj ..... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 12 Listopada 2020 jak wybrać prawidłową stronę do nadziewarki ? Decydujące są warunki zakładania na lejek Nic "pod prąd" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 19 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 19 Lutego 2021 Tak wyglądają moje kabanosy. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 19 Lutego 2021 Tak wyglądają moje kabanosy Jaka piękna prezentacja Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 23 Lutego 2021 Tak wyglądają moje kabanosy No to muszę Cię odwiedzić , a przy okazji wjadę po parówki i lisiecką Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 23 Lutego 2021 Tak wyglądają moje kabanosy. Klimatycznie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.