Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kabanosy - jak nałożyć jelita na lejek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
161 odpowiedzi w tym temacie

#41 zbyszeks2555

zbyszeks2555

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 61 postów
  • Miejscowośćradomsko

Napisano 13 paź 2010 - 21:51

tacy" fachofcy" a nie wiedzą

#42 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5382 postów

Napisano 13 paź 2010 - 22:10

tacy" fachofcy" a nie wiedzą

Nie bardzo rozumiem Twoje intencje?
PS Nie wspomnę już , że Twój post to chyba nie na temat :rolleyes:

#43 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 24 paź 2010 - 21:28

Końcówa na lejek sprawdziła się ,otwory w niej również .Nakładanie na lejek jelit baranich o wiele szybsze i bezproblemowe. Jeden kłopot jest tylko, zapomina się ją czesto zdjąć .

#44 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1368 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 23 lis 2010 - 19:07

Mam nadzieję , że na jelita baranie o średnicy 22-24 mm , lejek 17 mm nie będzie za ciasny . Bo kiedyś próbowałem kawałeczek jelita nałożyć i powiem szczerze , że miałem kłopot .
Ale wtedy wziąłem kawałek jelita włożyłem na chwile dosłownie na kilka minut do wody i próbowałem nakładać na lejek . Jeśli będę dłużej moczył , to pewnie tak jak pisze miro , jelita odzyskają swoją elastyczność . Pytam , bo nie chciałbym panikować podczas produkcji :) W przeciwnym wypadku będę musiał dorobić cieńszy lejek .
Dziękuje i pozdrawiam :)

#45 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1368 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 24 lis 2010 - 12:47

Nie wiem teraz sam co zrobić , byłem dziś w firmie która zajmuje się chromoniklami . Niestety , przynajmniej według nich, nie ma wymiarów pośrednich pomiędzy 12 i 17 mm mierzone po zewnątrz , wziąłem kawałeczek rurki 12 mm i przekrój ma 9 mm, wydaje mi się , że będzie trochę za ciasna . Mam nadziewarkę poziomą , ale i tak wydaje mi się , że będzie ciężko przepchać farsz mielony na siatce 8 mm . Co Wy na to ?
Cały czas chodzi oczywiście o kabanosy i jelita baranie 22-24 mm .

#46 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2623 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 24 lis 2010 - 12:54

wziąłem kawałeczek rurki 12 mm i przekrój ma 9 mm, wydaje mi się , że będzie trochę za ciasna . Mam nadziewarkę poziomą , ale i tak wydaje mi się , że będzie ciężko przepchać farsz mielony na siatce 8 mm . Co Wy na to ?
Cały czas chodzi oczywiście o kabanosy i jelita baranie 22-24 mm .


Ja mam lejek od miro. Srednica zewn 12 mm. , wewn. 10 mm.
Rozdrabniam na siatce 10 mm. Spokojnie daje radę .

#47 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1368 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 24 lis 2010 - 12:56

No to jadę , niech zrobią mi lejek :)
Ciekawe ile wezmą i czy zrobią przede wszystkim :)

#48 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1368 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 24 lis 2010 - 15:27

No to się nacieszyłem , aż mi włosy stanęły na głowie , gostek mi powiedział koszt takiego lejka z moją rurką 50 - 100 zł . Myślę , że koleś powiedział mi cenę zaporową , żeby się nie bawić w jedną sztukę . No cóż dziś odświeżę znajomość z jednym gościem :)
Najgorsze jest to , że w piątek mam zamiar nadziewać .

#49 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29523 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 24 lis 2010 - 15:32

Pogadaj z Miro. On na pewno coś poradzi. :grin:

#50 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1368 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 24 lis 2010 - 15:36

Maxell, dzięki za dobrą radę , miro na pewno coś by wykombinował :)ja muszę działać szybko , jestem już umówiony ze znajomym , więc myślę , że mi zrobi i najważniejsze to ze będzie " po pieniądzach "

#51 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29523 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 24 lis 2010 - 15:41

Podałem Ci namiar na Miro, byś w razie czego jeszcze do soboty temat załatwił. Skoro sie jednak wszystko klaruje, to ok. Udanych wyrobów. :grin:

#52 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1368 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 24 lis 2010 - 15:44

Dziękuję Ci bardzo i polecam się na przyszłość .A jak sądzisz , jak będzie z tym lejkiem 17 mm ? bo ciasno to widzę i dlatego kombinuję na wszelki wypadek . Z kolagenowymi nie było problemu , ale były suche i miały jeden rozmiar.

#53 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29523 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 24 lis 2010 - 16:14

Dasz sobie radę. Mokre jelita, grzybek z farszu u wylotu i ewentualnie natłuszczenie lejka.

#54 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1368 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 24 lis 2010 - 18:49

Ciekawi mnie jak by taki lejek wytoczyć z teflonu . Mam taki wałek w domu , tylko czy będzie się nadawał ?

Nadziewarka jest taka :

Dołączona grafika

#55 Kermit

Kermit

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 122 postów
  • MiejscowośćStrzegom

Napisano 24 lis 2010 - 18:57

Nadziewarka jest taka :


Ta nadziewarka to własnej roboty?

#56 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1368 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 24 lis 2010 - 19:04

Tak to jest nadziewarka produkcji kolegi OlekP

#57 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5925 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 24 lis 2010 - 19:16

Jednemu już pomogłem, jak nie umiesz poradzić to jestem gotów ten lejek tobie dorobić podaj wymiary .Pozdrawiam

#58 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1213 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 24 lis 2010 - 20:30

Hallo boggi !!!!

Ja na niej robilem dosyc sporo kabanosow i frankfuterek z nawlekaniem jelit na lejek raczej nie mialem.Nie wiem jak zgrabne masz paluszki :wink:
Pomysl DZIADKA jest prosty ale skuteczny.

#59 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1368 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 24 lis 2010 - 20:48

Olek.P, tak , tylko ja próbowałem że tak powiem na sucho bez farszu i ciężko szło , być może jak puszczę łezkę mięska , to pójdzie gładko , jednak wolę się zabezpieczyć i mieć drugi w odwodzie :)

Ja na niej robiłem dosyć sporo kabanosów i frankfuterek


Co i widać na załączonym przeze mnie a wykonanym przez Ciebie zdjęciu :)

Jednemu już pomogłem, jak nie umiesz poradzić to jestem gotów ten lejek tobie dorobić podaj wymiary .Pozdrawiam


DZIADEK, dziękuję Ci bardzo za chęć pomocy , właśnie wróciłem od kolegi i nie ma problemu , jutro lejek już będę chyba miał :) Ale polecam się na przyszłość :)

#60 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6866 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 lis 2010 - 20:56

Olek.P, tak , tylko ja próbowałem że tak powiem na sucho bez farszu i ciężko szło , być może jak puszczę łezkę mięska , to pójdzie gładko , jednak wolę się zabezpieczyć i mieć drugi w odwodzie :)


Ja tam się nie zabezpieczałam, ani nie robiłam wcześniej prób na sucho i poradziłam sobie z kabanosami :wink:

Nie ma się co martwić przed, będzie dobrze. :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych