Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa wiejska i inne wyroby EL GREGORA


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4725 odpowiedzi w tym temacie

#21 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 04 gru 2010 - 15:37

Talerzyk wedlinek,koleżance BASI :grin: :thumbsup: Dołączona grafika

#22 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2321 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 04 gru 2010 - 15:43

Talerzyk wedlinek,koleżance BASI


BASIA ma bardzo dobrego kolegę :wink: . Super to wygląda :clap: :clap: :thumbsup:

#23 paolodoro

paolodoro

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 04 gru 2010 - 19:06

grzegorz565, no ładnie to i pysznie wygląda , wyślij mi taki talerzyk z zawartością :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

#24 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 04 gru 2010 - 19:37

Talerzyk wedlinek,koleżance BASI


grzegorz ja też poproszę taki talerzyk na 1 lipca :grin:

Piękna prezentacja wyrobów :thumbsup: :clap:

#25 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 961 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 04 gru 2010 - 19:48

Piękne wyroby :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap:

#26 samuraj4

samuraj4

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 23 postów
  • Miejscowośćbieszczady

Napisano 04 gru 2010 - 19:52

mniam mniam :thumbsup: :lol:

#27 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 06 gru 2010 - 08:27

Dzisiaj obmyłem suchą pleśń,zimną woda i druciakiem.Obsypałem solą z przyprawami,dalej dojrzewają. :grin: Dołączona grafika Dołączona grafika

#28 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 06 gru 2010 - 11:54

:grin: Byłem dziś w rzezni,zamówiłem;3 cale szynki tylnie ,5 polędwic,cały boczek i słoninę.Kupiłem termometr, 2 kg peklosoli i chcę z samej ciekawości poznać smak wedlin jakie się robi,matodą Dziadka i Szczepana.To będzie Moje pierwsze peklowanie nastrzykowo-zalewowe z parzeniem.Zapomniałem o strzykawce i iglach.Myślę jaką metodę wybrać na początek,napewno w grudniu zrobie dwie metody.Jakieś cenne rady mile widziane :grin:

#29 Laura

Laura

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 06 gru 2010 - 12:15

O matko! Czy u Ciebie można kupić te wędlinki? :thumbsup: grzegorz565,

#30 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12475 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 gru 2010 - 17:34

Jakieś cenne rady mile widziane :grin:



Ja pekluję metodą tradycyjną 14 - dniową . Jak dla mnie prosta sprawa , słoność w sam raz na moje kubeczki smakowe . Metodą 5- dniową to pekluję golonki - do gotowania nie wędzenia


Pozdrawiam

#31 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 06 gru 2010 - 17:41

Ja pekluję metodą tradycyjną 14 - dniową

Ale to napewno bez nastrzyków, tak :question:

#32 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 498 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 06 gru 2010 - 18:27

Jakieś cenne rady mile widziane :grin:



Ja pekluję metodą tradycyjną 14 - dniową . Jak dla mnie prosta sprawa , słoność w sam raz na moje kubeczki smakowe . Metodą 5- dniową to pekluję golonki - do gotowania nie wędzenia


Pozdrawiam


Wg. tabeli Dziadka ? - pytam sie bo wlasciwie pierwszy raz robie na 14 dni, zawsze bylo 5 lub 7 dni.

#33 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12475 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 gru 2010 - 06:48

Ale to napewno bez nastrzyków, tak :question:



Jak jest np. cała szynka to koło kości dostaje nastrzyk .



Wg. tabeli Dziadka ?



Wg. kalkulatora masarza


Pozdrawiam

#34 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 498 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 gru 2010 - 07:59

Wg. kalkulatora masarza

Możesz jaśniej ??

#35 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6945 postów

Napisano 07 gru 2010 - 08:34

Wg. kalkulatora masarza

Możesz jaśniej ??

Może o to chodzi? :rolleyes: http://wedlinydomowe...es.php?topic=93

#36 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 961 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 07 gru 2010 - 10:29

Witaj Grzegorzu 565, może ta tabelka Ci pomoże- http://www.wedlinydo...apeklowania.htm

#37 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 07 gru 2010 - 12:21

:grin: Dzieki zbig,mięso cześć,zasoliłem a resztę zapeklowałem metodą Dziadka :grin: Bardzo jestem ciekawy smaku,w poniedziałek wędzenie :grin: :thumbsup:

#38 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12475 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 gru 2010 - 16:40

Może o to chodzi?



Tak , to miałem na myśli . Nigdy nie było problemu z peklowaniem i ze słonością wędzonek .

Pozdrawiam

#39 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 961 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 07 gru 2010 - 17:32

Jeśli już zasolone, to powodzenia w wędzeniu, pogoda się poprawiła będzie łatwiej wytrzymać przy wędzarce.

#40 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 10 gru 2010 - 15:37

Dziś ścinki szynek,napchałem do osłonek fi.100.Zaraz będą w deseczkach.Reszta mięsa się pekluje i soli.Wędzenie w poniedzialek :grin: Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych