Jump to content

Bla, bla, bla


Siara

Recommended Posts

Bla bla. Był święta i po świętach . W Święta brakło trochę garnków. Może nie brakło a to nie takie. Mam kilka z Ikei wiem nie top marka kupiłem tak z 14 lat temu.Ake dobre to myślę kupię następne bo promocja . Kupiłem w Ikei ta sama linia 365 + . I jak myślicie ta sama jakość? . I tu a ..... Jak my psujemy świat. No cóż nie oddam bo inne pewnie będą podobne. I tak patrzę to co kiedyś było shitem dziś średnia półka , kiedyś jak był produkt ekonomiczny dziś luksusowy.

 

Ja tez mam garnki z 365+ kupione 30 lat temu jak przeprowadzilam sie na swoje , kupilam bo z racji ze Ikea tania wiec na poczatek wystarcza . Mam jeszcz kilka do dzis ,nawet te co solidnie spalilam dalej sie sprawdzaja ,te co sa dzis to juz nie to samo , tak samo jest z nozami fiskarsa mam jeden do chlebaz 25 lat nigdy nie ostrzony ,moje chleby z gruba skora nie maja azans mu nie ulec.

.

Link to comment
Share on other sites

Prawdę piszecie, ale to tak jak z samochodami... kiedyś produkowano z myślą że powinny bez remontów wytrzymać 10 lat, a wytrzymywały 20, dzisiaj mają wytrzymać okres gwarancyjny... i tak jest... świat opiera się tylko na zyskach, kasa, kasa, kasa.... a jednostka nie liczy się :facepalm:

 

Kiedyś babcia mi powiedziała że.... wnusiu, prawda jest taka że trumna kieszeni nie ma... nic ze sobą nie zabierzemy... tak jak nie kupimy zdrowia i życia, wielu o tym zapomina :(

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Link to comment
Share on other sites

 

 

tak samo jest z nozami fiskarsa mam jeden do chlebaz 25 lat nigdy nie ostrzony
Każdy nóż trzeba ostrzyć , nawet damasceny  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

 

Wiem ale ten jest tak ostry ze nie potzebuje ,to typu pilka, sama sie dziwie bo to nie byl ani drogi ani specjalny noz , kupiony w zwyklym sklepie tak na juz bo zapomnialam o nozu na wyjazd 3-dniowy

 

tak samo jest z nozami fiskarsa mam jeden do chlebaz 25 lat nigdy nie ostrzony

 

Każdy nóż trzeba ostrzyć , nawet damasceny

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jak długo żyję, chyba pierwszy raz przeżyłem... burzę w Styczniu. Co prawda do tej pory dwa razy błysnęło i zagrzmiało, ale zawsze to burza :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Uwaga - Kupiłem wg życzenia Małgo 2 kg /torebki/ mąki i zasuwałem jeszcze raz :facepalm:  . Całe moje życie mąka była w torebkach 1 kg , a tu nagle po 800 gram czyli kupiłem 2 torebki=1600g . ZWRACAJCIE uwagę obecnie na gramaturę.

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

Kupujemy wzrokiem i ceną, więc producenci zachowali opakowanie, napisy, kształt, i oczywiście plus minus cenę, ale zmniejszyli gramaturę, dlatego Glapiński twierdzi że ceny przecież się nie zmieniły :D :D :D

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Link to comment
Share on other sites

Właśnie zrozumiałem jak działa zmiana wag i miar na przestrzeni dziejów :D

Za 10-20 lat, kolejne pokolenia będą czytały przepisy naszych dziadków jak my Compendium ferculorum

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

 

 

da się uzyskać schabu ze schabu z kością?

Schab to mięsień z kością, uzyskać z niego można polędwicę. 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14002-powiniene%C5%9B-wiedzie%C4%87cz%C4%99%C5%9B%C4%87-iv-rozbi%C3%B3r-uzupe%C5%82niaj%C4%85cy-schabu/?hl=rozbi%C3%B3r+uzupe%C5%82niaj%C4%85cy

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

to ile potrzeba schabu z kością na 1 kg polędwicy surowej
Dobre konkretne pytanie - odpowiedź uzyskasz łatwo , tylko jeszcze kilka pytań pomocniczych - jaka rasa świń, jaki rodzaj tuczu, jaki wiek tucznika ....i uzyskasz wynik pomiędzy 1,25 a 1,6 kg 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

 

 

uzyskasz wynik pomiędzy 1,25 a 1,6 kg

Czy brałeś pod uwagę z której strony będzie odcięty kawałek czy od strony ogonówki czy karkówki a może będzie to odcinek środkowy? Myślę, że trzeba odciąć taki odcinek od "8 do 12 żeber" żeby po wytrybowaniu uzyskać 1kg polędwicy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.