Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Pis67 & Co.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4265 odpowiedzi w tym temacie

#2121 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6980 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 11 kwi 2014 - 20:09

Załączony plik  P1250539.JPG   47,54 KB   6 Ilość pobrań

 

 

A dziś boczek zapeklowałem i trochę mięska na farsz na kolejnego zawijańca...  :cool:



#2122 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6980 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 15 kwi 2014 - 21:04

Dziś uwędzony pierwszy wyrób świąteczny, a w wędzarni znalazłem coś jeszcze - oj wisiało sobie czas jakiś w zapomnieniu.... :cool:

 

.

Załączone pliki



#2123 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 15 kwi 2014 - 21:17

Aaaaaaaale słoninka, ślinka cieknie. Poproszę o przepisik. Boczuś jak zwykle nienaganny też :thumbsup:

 

Pozdrawiam serdecznie



#2124 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6980 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 15 kwi 2014 - 21:50

Poproszę o przepisik.

 

Słoninka, na cztery palce, ciężko o taką, potem miesiąc zakopana w soli, tym razem sparzyłem nieco - to błąd, nie parzona lepsza, potem wędzenie parę godzin i mieszanka papryk na wierzchnie wdzianko i ozdobę. :cool: 



#2125 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6980 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 17 kwi 2014 - 15:24

Wczoraj ubrałem mięsko, będzie wyrób jak z "Misia", co go dziecku pokazują. W trakcie dzisiejszej zadymy...  :cool:

 

 

Załączone pliki



#2126 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6980 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 18 kwi 2014 - 16:50

Dziś białą nadziałem i polską wędziłem...  :cool:

 

 

Załączone pliki



#2127 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6980 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 27 kwi 2014 - 19:50

Załączony plik  P1250565.JPG   60,06 KB   2 Ilość pobrań

 

łosoś zimnowędzony

 

 

 

 

Załączony plik  P1250567.JPG   53,83 KB   2 Ilość pobrań

 

Świąteczne wyroby, baleron  w kątnicy wołowej, nie w jakiejś imitacji, parzony do temp. 70 stopni

 

 

 

[attachment=12604:P1250570.JPG

 

 

Piwko marcowe zabutelkowane   :cool:

Załączone pliki



#2128 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5893 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 27 kwi 2014 - 20:53

, baleron w kątnicy wołowej

 A polędwica dlaczego nie ubrana w to samo



#2129 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6980 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 03 maj 2014 - 22:09

A polędwica dlaczego nie ubrana w to samo

 

 

Polędwicy nie parzę i nie ubieram w strój kąpielowy...  :cool:

 

Fota kiełbaski na grilla, nie jest na samej soli....  :cool:

 

 

 

Załączony plik  P1250581.JPG   70,05 KB   5 Ilość pobrań



#2130 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6980 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 04 maj 2014 - 21:05

Dziś próba organoleptyczna, jest dobrze, syn zjadł trzy, zważywszy,  że  nie jada żadnych wędlin- jest sukces. :cool:

 

 

Załączony plik  P1250583.JPG   92,73 KB   5 Ilość pobrań



#2131 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 04 maj 2014 - 21:08

Fota kiełbaski na grilla, nie jest na samej soli.... 

Wygląda ładnie :clap:

Mógł byś podać recepturę? 



#2132 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6980 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 04 maj 2014 - 21:14

Mógł byś podać recepturę?

 

Jak zrobiłem i z czego spisane, kartka  w piwnicy, może jutro? :cool:



#2133 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 04 maj 2014 - 21:17

Jak zrobiłem i z czego spisane, kartka  w piwnicy, może jutro?

 

OK

Szczekam  :)



#2134 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6980 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 04 maj 2014 - 21:34

Szczekam

 

Nie musisz... :D



#2135 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4165 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 05 maj 2014 - 00:08

jest dobrze, syn zjadł trzy, zważywszy, że nie jada żadnych wędlin- jest sukces.

I o to chodzi :)



#2136 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6980 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 05 maj 2014 - 21:07

Kiełbasa grillowa - ostatnia mistyfikacja :cool:
wszystko peklowane 18g/kg sól/peklosól 50/50
wp.Ikl. - 2,2kg 10mm
wp.IIkl.- 3,8kg 8mm
wp.IIIkl. - 1,1kg 3x4mm
podgardle - 2,4kg 6mm
woł. IIkl. - 0,5kg 3x4mm

Przyprawy na kilogram mięsa:
czosnek -1,6g
cukier - 1,5g
majeranek - 1g
kardamon - 0,2g
kolendra - 0,3g

Wędzenie 1 godzina 45-50stopni, parzenie 20 minut. :cool:

#2137 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 05 maj 2014 - 21:20

Kiełbasa grillowa - ostatnia mistyfikacja

 

 

Dziękuje bardzo

Niebawem zrobię i napiszę o odczuciach.

 

Wędzenie 1 godzina 45-50stopni,  

 

Ta jedna godzina to razem z osuszaniem, czy samego dymienia ? 



#2138 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6980 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 06 maj 2014 - 16:09

Osuszona poza wędzarnią - godzina dymienia. :cool:



#2139 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 06 maj 2014 - 19:01

Osuszona poza wędzarnią - godzina dymienia. :cool:

W jaki sposób, jakaś grzałka i wentylator?


Użytkownik Hektor edytował ten post 06 maj 2014 - 19:02


#2140 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 06 maj 2014 - 20:40

Pis, a mówi się, że na grilla to bez peklosoli ;)

Ładnie wyglada, teraz czas grilowania, a tak na poważnie to jak by za długo nie podpiekać to człowiek nie komar, od razu chyba nie padnie co? Hmmmm, wyglada nęcąco.......... Jak zwykle jest co i Kogo chwalić.

 

Osobne podziękowania za wcześniejszy przepis na słoninkę.

 

Pozdrawiam serdecznie :)


Użytkownik Basia285 edytował ten post 06 maj 2014 - 20:43





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych