Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dziwny przepis - mięso gotowane na chleb


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

#41 @hana

@hana

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 02 cze 2012 - 14:45

Lubię gotowane mięsko - właśnie do kanapek.

Mam taki przepis na gotowaną szyneczkę:

Szynkę surową (ok. 1 kg) natrzeć przyprawami : solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, marynatą do mięsa i odstawić do lodówki na kilka godzin (min. 2 godz.).
Przygotować zalewę : wodę zagotować z solą, dodać ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy, jagody jałowca - wystudzić.
Zimną zalewą zalać szynkę i wstawić na 3-4 dni do lodówki. Oczywiście co jakiś czas trzeba ją odwrócić, żeby się równomiernie marynowała. Następnie wyjąć szynkę z marynaty, włożyć do worka do pieczenia lub rękawa, zamknąć, włożyć do wody o temp. ok. 80-90 stopni i parzyć szynkę ok. 2 godzin.

#42 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 903 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 02 cze 2012 - 19:22

Kiedyś taką marynatę robiło się do dziczyzny,ale tam jeszcze był ocet ,albo musztarda.

#43 maggie123

maggie123

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 02 cze 2016 - 10:54

Bardzo ciekawe. Gdy ja rozpocząłem ten wątek, to mnie zrugano, że to absolutnie nie spełnia norm itp., a potem wątek poleciał do kosza :D/

Niezbadane są wyroki moderatorów.



#44 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 02 cze 2016 - 10:59

 

Niezbadane są wyroki moderatorów.

 

post-45527-0-01924600-1449131326.jpg

 

Złota łopata dla Ciebie ... długo myślałeś/aś nad odpowiedzią w wątku - całe cztery lata - pewnie dlatego jest taka przemyślana i wnikliwa ;)

 

BRAWO dla Ciebie..... ;)


Użytkownik EAnna edytował ten post 07 cze 2016 - 20:01


#45 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 903 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 07 cze 2016 - 19:44

Ciekaw jestem jaką temperturę osiąga mięso.Woda po gotowaniu, to wywar mięsny,nikt jakoś o tym nie napisał.



#46 Viszna

Viszna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 633 postów
  • MiejscowośćRóżyny

Napisano 08 cze 2016 - 13:09

Złota łopata dla Ciebie ... długo myślałeś/aś nad odpowiedzią w wątku - całe cztery lata

Oj tam, w sumie Roger wg mnie fajnie, że temat wskoczył na listę "nowa zawartość" bo przynajmniej kolejny fajny i łatwy w przygotowaniu przepis zobaczyłem -jestem na forum dopiero 6 lat i widzę, że jeszcze duuuuużo czytania przede mną  ;)

 

P.S.

W przeciwieństwie do for technicznych na szczęście z przepisami jest tak, że są cały czas aktualne, może zmienia się technika przygotowania, ale potrawa nadal pozostaje.


Użytkownik Viszna edytował ten post 08 cze 2016 - 13:10


#47 Jacek

Jacek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 104 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 08 lis 2016 - 11:36

Woda po gotowaniu, to wywar mięsny,nikt jakoś o tym nie napisał.

Raczej dosyć stężona solanka.



#48 Violka

Violka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 489 postów
  • Miejscowośćmalopolska

Napisano 21 lis 2017 - 21:35

Co sądzicie o tym?

 

Domowa wędlina .

 

Składniki:

  • około 2 kg kawałek mięsa (szynka, schab, karkówka bez kości) - u mnie szynka
  • 2,5 litra zimnej wody
  • 130 g soli (1/3 szklanki)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki majonezu Winiary
  • 1 niewielka cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 - 3 szczypty chili

Do oprószenia mięsa:

  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • zioła (u mnie majeranek)

Dodatkowo:

  • sznurek do związania mięsa


1. Do garnka wlewam 2,5 litra wody, dodaję przyprawy i majonez. Dokładnie roztrzepuję. Doprowadzam do zagotowania. Po czym zdejmuję garnek z ognia i odstawiam do całkowitego ostudzenia.

2. Mięso dokładnie myję pod zimną, bieżącą wodą i osuszam. Następnie osznurowuję kawałek szynki wzdłuż i w poprzek, aby powstała zgrabna paczuszka.
 

3. Mięso wkładam do ostudzonej marynaty. Garnek przykrywam pokrywką. Doprowadzam do zagotowania i gotuję na małym ogniu przez 12 minut. Wyłączam palnik i pozostawiam mięso w gorącej zalewie pod przykryciem na 12 godzin. Przykładowo, jeśli rano zagotuję marynatę to pozostawiam w niej mięso aż do wieczora i na odwrót.

4. Po tym czasie (12 godzin) znów gotuję mięso na małym ogniu przez 12 minut pod przykryciem. Pozostawiam pod przykryciem na kolejne 12 godzin.

5. Wyjmuję mięso z marynaty, osuszam, zdejmuję sznurek i przekładam na deskę. Oprószam ulubionymi przyprawami i ziołami. Przed podaniem kroję na cienkie plastry. Przechowuję w lodówce.



======================================================================
 
Przede wszystkim nie czasochłonne, gotowane a nie wędzone więc chyba zdrowsze, nie trzeba budowac wędzarni  :tongue: . Ja osobiscie jestem w szoku ze mozna w tak łatwy sposób zrobic smaczmą wędline. 
Chciałabym przeczytac Wasze opinie, czy to jest dobry sposób i przede wszystkim czy bezpieczny. Bo ja sie na tym nie znam.  :D  Gotuje sie TO w marynacie 2 razy po 12 minut i tyle. 
Bardzo prosze MISTRZÓW WEDLINIARSTWA o wypowiedz, a takich to tu chyba nie brakuje.  :) 


#49 wiejas

wiejas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 433 postów
  • MiejscowośćPawłowice

Napisano 22 lis 2017 - 03:42

Spotkałem ten przepis jako mięso gotowane do chleba. Wędlina to to nie jest ale pewno smaczne chociaż te czasy gotowania za krótkie moim zdaniem.

#50 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lis 2017 - 10:03

niby ma byc zdrowe i domowe to czemu ten majonez kupny?



#51 Violka

Violka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 489 postów
  • Miejscowośćmalopolska

Napisano 22 lis 2017 - 21:03

Tez mi sie wydaje ze to gotowanie dosc krótkie. A majonez? Nie wiem czemu ma słuzyc, taki przepis. 

A ta sól? Zwykła? Nie peklosól?

 

Liczyłam na obszerniejszy response.  :hmm:  ŚPICIE? :tongue: czy VIOLUSI NIE LUBICIE :tongue:



#52 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9371 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 lis 2017 - 21:42

ŚPICIE? czy VIOLUSI NIE LUBICIE

Tutaj masz cały wątek na temat tej technologii:

https://wedlinydomow...owane-na-chleb/



#53 Violka

Violka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 489 postów
  • Miejscowośćmalopolska

Napisano 22 lis 2017 - 22:04

 

ŚPICIE? czy VIOLUSI NIE LUBICIE

Tutaj masz cały wątek na temat tej technologii:

https://wedlinydomow...owane-na-chleb/

 

Super, dziękuje Ania.

Czułam ze ten temat musieliscie juz przerabiać, w takim razie z czystym sumieniem i bez obaw bede próbowała to zrobic.  :)



#54 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 23 lis 2017 - 10:09

Podoba mi się wykonanie tej wędlinki, mogę również wyobrazić sobie jej bardzo dobry smak,.... może jest warta wykonania? :thumbsup:

 

Dobrze było by dla tych co jeszcze  nigdy ją nie wykonali o podanie dokładniejszych zmodyfikowanych przepisów (np. bez majonezu) przez forumowiczów, którzy wykonują tę wędlinę już dłuższy czas i mają sprawdzone ilości przypraw, a nie tylko ogólnikowo.  :facepalm:

Oczywiście jeżeli to nie będzie sprawiało trudności lub nie jest osobistą tajemnicą dokładna zawartość przypraw?

 

 

Serdeczne pozdrowienia



#55 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 23 lis 2017 - 11:45

Może nie trzeba wcale uważać na ilość przypraw, tylko jak nie którzy robią, sypać z ręki i też będzie dobrze.

 

Pozdrowionka



#56 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1552 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 23 lis 2017 - 11:55

Robiłem to raz. Smakowo kwestia gustu - mi smakowało średnio. Nie pamiętam dokładnie z głowy ale prócz majonezu chyba była też musztarda czy jakoś tak i wiem że ta zalewa była strasznie mętna.

Chciałem powiedzieć tylko że te czasy wystarczają, tylko nie róbcie zbyt grubych kawałków mięsa.



#57 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1405 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 23 lis 2017 - 23:19

U mnie występuje to, pod nazwą "soczysty schab kanapkowy"

 

Robię to tak :

 

 Składniki.

 

Schab 1kg

Woda 2 litry

Sól 3 łyżki

Majonez 3 łyżki

Czosnek 3 duże ząbki

Pieprz ziarnisty 1 łyżeczka

Liść laurowy 2 szt.

Ziele angielskie 2szt.

 

Wykonanie.

 

Schab oczyścić z mizdry(będzie się lepiej kroił)

Wszystkie składniki umieścić w garnku(czosnek krojony w plasterki ) i włożyć schab(do zimnej zalewy).

Od momentu zagotowania, gotować 5 min.

Zostawić na całą noc .

Rano,od zagotowania gotować 5 min.

Zostawić do wieczora.

Wyciągnąć schab, osuszyć ręcznikiem papierowym i do lodówki.

Następnego dnia rano wciągać do woli.

 

Robiłem wielokrotnie i Mnie i rodzinie smakuje.

 

Pozdrawiam.

Jacek.



#58 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9371 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 lis 2017 - 08:15

Majonez 3 łyżki

A tym majonezem smaruje się mięso  czy "zamgławia" tłuszczem wodę?



#59 kotunia

kotunia

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 413 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 24 lis 2017 - 08:42

W kwestii majonezu, to ja robię swój. Natomiast tę wędlinę wykonywałem parokrotnie i powiem, że najgorsze to,to nie jest, zwłaszcza gdy w lodówce tylko "światło" a cuś trza łyknąć. Ja to mówią na bezrybiu to i rak ryba. :)



#60 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 24 lis 2017 - 09:45

Ja zmodyfikowałem trochę przepis i zrobiłem tak:

 

Na 770g schabu bez mizdry

1,5 litra wody

75g soli kamiennej bez jodu

12g cukru

1,4g pieprzu naturalnego

1g pieprzu ziołowego

23g czosnku

2 łyżeczki musztardy

0,5g liścia laurowego

0,5g ziela angielskiego

1g jałowca

0,5g kolendry

2g majeranku

2 łyżki stołowe oleju bez smakowego (zamiast majonezu)

 

Czosnek przecisnąłem przez praskę, dodałem część soli, utarłem razem z pieprzem i majerankiem.

Natarłem mięsko i do lodówki na 3 godziny.

Następnie wyszukałem odpowiedni garnek do wielkości mięsa i 1,5 litra wody (mięso musi być przykryte cieczą), wlałem wodę i dodałem wszystkie przyprawy, które mi pozostały, musztardę i olej. Zagotowałem i odstawiłem do wystygnięcia. Po 3 godzinach jak już ciecz wystygła, włożyłem mięso do garnka i zagotowałem. Gotowałem przez 5 min. od zagotowania i wyłączyłem. Po wystygnięciu, a trwało to kilkanaście godzin, drugi raz zagotowałem, gotowałem 5 min., odstawiłem do wystygnięcia i teraz sobie stoi i stygnie. Jeszcze nie próbowałem.

Jak będzie tak daleko to zrobię zdjęcie i podzielę się opinią o smaku wędliny.

 

Serdeczne pozdrowienia



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych