Skocz do zawartości

Pierwsze wyroby z 16- stki


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

Salcen włoski

 

 

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kminku nie widzę.

I nie zobaczysz bo zmielony a tylko 1/3 w całości :tongue:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Apetyczne .Szczególnie ten czarny.W tym białym to chyba widzę jakiś ozorek a może się mylę?.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod wątek 16-stki.

Zamierzam zrobić kilka wyrobów wg receptur z 16, ale mam kilka pytań.

1. Często w rubryce peklowanie jest informacja Peklowanie mięsa - zgodnie z normą "Wędliny i wyroby wędliniarskie. Peklowanie surowców. Gdzie szukać tej normy?

2. Osadzanie 1-2 dni w temp 2-6 °C i wilgotności 85-90%. Czy osadzać mogę w normalnej lodówce? Czy pęta muszą wisieć, czy mogą leżeć? Co z odciekiem? Odlewać na bieżąco?

3. Wędzenie na zimno 1-2 dni. Ile godzin mam wędzić? 48? Bez przerwy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rav22.Strona główna brązowa belka z zielonym listkiem.Tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytania. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytasz receptury nie czytasz opisu procesu produkcyjnego ,który jest przed recepturami. Tego trzeba się nauczyć na pamięć str 21- 47. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamierzam zrobić kilka wyrobów wg receptur z 16, ale mam kilka pytań.

1. Często w rubryce peklowanie jest informacja Peklowanie mięsa - zgodnie z normą "Wędliny i wyroby wędliniarskie. Peklowanie surowców. Gdzie szukać tej normy?

2. Osadzanie 1-2 dni w temp 2-6 °C i wilgotności 85-90%. Czy osadzać mogę w normalnej lodówce? Czy pęta muszą wisieć, czy mogą leżeć? Co z odciekiem? Odlewać na bieżąco?

3. Wędzenie na zimno 1-2 dni. Ile godzin mam wędzić? 48? Bez przerwy?

Ad.1 Peklowanie, przyjmujesz taki sposób( tabela Dziadka, metoda Szczepana) jaki ci odpowiada. Mięsa drobne-peklowanie na sucho (peklosól). Tłuszcze-solimy.

Ad.2. i Ad.3 Podaj konkretną recepturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytasz receptury nie czytasz opisu procesu produkcyjnego ,który jest przed recepturami. Tego trzeba się nauczyć na pamięć str 21- 47. Pozdrawiam

:blush: :blush: :blush: Nie zaprzeczę. Dzięki :cool:

 

[ Dodano: Czw 04 Mar, 2010 19:59 ]

Ad.2. i Ad.3 Podaj konkretną recepturę.

Np kiełbasa polska wędzona - skrót instrukcji,

pkt 5 Osadzanie - przez 1-2 dni w temp 2-6 °C i wilgotności 85-90%

pkt 6 Wędzenie - Zimnym dymem przy słabym ruchu powietrza przez -1,5 dnia do barwy żółtobrązowej...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pkt 5 Osadzanie - przez 1-2 dni w temp 2-6 °C i wilgotności 85-90%

Kiełbasy pozostają na kiju. Stosować się wg instrukcji.

pkt 6 Wędzenie - Zimnym dymem przy słabym ruchu powietrza przez -1,5 dnia do barwy żółtobrązowej...

Tutaj liczy się barwa, jeśli osiągniesz szybciej to, skrócisz czas wędzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasy pozostają na kiju. Stosować się wg instrukcji.

 

A jak to zorganizować w warunkach domowych? Nie powieszę w lodówce na 2 dni kija z kiełbasą :) Czy dla każdej receptury czas osadzania można skrócić, osadzając w wyższej temperaturze?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak to zorganizować w warunkach domowych? Nie powieszę w lodówce na 2 dni kija z kiełbasą :) Czy dla każdej receptury czas osadzania można skrócić, osadzając w wyższej temperaturze?

Kiełbasa polska wędzona była omawiana. Dużo napisano w wersji angielskiej.

Oczywiście czasy osadzania można poskracać, tylko, że w przypadku tej receptury, skracanie procesu powoduje inny smak kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polska jest tylko przykładem, inne receptury, kiełbas wędzonych na zimno i metek, mają długie czasy osadzania. Nic, trzeba będzie kupić drugą lodówkę lub szafę chłodniczą.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Idąc dalej w temacie wyrobów z 16-stki pokusiłem się o wykonanie "salcesonu czarnego".Tym bardziej jestem z niego dumny ponieważ pierwsza produkcja jakiś czas temu była kompletną porażką.

 

A oto efekt:

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tym bardziej jestem z niego dumny ponieważ pierwsza produkcja jakiś czas temu była kompletną porażką.

No i masz przepyszne śniadanko i to nie jedno , pogratulować :!: :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.