Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kilkanaście lat temu popularne były drobiowe kiełbaski leszczyńskie. Były to kiełbaski bezosłonkowe, do pieczenia lub gotowania. Często używane były jako wkład do hot-dogów. Dzieci bardzo je lubiły. Parę tygodni temu udało mi się kupić takie kiełbaski wykonane przez prywatnego wytwórcę. Niby tak samo się nazywają ale smak jakiś inny.

Podam skład z etykiety:

Mięso drobiowe odkostnione mechanicznie, mięso wołowe, mięso wieprzowe, skórki wp., kasza manna, sól peklująca - E250 konserwant, przyprawy naturalne.

No i data produkcji 14.12.09, data przydatności do spożycia 12.06.10. Chciałbym zrobić takie kiebaski moim wyrośniętym już dzieciom ale przeszukałem forum i nie znalazłem nic na ten temat. Może ktoś zna przepis?

tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3775-kie%C5%82baski-leszczy%C5%84skie/
Udostępnij na innych stronach

Dzieci bardzo je lubiły

tur100, wybacz ale w ogóle nie znam tych kiełbasek, jednak opinie jakie o nich znalazłem nie są zbyt dobre ;)

 

"Są jednak rzeczy równie brzydkie, a nawet odrażające, których żywot jest jeszcze dłuższy. Na przykład kiełbaski leszczyńskie. Ten upiór spożywczy, wymyślony mniej więcej wtedy, gdy socjalistyczne kariery zaczynali panowie Jaskiernia i Szmajdziński, straszy nadal. Niedawno widziałem reklamy: "U nas hot dog z prawdziwą kiełbaską leszczyńską". Nie wierzę, byś w latach 70. ubieg-łego wieku nie próbował tego świństwa: przerażająco blady kolor, konsystencja tandetnej parówy, mdły smak, raczej absmak. Jest mi niedobrze na samo wspomnienie. Idę robić kiełbaski prawdziwe, tym razem bułgarskie kebabczeta. "

Autor: Piotr Bikont, Robert Makłowicz

:wink:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3775-kie%C5%82baski-leszczy%C5%84skie/#findComment-102327
Udostępnij na innych stronach

przerażająco blady kolor, konsystencja tandetnej parówy, mdły smak, raczej absmak.

W latach siedemdziesiątych jadaliśmy różne świństwa nazywane wędlinami. Niestety wędliny i mięso teoretycznie były na kartki a często ich nie było. Kiełbaski leszczyńskie można było kupić bez kartek, jakość zależała od wytwórni. Większość była tak jak w cytacie ale były też kiełbaski ciemniejsze, twardsze i dobrze doprawione. A dzieci teraz przepadają za McDonaldem. Myślałem o zrobieniu dobrych i zdrowych kiełbasek drobiowych w typie leszczyńskich. To co kupiłem to i pies nie chciał zjeść. :cry:
tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3775-kie%C5%82baski-leszczy%C5%84skie/#findComment-102346
Udostępnij na innych stronach

tur100, Nie mam pojęcia jak smakuje zdrowa drobiowa kiełbaska Leszczyńska bez kartek. Ale wiem, że kiełbasy z lat 70-tych obecnie zrobiły by w sklepach furorę smakowa i jakościową. Wtedy jeszcze nie oszukiwano dodatkami w takiej skali jak dzisiaj. Moda na dodatki weszła w latach 80- tych i osiągnęła, a raczej dopadła wszystkich ( prawie ) producentów na początku lat 90-tych zwłaszcza w użyciu chemii.

Ps. Obowiązywały normy branżowe, które teraz odkopujemy!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3775-kie%C5%82baski-leszczy%C5%84skie/#findComment-102375
Udostępnij na innych stronach

Ale wiem, że kiełbasy z lat 70-tych obecnie zrobiły by w sklepach furorę smakowa i jakościową

Oczywiście masz rację. Lata siedemdziesiąte napisałem z rozpędu. Czas kartek to był koniec lat siedemdziesiątych i lata osiemdziesiąte. Kolejki w sklepach, produkowanie w domu czekolady zastępczej i napojów :wink: . Domowe uszlachetnianie wędlin. Moją specjalnością była pieczeń z mielonego i pasztet z pasztetowej :grin:. Niektórzy znajomi nawet nabierali się i pytali gdzie ja kupuję składniki. Na Święta Bożego Narodzenia, w dwie lub więcej rodzin kupowaliśmy na wsi prosiaka. Miejscowy masarz robił wspaniałe wędliny.

I dlatego, żeby moja rodzina jadła takie zdrowe wędliny postanowiłem sam je robić, chociaż nie wierzyłem, że potrafię. Ale dzięki SDM i wspaniałym fachowcom, pasjonatom na forum chyba udało mi sie :lol: :smile:

Dzisiaj wędzę kiełbasę chłopską, w lodówce pekluje się szynka i karczki. W sobotę uwędziłem dla mojej wnuczki szynkę z piersi kurczaka.

tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3775-kie%C5%82baski-leszczy%C5%84skie/#findComment-102405
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.