Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1179 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 04 mar 2010 - 22:30

Hallo!!!!

Oto moj wlasnorecznie zrobiony szynkowar w czesciach. Dołączona grafika
Tutaj zaladowany golonkami, jak wyjda zobaczymy jutro jak sparze?? Dołączona grafika

#2 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 04 mar 2010 - 22:31

No, no. Porządna robota, miło oglądać.

#3 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12915 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 04 mar 2010 - 23:30

Oto moj wlasnorecznie zrobiony szynkowar w czesciach.


Super maszyna :!: gratulacje :smile: Zastanawiam się tylko dlaczego zrobiłeś tak wysoki system dociskający .


Pozdrawiam

#4 Roadrunner

Roadrunner

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 05 mar 2010 - 01:40

Gratulacje, nie mam czegos takiego ( NA RAZIE) bo tu u nas sie nie da kupic a zrobic nie mam fizycznie gdzie. Bede cwiczyl szynke wedlug najprostszego przepisu tzn w jakiejs butelce albo innym `szynkowarze` wedlug budowy na jeden raz dopoki nie dojade na wakacje do Polski i zaopatrze sie w potrzebne rzeczy Cienkie jelita kielbasnice juz mam i obiecane dostawy reszte sie domysli jakos. Moja pierwsza szynka zaczeta w dzien mojej rejestracji wlasnie ma sie ku koncowi dluzej bym nie wytrzymal) i rano bedzie na stole. Oczywiscie taka z butelki a nie z szynkowara

#5 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1179 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 05 mar 2010 - 18:39

Hallo!!!!

Andrzej k
Jak widzisz szynkowar jes nie spawany tylko skrecany,taki wysoki z tego powodu ze nie chcialem skracac orginalnych sprezyn kture sa bardzo mocne.
Mam jeszcze jeden identyczny tylko ze slabszymi sprezynami i nie jest taki wysoki.
W zaleznosci od tego jaki nacisk jest mi potrzebny moge obydwa poskrecac z mocnymi albo slabszymi sprezynami albo jeden tak a drugi tak co jest moim zdaniem bardzo praktyczne w ich uzytku.
A to ten slabszy :wink: Dołączona grafika Dołączona grafika[/b]

#6 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12915 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 05 mar 2010 - 18:55

taki wysoki z tego powodu ze nie chcialem skracac orginalnych sprezyn kture sa bardzo mocne.


Dzięki , wszystko jasne , bardzo estetyczne wykonanie , jeszcze raz gratuluję :smile:

#7 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1179 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 06 mar 2010 - 07:59

Hallo!!!!

A oto efekt wieczornego parzenia, golonki z szynkowara
Dołączona grafika Dołączona grafika
Nad kształtem muszę jeszcze popracować, nad smakiem ....myślę ze NIE ,jest wyśmienite!

#8 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12915 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 mar 2010 - 08:10

A oto efekt wieczornego parzenia, golonki z szynkowara



Zapraszam się na śniadanko :smile: Kształt przyjdzie sam ważne że zawartość super :smile:


Pozdrawiam

#9 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1179 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 06 mar 2010 - 08:20

Hallo!!!

Zapraszam się na śniadanko


Bardzo chetnie.Wlasnie zaczynamy :grin:

#10 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7432 postów

Napisano 06 mar 2010 - 08:20

Golonka ekstra, a ja przed śniadaniem :grin:
Ja wczoraj zakupiłem goloneczki, dziś do peklowania, a w Poniedziałek parzenie tyle tylko, że tym razem będę parzył bez skóry :smile:

#11 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1127 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 06 mar 2010 - 17:26

Nad ksztaltem musze jeszcze popracowac, nad smakiem ....mysle ze NIE ,jest wysmienite!

Proszę o przepis, wygląda cudnie a jak mówisz smak..... :tongue:

#12 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 06 mar 2010 - 18:26

Olek.P kiedy zaczniesz produkcje i sprzedaż wysyłkową tej praski. :grin:

#13 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1179 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 07 mar 2010 - 10:52

Olek.P kiedy zaczniesz produkcje i sprzedaż wysyłkową tej praski. :grin:


Hallo Jacekn!!

Pare sztuk dla kolegow moglbym zrobic , bo koszty materialowe sa znikome ,ale koszty przesylki do polski jak wiem ok 25€.
Laczna cena koncowa , chyba za wysoka???

#14 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12915 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 mar 2010 - 11:06

ale koszty przesylki do polski jak wiem ok 25€.


Może będziesz na wakacjach w Polsce :smile:


Pozdrawiam

#15 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1179 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 07 mar 2010 - 11:09

Hallo!!!

Kto ci powiedzial?? :grin:

Mam w planie , ale na slask kolo Raciborza.

#16 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12915 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 mar 2010 - 11:12

ale na slask kolo Raciborza.



To już będzie łatwiej odebrać . :lol: , względnie przesłać :smile:

Pozdrawiam

#17 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1179 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 07 mar 2010 - 11:28

Proszę o przepis,


Hallo Anerka!!

Przepis bardzo prosty:
Dwie golonki tylne peklowalem 14 dni tab.Dziadka tylko ze 10% soli zastapilem sola czosnkowa.Po peklowaniu oddzielilem mieso ,kosci i skorki.Nastepnie skorki przepuscilem dwa razy przez szarpak i wszystko razem wymieszalem z dodatkiem troche wywaru z przypraw(pieprz,ziele ang., lisc laur.,....).Szynkowar wylozylem folia i napelnilem szczelnie farszem.Pod dosc duzym dociskiem chlodzilem w lodowce przez noc.
Na drugi dzien parzylem 4 godz. ca.80-90°C nastepnie chlodzenie woda i na noc do lodowki.
Gotowe:zycze smacznego!! :grin:

#18 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 18 gru 2012 - 21:43

Odgrzebałem stary temat gdyż mam pytanie.

Który szynkowar, czy taki jak w tym temacie czy pionowy jest "lepszy". Nie chodzi o napełnianie, mycie itp. tylko o parzenie.
W pionowym większa powierzchnia "wyrobu ma styczność" z wodą natomiast w poziomym góra jest cała odsłonięta.
Czy nie występuje nie dopatrzenie w górnej części wyrobu, czy może lepiej zalać całego wodą(pod warunkiem że woreczek jest szczelny.?

#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14217 postów

Napisano 18 gru 2012 - 22:08

Kształt szynkowaru dobierasz wg własnych potrzeb i upodobań.
Nie ma obaw, że przy owalnym szynkowarze góra będzie nie doparzoana.
Wodę zaś nalewamy poniżej góry szynkowaru nigdy ponad, nawet gdy masz folię czy woreczek.

Jeśli mimo tego masz obawy o niedoparzenie górnej części wystarczy, że na garnek położysz pokrywkę która odbije ciepło.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 19 gru 2012 - 07:36

Dzięki Miro, szynkowar raczej będzie coś na wzór Dziadka.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych