Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie dużych ilości szynek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#21 bogdan_kacz

bogdan_kacz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 166 postów
  • MiejscowośćWysoczyzna Łaska

Napisano 05 mar 2010 - 17:41

Wnuczek,
Odpowiem tak jak powiedział mi pewien rolnik na temat parnika elektrycznego - ziemniaki parują sie 8-10 godzin. Jeśli nawet przyznał bym Ci rację (nie zgadzam sie z Twoim poglądem) to czy taki czas parzenia szynek jest odpowiedni?

#22 rzeznik1

rzeznik1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • Miejscowośćkuźnia raciborska

Napisano 05 mar 2010 - 20:46

Dzięki za wszystkie informację. A czy ktoś ma już taboret gazowy i kocioł z parnika i parzy na tym, bo prawdopodobnie kupię i taboret i kocioł.

#23 Malinowy Bzyk

Malinowy Bzyk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 214 postów
  • Miejscowośćcentrum i mazury

Napisano 15 kwi 2010 - 13:15

Dzięki za wszystkie informację. A czy ktoś ma już taboret gazowy i kocioł z parnika i parzy na tym, bo prawdopodobnie kupię i taboret i kocioł.


Ja mam kocioł 60 L z parnika a taboret mam zastąpiony palnikiem gazowym do klejenia papy termozgrzewalnej.

#24 II Artur II

II Artur II

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 85 postów
  • Miejscowośćdolny

Napisano 09 kwi 2014 - 16:20

Witam

Odgrzeję temat ponieważ sam niedawno szukałem informacji jak zaparzyć większą

ilość wędzonek za jednym razem i poszedłem w zbiornik od parnika 160 litrów.

Zrobiłem stelaż z kątownika, zamontowałem kran i termometr kotłowy a do podgrzewania

miałem zamiar użyć takiego palnika:

http://allegro.pl/ta...4111430282.html

Ale dziś spróbowałem zagotować 50 litrów wody za pomocą palnika do woka, mam 

taki palnik:

http://allegro.pl/ta...4132026944.html

Temperatura wody wlanej to ok. 10 stopni, woda zagotowała się po godzinie i czterdziestu

minutach, przyrost temperatury 0,9 stopnia/min. Czas stygnięcia to 5 stopni na 15 minut, 

temperatura otoczenia to 8 stopni.

No i nie będę chyba na razie kupował tego dużego palnika bo sądzę że z mojego da się

wykręcić jeszcze więcej watów. 

Rozwierciłem trochę dysze i zastanawiam się nad reduktorem, na moim jest napisane że ma 37 Mbar

a są takie na których jest napisane 50 Mbar - czy to zwiększy wydajność palnika?

Ja mam do zaparzenia jednorazowo jakieś 30-40 kilogramów wędzonek (jeden wsad wędzarni) ale 

w przyszłości może być ciut więcej.

Zdjęcia mojego baniaka:

pw1.jpg

pw2.jpg

pw3.jpg

pw4.jpg

pw5.jpg

pw6.jpg

pw7.jpg



#25 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27456 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 kwi 2014 - 16:52

Pamiętaj, bo to ważne, aby wędzonki układać w naczyniu według zasady: najcięższe na dole i tak stopniowo do góry.



#26 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3858 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 09 kwi 2014 - 17:43

:) jeszcze bardzo ważna sprawa :) duży gar,dużo wody,dużo luzu miedzy szynkami :)



#27 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 kwi 2014 - 19:45

Pamiętaj, bo to ważne, aby wędzonki układać w naczyniu według zasady: najcięższe na dole i tak stopniowo do góry.

Osobiście wszystkie parzone wędzonki przywiazuję dodatkowymi sznurkami, które wyprowadzam poza gar. W czasie parzenia umożliwiają poruszanie każdą sztuką co wyrównuje temperaturę w garze i zapobiega nierównomernemu uparzeniu. Dodatkowo posługuję się długą, góralską warzechą, którą odsuwam mięsa od ścian naczynia.

I tak średnia temperatura wody przy dnie będzie wyższa od tej u góry. Poza tym należy wziąć pod uwagę czas parzenia różnej wielkości sztuk.

Stąd powyższe zalecenie Maxella.



#28 II Artur II

II Artur II

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 85 postów
  • Miejscowośćdolny

Napisano 09 kwi 2014 - 21:08

Przy mniejszych ilościach nie będę wykorzystywał tego baniaka, to tak przed 

świętami rodzina ma większe potrzeby ;-) Jeśli już go będę wykorzystywał to 

jeden wsad = jedno parzenie = jeden asortyment. Np. sam wsad boczku a innym

razem polędwice itd. Jak już przygotowuję boczek, szynki czy polędwice to 

wszystkie są niemal tej samej wielkości :-)

Z tym sznurkiem to dobry pomysł, ja zrobiłem sobie taki długi kijek do wyławiania

z haczykiem na końcu ale może być problem dostrzec sznurki jak wali para w dziób ;-)

Doświadczyłem tego dzisiaj podczas próbnego rozgrzewania gara, po podniesieniu

dekla jest tak dużo pary że lustra wody nie widać a związanie ich sznurkiem mi ułatwi

sprawę wyławiania. Dzięki Aniu.



#29 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 09 kwi 2014 - 21:09

jeszcze bardzo ważna sprawa duży gar,dużo wody,dużo luzu miedzy szynkami

To grzecznie zapytam czemu ma być luz i dużo wody ?



#30 zbychu...

zbychu...

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 12 kwi 2014 - 21:13

Uwaga !!! parzenie w zbiorniku ocynkowanym (parniku)jest niebezpieczne dla zdrowia !!!



#31 II Artur II

II Artur II

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 85 postów
  • Miejscowośćdolny

Napisano 12 kwi 2014 - 21:15

Nie wiedziałem ale skoro tak mówisz to dobrze wiedzieć, na szczęście kupiłem zbiornik z kwasiaka



#32 zbychu...

zbychu...

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 13 kwi 2014 - 17:57

Nie wiedziałem ale skoro tak mówisz to dobrze wiedzieć, na szczęście kupiłem zbiornik z kwasiaka

Urządzenie masz bardzo ładne ,sam o takim myślę, mam do Ciebie pytanie ten kocioł ktoś Ci robił czy można taki wykonany z nierdzewki kupić?

Pozdrawiam Zbychu



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#33 II Artur II

II Artur II

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 85 postów
  • Miejscowośćdolny

Napisano 14 kwi 2014 - 00:32

Ten kocioł to jest część parnika, wkład. Pojechałem do producenta z zamiarem

kupna całego parnika elektrycznego 160 litrowego ale jak zobaczyłem na hali

wkład to zapytałem czy mi ten sam element sprzedadzą, zgodzili się więc kupiłem.

Parnik elektryczny 160 litrów ma zamontowaną grzałkę 2000W a to jest dla moich

potrzeb zdecydowanie za mało. Nie chciałem już kombinować z grzałkami elektrycznymi

bo musiałyby być bardzo dużej mocy, do tego termoregulator i robią się już spore 

koszty. Postanowiłem że spróbuję podgrzewać gazem i po dzisiejszym dwukrotnym

parzeniu dużych ilości wyrobów jestem bardzo zadowolony z efektów. Pierwsze rozgrzanie

60 litrów wody trwa 1,5h, włożyłem 40 sztuk boczków do wody o temperaturze 97 stopni, po

5 minutach woda miała 94 stopnie, palnik był wyłączony. Musiałem czekać niemal pół 

godziny aż temperatura spadnie do 80 stopni, tak duża bezwładność wody jest że baniak

bardzo powoli traci temperaturę. Przez to że włożyłem boczki do niemal gotującej wody

tak mi się skurczyły że chyba straciły z jedną trzecią masy. Myślałem że dodanie tak

dużej ilości wyrobu gwałtownie obniży temperaturę że nię będę mogł jej tak szybko podnieść 

ale nic takiego się nie stało. Po pierwszym parzeniu woda w baniaku miała 80 stopni, drugie

parzenie było po 5h i wtedy woda miała aż 60 stopni. Nie wiem jakim cudem tak dobrze 

trzyma ten baniak temperaturę ale jestem tym zachwycony. Rezygnuję z planu kupna dużego

palnika bo ten co mam w zupełności mi wystarcza.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych