Skocz do zawartości

Mętna solanka


Anja003

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum po rocznej przerwie :) i proszę o podpowiedź czy z moją solanką jest coś nie tak. Nastawiłam mieso na 13 dni pelkowania (do jutra) i solanka zrobiła się nieklarowna. Mięso wyglda OK, zapach też, ale to zmętnienie mnie nurtuje. Nie przypominam sobie z wcześniejszych peklowań takiego wyglądu solanki. Stężenie zrobiłam wg tabeli. Temperatura peklowania nie przekracza 8 st. C (raczej 7, a czasami mniej).
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co ślepemu po oczach, co ignorantowi po wyszukiwarce ;). Trzeba wiedzieć jak zapytać.

Dzięki wielkie !

 

[ Dodano: Pon 19 Gru, 2011 13:17 ]

Przestudiowałam podpowiedziane tematy i w dalszym ciągu mam dylemat.

Czy skoro nic nie śmierdzi to wytrzymać do jutra i nie przejmowac się (wędzenie zaplanowane na środę), czy wyjąć mięso, opłukać, przygotować nową solankę (o jakim stężeniu?) i zalać mięso, czy też darować sobie jeden dzień przebywania mięsa w solance, mięso opłukać i do środy przetrzymać w chłodnym miejscu?

Przyprawy do solanki, poza czosnkiem były gotowane. Czosnek surowy, zmiażdżony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mętność solanki to pojęcie względne.Jeśli zapach jest dobry to ten jeden dzień nic złego nie zrobi.

Profilaktycznie oceniaj zapach co kilka godzin,gdy w/g Ciebie będzie zły to wyciągnij mięso z solanki i przepłucz pod bieżącą wodą.A jeśli jesteś bardzo bojażliwy to wyciągaj mięso dziś,najwyżej będziesz miał minimalnie mniej słone.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

akkara, Ja wędzonki wyjmuję 2 dni wcześniej (po południu) i po opłukaniu ( w tym samym naczyniu na dnie umieszczam dopasowaną kratkę do ociekania ) wstawiam znów do lodówki do "wstępnego" ociekania.

W następnym dniu wkładam w siatki(lub wiążę) i w chłodnym miejscu wieszam na kije do ociekania "zasadniczego". W czasie ociekania wędzonki też się peklują.

Następnego dnia wędzę.

Tak więc do dzieła - czas akuratny :grin: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś przez czosnek też miałem problem ze śmierdzącą zalewą.... tak mi się wydaje, że to przez czosnek .... to chyba podobnie jak z cebulą jest, że może spowodować "psucie" się np. zupy ... w każdym razie płukanie i powieszenie na kijach nieco wcześniej nic nie zmieniło, było ok. Kolor czerwonawy nie jest niczym nowym, ale zapach nie typowy - owszem ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Witam, 

Dziś mnie tez dopadło zmętnienie solanki, Oczywiście przyprawy gotowane i przepuszczone przez filtr papierowy, więc teoretycznie powinno być ok. Jest to druga taka sytuacja w przeciągu 2 lat ( kopcimy z znajomym od 10  ) i odnoszę wrażenie że sposób konserwacji mięsa i czosnek mają na to wpływ. Mętnieje mi tylko zalewa w której chcę uzyskać mocniejszy smak czosnku, druga z mniejszą ilością trzyma się dobrze i jest klarowna. Jeśli chodzi o temperaturę to w okresie zimowym trzymana w beczce plastikowej do spożywki (80l) na klatce przy uchylonym oknie więc jest miedzy 4-8 stopni zależnie jak w nocy mrozem sypnie. Jeśli na dworze jest na + to wyjazd z beczką na balkon. W okresie letnim na zmianę po 10 butelek 1.5l  zamrażam i do beczki, jeśli są upały to jeszcze na dzień do wanny z zimną woda. Niemniej latem mi nigdy nie zmętniała więc temperaturę wykluczam. Kiedy widzę że w solance zmienia się przejrzystość  to zostawiam ją jeszcze na jakieś 3-4h i jeśli zmieni się bardziej to wymieniam całość, mięso jest kilkukrotnie płukane w zimnej wodzie, a sama beczka zostaje wyparzona wrzątkiem. Średnio na jedno wędzenie idzie mi około 50-60 kg mięsa  więc postępuję raczej zapobiegawczo. Przyprawy to taki standard : 

  • liść laurowy 
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • majranek
  • gorczyca ( mało) 
  • goździki
  • Czosnek suszony ( z działki pokrojony i wysuszony)

  Na sam koniec peklowania tj. ostatnie 20h dodaje sporo cukru. Wędliny maja zawsze ładny kolor i mam wrażenie że są bardziej soczyste.

Jeśli chodzi o proporcje to korzystam z kalkulatora w postaci appki na telefon i takie proporcje idealnie się sprawdzają. Np:

50kg mięsa na 14 dni peklowania = 20l wody i 1700g soli peklowej - 1 nastrzyk 3000ml. Latem pekluje krócej około 8-9 dni tak dla bezpieczeństwa.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaprzestał bym dodawania przypraw a w szczególności czosnku i cukru. Czosnek może powodować mętnienie solanki a cukier jej glutowacenie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mętnieje mi tylko zalewa w której chcę uzyskać mocniejszy smak czosnku, druga z mniejszą ilością trzyma się dobrze i jest klarowna
 

Sam sobie odpowiedziałeś.... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaprzestał bym dodawania przypraw a w szczególności czosnku i cukru. Czosnek może powodować mętnienie solanki a cukier jej glutowacenie.

Zgadza się tylko nie zawsze taka sytuacja  ma miejsce ogólnie przez 10 lat  tylko 2 razy, ale te dwa razy w ostatnich 2 latach  i to jest bardzo zastanawiające. Można przypuszczać że producenci mięsa coś do niego dodają. Z cukrem na koniec nigdy nie miałem problemów. Niemniej całość wymieniłem i druga solanka już jest bez dodatków typu przyprawy. wędzenie już w sobotę tzn. nie całe dwie doby. Olcha leży i czeka razem z drewnem z owocówek.  Poniżej efekty z poprzedniego wędzenia. 

tO6Bqb.jpgX52R61.jpgADvWNM.jpg

Edytowane przez Lukii
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

taka sytuacja  ma miejsce ogólnie przez 10 lat  tylko 2 razy,

Widzisz, jak się jedzie po bandzie to nawet 8 zjazdów na dziesięć może się udać :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

druga solanka już jest bez dodatków typu przyprawy.
Masz 10 letnie doświadczenie - ale spróbuj :yes:  - tylko peklosól :yes:  - bez cukru, bez żadnych dodatków bez przypraw -  BĘDZIESZ pozytywnie zaskoczony

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.