akkara Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Witam na forum po rocznej przerwie i proszę o podpowiedź czy z moją solanką jest coś nie tak. Nastawiłam mieso na 13 dni pelkowania (do jutra) i solanka zrobiła się nieklarowna. Mięso wyglda OK, zapach też, ale to zmętnienie mnie nurtuje. Nie przypominam sobie z wcześniejszych peklowań takiego wyglądu solanki. Stężenie zrobiłam wg tabeli. Temperatura peklowania nie przekracza 8 st. C (raczej 7, a czasami mniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Koleżanko akkara, proszę poczytać. Wystarczy poszukać. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2740&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkara Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Dzięki za link, ale już wceśniej kilka razy temat przeczytałam i znalazłam jedynie opis sytuacji, gdy pojawia się piana ,albo śluzowata konsystencja solanki, a co jeśli tylko zmętniała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Grudnia 2011 akkara, użyj funkcji szukaj: Klikasz "szukaj" W polu "Szukaj Słów Kluczowych": wpisujesz "mętna" zaznaczasz : Przeszukaj tylko tytuł wiadomości Enter i masz 3 wyniki. Sprawdź. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkara Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Co ślepemu po oczach, co ignorantowi po wyszukiwarce . Trzeba wiedzieć jak zapytać.Dzięki wielkie ! [ Dodano: Pon 19 Gru, 2011 13:17 ]Przestudiowałam podpowiedziane tematy i w dalszym ciągu mam dylemat. Czy skoro nic nie śmierdzi to wytrzymać do jutra i nie przejmowac się (wędzenie zaplanowane na środę), czy wyjąć mięso, opłukać, przygotować nową solankę (o jakim stężeniu?) i zalać mięso, czy też darować sobie jeden dzień przebywania mięsa w solance, mięso opłukać i do środy przetrzymać w chłodnym miejscu?Przyprawy do solanki, poza czosnkiem były gotowane. Czosnek surowy, zmiażdżony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Mętność solanki to pojęcie względne.Jeśli zapach jest dobry to ten jeden dzień nic złego nie zrobi.Profilaktycznie oceniaj zapach co kilka godzin,gdy w/g Ciebie będzie zły to wyciągnij mięso z solanki i przepłucz pod bieżącą wodą.A jeśli jesteś bardzo bojażliwy to wyciągaj mięso dziś,najwyżej będziesz miał minimalnie mniej słone. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Grudnia 2011 akkara, Ja wędzonki wyjmuję 2 dni wcześniej (po południu) i po opłukaniu ( w tym samym naczyniu na dnie umieszczam dopasowaną kratkę do ociekania ) wstawiam znów do lodówki do "wstępnego" ociekania. W następnym dniu wkładam w siatki(lub wiążę) i w chłodnym miejscu wieszam na kije do ociekania "zasadniczego". W czasie ociekania wędzonki też się peklują. Następnego dnia wędzę. Tak więc do dzieła - czas akuratny :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkara Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Tak też zrobię . Dzisiaj wieczorem wyjmę wszystko z solanki do ocieknięcia w naczyniu. Zapach w dalszym ciągu nie budzi moich podejrzeń, ale dla spokoju sumienia pożegnam się z solanką dzień wcześniej niż planowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Kiedyś przez czosnek też miałem problem ze śmierdzącą zalewą.... tak mi się wydaje, że to przez czosnek .... to chyba podobnie jak z cebulą jest, że może spowodować "psucie" się np. zupy ... w każdym razie płukanie i powieszenie na kijach nieco wcześniej nic nie zmieniło, było ok. Kolor czerwonawy nie jest niczym nowym, ale zapach nie typowy - owszem ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Czy jak zalewa peklujaca po tygodniu robi sie koloru mleczno krwistego to jest dobrze czy wyciągać mięso do wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Czy jak zalewa peklujaca po tygodniu robi sie koloru mleczno krwistego to jest dobrze czy wyciągać mięso do wędzenia Dobrze, o ile zapach jest ok. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkara Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Tak jak napisałam tak zrobiłam. Mięsko już ocieka. Jest różowiutkie i pachnące czosnkiem, więc to zmętnienie solanki chyba mu nie zaszkodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukii Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Marca 2018 Witam, Dziś mnie tez dopadło zmętnienie solanki, Oczywiście przyprawy gotowane i przepuszczone przez filtr papierowy, więc teoretycznie powinno być ok. Jest to druga taka sytuacja w przeciągu 2 lat ( kopcimy z znajomym od 10 ) i odnoszę wrażenie że sposób konserwacji mięsa i czosnek mają na to wpływ. Mętnieje mi tylko zalewa w której chcę uzyskać mocniejszy smak czosnku, druga z mniejszą ilością trzyma się dobrze i jest klarowna. Jeśli chodzi o temperaturę to w okresie zimowym trzymana w beczce plastikowej do spożywki (80l) na klatce przy uchylonym oknie więc jest miedzy 4-8 stopni zależnie jak w nocy mrozem sypnie. Jeśli na dworze jest na + to wyjazd z beczką na balkon. W okresie letnim na zmianę po 10 butelek 1.5l zamrażam i do beczki, jeśli są upały to jeszcze na dzień do wanny z zimną woda. Niemniej latem mi nigdy nie zmętniała więc temperaturę wykluczam. Kiedy widzę że w solance zmienia się przejrzystość to zostawiam ją jeszcze na jakieś 3-4h i jeśli zmieni się bardziej to wymieniam całość, mięso jest kilkukrotnie płukane w zimnej wodzie, a sama beczka zostaje wyparzona wrzątkiem. Średnio na jedno wędzenie idzie mi około 50-60 kg mięsa więc postępuję raczej zapobiegawczo. Przyprawy to taki standard : liść laurowy ziele angielskiepieprz czarnymajranekgorczyca ( mało) goździkiCzosnek suszony ( z działki pokrojony i wysuszony) Na sam koniec peklowania tj. ostatnie 20h dodaje sporo cukru. Wędliny maja zawsze ładny kolor i mam wrażenie że są bardziej soczyste.Jeśli chodzi o proporcje to korzystam z kalkulatora w postaci appki na telefon i takie proporcje idealnie się sprawdzają. Np:50kg mięsa na 14 dni peklowania = 20l wody i 1700g soli peklowej - 1 nastrzyk 3000ml. Latem pekluje krócej około 8-9 dni tak dla bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) Zaprzestał bym dodawania przypraw a w szczególności czosnku i cukru. Czosnek może powodować mętnienie solanki a cukier jej glutowacenie. Edytowane 8 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Marca 2018 Mętnieje mi tylko zalewa w której chcę uzyskać mocniejszy smak czosnku, druga z mniejszą ilością trzyma się dobrze i jest klarowna Sam sobie odpowiedziałeś.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukii Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) Zaprzestał bym dodawania przypraw a w szczególności czosnku i cukru. Czosnek może powodować mętnienie solanki a cukier jej glutowacenie.Zgadza się tylko nie zawsze taka sytuacja ma miejsce ogólnie przez 10 lat tylko 2 razy, ale te dwa razy w ostatnich 2 latach i to jest bardzo zastanawiające. Można przypuszczać że producenci mięsa coś do niego dodają. Z cukrem na koniec nigdy nie miałem problemów. Niemniej całość wymieniłem i druga solanka już jest bez dodatków typu przyprawy. wędzenie już w sobotę tzn. nie całe dwie doby. Olcha leży i czeka razem z drewnem z owocówek. Poniżej efekty z poprzedniego wędzenia. Edytowane 8 Marca 2018 przez Lukii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Marca 2018 taka sytuacja ma miejsce ogólnie przez 10 lat tylko 2 razy, Widzisz, jak się jedzie po bandzie to nawet 8 zjazdów na dziesięć może się udać Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Marca 2018 druga solanka już jest bez dodatków typu przyprawy. Masz 10 letnie doświadczenie - ale spróbuj - tylko peklosól - bez cukru, bez żadnych dodatków bez przypraw - BĘDZIESZ pozytywnie zaskoczony Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana0609 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Peklując na mokro zawsze po kilku dniach mam mętną solankę jeżeli pekluję parę dni to solanki nie wymieniam i jest ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.