Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mętna solanka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#41 Lukii

Lukii

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 08 mar 2018 - 15:53

Zaprzestał bym dodawania przypraw a w szczególności czosnku i cukru. Czosnek może powodować mętnienie solanki a cukier jej glutowacenie.

Zgadza się tylko nie zawsze taka sytuacja  ma miejsce ogólnie przez 10 lat  tylko 2 razy, ale te dwa razy w ostatnich 2 latach  i to jest bardzo zastanawiające. Można przypuszczać że producenci mięsa coś do niego dodają. Z cukrem na koniec nigdy nie miałem problemów. Niemniej całość wymieniłem i druga solanka już jest bez dodatków typu przyprawy. wędzenie już w sobotę tzn. nie całe dwie doby. Olcha leży i czeka razem z drewnem z owocówek.  Poniżej efekty z poprzedniego wędzenia. 

tO6Bqb.jpgX52R61.jpgADvWNM.jpg


Użytkownik Lukii edytował ten post 08 mar 2018 - 16:06


#42 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8882 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 mar 2018 - 16:38

taka sytuacja  ma miejsce ogólnie przez 10 lat  tylko 2 razy,

Widzisz, jak się jedzie po bandzie to nawet 8 zjazdów na dziesięć może się udać :D 



#43 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6684 postów

Napisano 11 mar 2018 - 19:31

druga solanka już jest bez dodatków typu przyprawy.
Masz 10 letnie doświadczenie - ale spróbuj :yes:  - tylko peklosól :yes:  - bez cukru, bez żadnych dodatków bez przypraw -  BĘDZIESZ pozytywnie zaskoczony

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#44 dana0609

dana0609

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćgdynia

Napisano 27 sie 2018 - 10:13

Peklując na mokro zawsze po kilku dniach mam mętną solankę jeżeli pekluję parę dni to solanki nie wymieniam i jest ok.Pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych