Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sarnina pilne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 jerzyka51

jerzyka51

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów
  • MiejscowośćSłubice

Napisano 25 mar 2010 - 06:23

Wczoraj moje trzy swiniodziki zostały ubite i rozebrane.Obecnie leżą w chłodni i stygną /temp5,4oC/
Mam ok 10 kg sarniny /czyste mięsko bez ściengien/ i chciałbym ją dodać do kiełbasy typu żywiecka ,ale nie wiem jak ją skwalifikować .Czy można jako wieprzowinę I klasy i wtedy kroić na szarpaku ,czy jak III klasa i wtedy drobno kroić. Szkoda mi tego mięsa jako kl III bo jest ładne ,ale nie wiem jak duże kawałki sarniny będą wyglądały w kiełbasie i czy np.nie będą za twarde .

#2 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12093 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 mar 2010 - 06:54

Mam ok 10 kg sarniny /czyste mięsko bez ściengien/



Myślę że sobie już odpowiedziałeś , moim zdaniem to jest I klasa mięsa . III klasa to właśnie ścięgniste . Może i fachowcy od dziczyzny się wypowiedzą .


Pozdrawiam

#3 zemat

zemat

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 529 postów
  • MiejscowośćWohyń

Napisano 25 mar 2010 - 07:14

sarnina posłuży Ci za mięso do klejenia jak wołowina lub indyk

#4 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6853 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 25 mar 2010 - 07:16

Czy można jako wieprzowinę I klasy i wtedy kroić na szarpaku


I bardzo dobrze, szarpak lub sitko 16-20 i będzie ładnie. :grin:
Wprawdzie nie znamy pozostałych składników kiełbasy. :cool:

#5 zemat

zemat

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 529 postów
  • MiejscowośćWohyń

Napisano 25 mar 2010 - 07:22

sarnina ma specyficzny smak ja proponuje 10-12

#6 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 25 mar 2010 - 07:53

sarnina ma specyficzny smak ja proponuje 10-12

Rozumiem że im drobniej zmielisz, tym smak będzie inny ? ;)

#7 zemat

zemat

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 529 postów
  • MiejscowośćWohyń

Napisano 25 mar 2010 - 09:25

będzie bardzie wyrafinowany, ale nie można przesadzać ( z moich błędów )
Sarnina Musi kruszeć

#8 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4983 postów

Napisano 25 mar 2010 - 09:28

Sarnina Musi kruszeć

Ta raczej powinna być skruszała bo na sarny okres polowań skończył się 15 stycznia .

#9 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2510 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 25 mar 2010 - 10:47

okres polowań skończył się 15 stycznia .

Na te ......... :shock: :grin: hodowlane też :question:

#10 zemat

zemat

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 529 postów
  • MiejscowośćWohyń

Napisano 25 mar 2010 - 18:30

okres polowań skończył się 15 stycznia .

Na te ......... :shock: :grin: hodowlane też :question:

popieram :cool:

#11 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4983 postów

Napisano 25 mar 2010 - 21:14

Na te ......... :shock: :grin: hodowlane też :question:

Na hodowlanych się nie znam i nie wiem jakimi kierują się zasadami. Okresy ochronne są związane z cyklem rozrodczym zwierząt a tego co może lub nie hodowca ja nie wiem :???:

#12 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 25 mar 2010 - 21:17

Dużo dziczyzny ( nie tylko) pochodzi z półkuli południowej :grin:
Z krajów NZ, RPA i pł. Ameryka :cool:

#13 jerzyka51

jerzyka51

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów
  • MiejscowośćSłubice

Napisano 26 mar 2010 - 06:46

Dziękuje za odpowiedzi, tak zrobiłęm ,potraktowałem ją jako I już się pekluje.
Co do okresów ochonnych dla dzikich zwierząt ja się nie znam /ale uważam, że są potrzebne /,nie jestem myśliwym. Moje mięso z dziczyzny zawsze leży długo w zamrażarce nim idzie do przerobu.

#14 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 22 lis 2010 - 02:30

...kiedyś juz pytałem ale powtórzę...moze ktos sie zlituje...jeśli chciałbym porównać sarninę do mięs bardziej hodowlanych i łatwiej dostępnych jako żywiec to...czy bardziej przypomina daniela czy jelenia w smaku itd...jadałem wedzonki z jelenia i sarny ale takie przemysłowe nędzne i nie zaznaczała sie różnica...albo nie pamietam..czemu pytam chciałbym w swoim lasku odchować regularnie kilka diabełków..jeleia można kupić i hodować daniela tez ale nikt nie oferuje saren...a słyszałem kilka opiii, że sarna jest właśie najdelikatniejsza...próbuję ją jakoś (może błędnie) umiejscowic miedzy danielem a jeleniem...da się wogóle? a może rozwiązując problem ktoś wie gdzie mozna kupić kilka kotnych łań sarenek...jeśli np. są rzeczywiście lepsze niz daniele lub jelenie?

#15 jerzyka51

jerzyka51

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów
  • MiejscowośćSłubice

Napisano 22 lis 2010 - 05:21

W Polsce nie można hodować zwierząt dzikożyjących u nas .Zapomni o hodowli saren i jeleni. Musi być zgoda ministra. Zakaz hodowli dzików można ominąc ,trzymając świniodziki z bardzo dużym udziałem dzika. Słyszałem, że komuś i to przeszkadza i coś tam na górze kombinują.

#16 zemat

zemat

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 529 postów
  • MiejscowośćWohyń

Napisano 22 lis 2010 - 11:25

W Polsce nie można hodować zwierząt dzikożyjących u nas .Zapomni o hodowli saren i jeleni. Musi być zgoda ministra. Zakaz hodowli dzików można ominąc ,trzymając świniodziki z bardzo dużym udziałem dzika. Słyszałem, że komuś i to przeszkadza i coś tam na górze kombinują.


znajomy trzyma daniele hodowlane i jest ok
Miejscowość Przytoczno

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#17 jerzyka51

jerzyka51

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 88 postów
  • MiejscowośćSłubice

Napisano 22 lis 2010 - 18:49

Daniele można trzymać ale saren nie. To dwa różne gatunki zwirząt ,choć są podobne.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych