zajasc Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Witam wszystkich dla zainteresowanych wstawiam kilka fotek z tuningu chińczyka, zmieniłem tłok ,tulejkę pokrętła listwy i najważniejszą część to zmiana mocowania lejka na standard od maszynki 8 nakrętka od zelmera. Zostało jeszcze dopasować uszczelkę cylindra z korpusem obecna ciut przepuszcza. Robię często nieduże ilości kiełbasy więc jak dla mnie jest wystarczająca , kiedy robię więcej kiełbasy używam maszynkę 32 , przy niewielkich ilościach większa wygoda. Odpowietrznika nie robiłem ponieważ niema takiej potrzeby, chociaż jak widać na zdjęciu jest miejsce na wytoczenie wgłębienia na oring. Jeżeli chodzi o stabilność mocowania do stołu to się poprawiło z góry pod korpus podkładam podkładkę 2mm i po dokręceni nadziewarki do blatu stołu nakrętka od lejka opiera się o stół i blokuje na tyle ze podczas pracy jest stabilna. Tak więc za nieduże pieniądze można mięć nadziewarkę na własne potrzeby. Cytuj zajasc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 8 Marca 2011 Słuchajcie te nadziewarki totalnie zniknęły z allegro ..... wie ktoś może gdzie można je kupić ... ?Chciałbym troszkę przy niej "pokombinować" ..... te lepsze są drogie (a czasem nie lepsze) .... a z tego coś by się chyba dało zrobić ..... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 8 Marca 2011 Słuchajcie te nadziewarki totalnie zniknęły z allegro ..... wie ktoś może gdzie można je kupić ... ? Chciałbym troszkę przy niej "pokombinować" ..... te lepsze są drogie (a czasem nie lepsze) .... a z tego coś by się chyba dało zrobić ..... a no znikły też na nie poluje tu chyba mają ale nie wiem czy ten sklep jest pewny http://1002.totu.pl/p17580013712-nadziewarka-do-kielbasy-3kg-rossler-r99 tu jest portal bardziej dla hurtowników i chyba trzeba mieć firmę aby coś kupić i Minimalne zamówienie: 2 szt. http://www.chh.pl/produkty/85938/Nadziewarka_do_kielbasy_3_kg_ROSSLER Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 8 Marca 2011 Ani w jednym ani w drugim miejscu nie mają ...... Pierwszy link czekają na dostawę od 4 miesięcy ....Drugi tylko hurtowo o 2 szt zapomnij chyba że jeszcze 2 zera z tyłu dopiszesz .... mają mieć jeszcze w tym miesiącu i koleś mnie rozbroił powiedział że jak będą mieli to na allegro tego się pokaże pełno ..... do wyboru do koloru w detalu ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 8 Marca 2011 Podejrzewam, że z tą nadziewarką będzie największy problem jak się zniszczy uszczelka cylindra z dołem. mnie tam już farsz przecieka. A Kolega zajasc, mógłby opisać tą przeróbkę z zelmerka? Jak to połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 8 Marca 2011 Z tego co widzę Andrzeju trzeba dotoczyć króciec z jednej strony gwint wewnętrzny na oryginalne mocowanie lejka z drugiej zewnętrzny na Zelmerowską nakrętkę ....wygląda to prosto i funkcjonalnie ..... ale nie miałem tego sprzętu w ręku .... jak kupię to się wykombinuje zestawik adaptacyjny .... :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajasc Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 8 Marca 2011 Witam:Jeżeli chodzi o dopasowanie nakrętki zelmerka do chińczyka , to musi to zrobić tokarz ponieważ musi wytoczyć tuleję i zrobić gwint . Zamocowanie zostało zrobione na zasadzie takiej samej jak mają oryginalne lejki chińczyka tylko tak jest spasowane i zaciśnięte że nie drgnie podczas zakręcania czy odkręcania nakrętki. Tuleja z gwintem jest zrobiona z aluminium tak jak korpus. Jeżeli chodzi o szczelność cylindra z korpusem to na spód pod oryginalną podłożyłem uszczelkę od słoika z dwóch kawałków ponieważ cała jest za mała i jest na razie dobrze Koniecznie udając się do tokarza trzeba wziąć nakrętkę z której będziemy korzystali , przymierzałem od maszynki ręcznej i już nie pasuje. Cytuj zajasc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 9 Marca 2011 WitamKol. zajasc z czego zrobiłeś taki piękny tłok :question: . Moja nadziewarka jeszcze działa wspomagana wężykiem jako uszczelnienie, ale przy większym ciśnieniu nie wytrzymuje. A ten tłok jak marzenie :grin: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 10 Marca 2011 Kol. zajasc z czego zrobiłeś taki piękny tłokJak na mój gust to pewnie teflon... :wink: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 10 Marca 2011 Kol. zajasc z czego zrobiłeś taki piękny tłok Tłok solidny, a moje pytanie jak odpowietrzasz farsz? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajasc Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 10 Marca 2011 Witam:Tłok zrobiony jest z materiału który może mieć styczność z żywnością nie pamiętam jak dokładnie się nazywa ale w hurtowni z tymi materiałami ( różne pleksi) nazywają potocznie słonina. Jeżeli chodzi o odpowietrzanie farszu to tłok jest lekko stoczony ku dołowi nadziewarki zaś cylinder na samej górze jest lekko rozwalcowany na zewnątrz ( oryginalnie) Po nałożeniu do nadziewarki farszu na maksa niema problemu .Może że niema uszczelki na tłoku to powietrze jakoś się wydostaje. Podczas pracy bardzo mało wychodzi farszu nad tłok i to rzadkiego bo robiłem też pasztetową . Sam jestem zdziwiony bo w pierwszej wersji miałem zrobić też odpowietrznik i uszczelkę tłoka. Kolega tokarz który mi to robił powiedział że powinno być dobrze. Byłem od razu nastawiony że będę robił poprawki po pierwszej próbie ale jak na razie nie trzeba. Cytuj zajasc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 10 Marca 2011 A gdzie można dostać taki material na tłok bo u mnie w hurtowni w Grodzisku chcieli mi sprzedać pręt 0.5 m długi o średnicy 115mm za 200zł .Chyba bym zrobił z niego ze 20 tłoków tylko po co. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajasc Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 10 Marca 2011 Jak wcześniej pisałem w hurtowni gdzie sprzedają pleksi .Też sprzedają całe arkusze, ale przeważnie mają jakieś kawałki.Ja kupiłem w Olsztynie bo tu mieszkam.Jeżeli ci bardzo zależy to napisz na pw.to ci kupię i wyślę. Cytuj zajasc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajasc Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 10 Marca 2011 Ja kupiłem w Olsztynie bo tu mieszkam. A czy słyszał o zlocie na Warmii? Słyszał słyszał ale u mnie z czasem jest kiepsko. [ Dodano: Czw 10 Mar, 2011 22:15 ] A czy słyszał o zlocie na Warmii? Słyszał słyszał ale u mnie z czasem jest kiepsko. Cytuj zajasc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 18 Marca 2011 Nadziewałem tuningowanym chińczykiem metkę, polską, frankfurterki i dawał radę. Dziś przy salami nie wytrzymał. I misterny plan nadziania salami szlag trafił, maszynka i trochę rozmazany farsz. Ale jeden baton udało się. http://emotikona.pl/emotikony/pic/zdziwko.gif Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 19 Marca 2011 Ale Masz krzepę :grin: :grin: taką szlachetną stal tak sponiewierać :shock: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 19 Marca 2011 Dziś przy salami nie wytrzymałczułem to,że albo cylinder z ciśnienia rozwali....rozwaliło tłok :shock: szprycka aż zaparowała :arrow: spociła się jako ciekawostkę dodam że farsz nakładając do szprycy powinno się mocno ubijać drewnianym tłuczkiem w celu eliminacji powietrza jak też uzyskaniu zwartości farszu. tanie szpryce nie mają szans na dłuższą metę w zakładzie przy prod.non stop. p.s.Piotr wyleczyłeś się z salami,czy będą próby jeszcze :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 19 Marca 2011 .Piotr wyleczyłeś się z salami,czy będą próby jeszcze Raczej wyleczy się z chińczyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 19 Marca 2011 Raczej wyleczy się z chińczyków.Jacku te nasze zabawki nie nadają się do nadziewania poprawnie wykonanego salami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 19 Marca 2011 dodam że farsz nakładając do szprycy powinno się mocno ubijać Dobrze był ubity, powietrze w batonie to wróg. Piotr wyleczyłeś się z salami, Nie wyleczony, salami to wyzwanie, które będę podejmował, teraz jak będzie stała mocna nadziewarka. Raczej wyleczy się z chińczyków. Ten chińczyk nie był zły, teraz znów go zmodernizuję, do prostych wędlinek całowicie się nadaje, jeszcze będzie chodził - jak wymienię wszystko. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 19 Marca 2011 Ta uszczelka między cylindrem a podstawą to problem. Nigdzie nie można jej kupić a samodzielnie odlewana też nie jest najlepsza. pis67 gratuluję krzepy i szczęścia!!! :grin: Zgięty tłok a nie uszkodzona przekładnia. :rolleyes: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 19 Marca 2011 pis67 Jak Masz możliwość to proponuję tłok wytoczyć z teflonu. Na razie nie mam, ale podaj średnicę to będę szukał może znajdę takie kawałki, żeby wytoczyć tłok. W takim tłoku można zatoczyć rowek na oring uszczelniający i będzie ok. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 19 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 19 Marca 2011 teraz znów go zmodernizuję, do prostych wędlinek całowicie się nadaje, jeszcze będzie chodził - jak wymienię wszystko. :grin: Normalnie jesteś twardziel z tą modernizacją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldero Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 20 Marca 2011 Zastanawiał się ktoś na wykonaniem tłoka z polietylenu?Z dostępnością łatwiej, np. kawałek 25*25*1 cm można kupić poniżej 10zł, w postaci.... deski do krojenia. Cytuj Pozdrawiamwaldero "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie popyt na święty spokój." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 20 Marca 2011 Ewentualnie dwa jednakowe krążki z blachy SS, pomiędzy które można wsadzić skórę wieprzową jako uszczelkę :lol: :lol: :lol: To jest patent Co ??? Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.