Rzerzol Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Szanowni Eksperci,dlaczego nie zalecacie używania soli jodowanej ? Na tzw. zachodzie producenci zaznaczają in plus,że używają do produkcji wędlin soli jodowanej. Pozdrawiam -Czuj dym - Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Nigdy nie wypowiadałem na ten temat, gdyż nigdzie nie spotkałem się, że jodek potasu dodany do soli kuchennej źle wpływa na procesy zachodzące w czasie peklowania.Rzerzol, a może zapytasz się technologa w zakładzie o dane literaturowe dotyczące wpływu jodku potasu na procesy peklowania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Nie wiem z jakiego źródła ale wiem, że jeżeli używa się do peklowania saletry to stosuje się tylko sól niejodowaną.Ja kupuję kamienną, bo innej niejodowanej jakoś nie widzę w sklepach ani marketach. Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzerzol Opublikowano 11 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Spróbuję zapytać choć technolodzy ze strachem rozmawiają z ludżmi z działu handlowego.Ciekawe dlaczego ???? Cytuj Rzerzol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Stycznia 2007 również ja zastanawiałem się nad tym problemem (chodzi o sól)i mimo wysiłków nie znalazłem odpowiedzi :sad: :sad: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Stycznia 2007 może dlatego, żeby dział handlowy nie wiedział wszystkiego,zawsze się ktoś może wygadać i nikt potem badziewia nie kupi,albo konkurencja badziewiarni podpatrzy jak zrobić z 1kg czegoś 5kg "szynki" Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Stycznia 2007 od soli jodowanej psują się ogórki kwaszone. Kiedyś nie miałem akurat soli niejodowanej i zalewę przygotowałem z jodowanej i zmętniała mi musiałem ją zmieniać, ale może to tylko zbieg okoliczności. Od tamtej pory używam tylko soli niejodowanej. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Witam Ja używam tylko soli kamiennej nie jodowanejdlatego że sól kamienna posiada wszystkie mikro elementy w stanie naturalnym a jodek jest związkiem chemicznym który jest dodawany do soli. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Jod jak wiadomo, jest organizmowi potrzebny (tarczyca itp), jednakże mieszanki peklujące w dalszym ciągu robione są z soli warzonej bez dodatku jodu. Ma on negatywny wpływ na jakość i sposób peklowania mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Miałem problemy z zakupem niejodowanej, więc od pewnego czasu używam soli jodowanej. Kiedyś w markecie szukając niejodowanej trafiłem na sól bardzo zbryloną i już myśłałem, że to jest ta, jakiej potrzebuję. Wczytałem się w opis na opakowaniu, okazało się, że jadnak zawiera KJ. Ale przeczytałem też ciekawą uwagę: "nie zawiera antyzbrylaczy"a wg mnie oznacza to, że nie zawierała związku chemicznego zapobiegającemu zbrylaniu. Być może to ścierwo powoduje mętnienie zalewy i psucie ogórków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Witam Spróbujcie używać soli morskiej ( jest droga ale zdrowie ważniejsze .Uwaga bywa też jodowana) Najlepiej przywieźć z Chorwacji jeżeli ktoś jeździ na wypoczynek. Sprzedają w 25 kg workach.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Leszku, dlatego i nie tylko, zalecało sie i zaleca, uzywanie do solanek oraz peklowania na sucho, soli warzonej czystej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Witam.Sól kuchenna potoczna nazwa chlorku sodu (NaCl), związku chemicznego używanego jako przyprawa w kuchni. Znajdująca się w powszechnej sprzedaży sól to tzw. sól jodowana - ze względów zdrowotnych sztucznie wzbogacona związkami jodu. Wielu dietetyków zalicza białą, rafinowaną sól do tzw. białych śmierci (obok cukru i białej mąki). Jej nadużywanie w dzisiejszej kuchni jest jednym z czynników wpływających na powstawanie tzw. chorób cywilizacyjnych oraz np. nadciśnienia tętniczego. Zaleca się stosowanie soli nierafinowanych, czasami określanych jako kamienne oraz soli morskiej, uzyskiwanej poprzez odparowywanie wody morskiejSól warzona zawiera co najmniej 99,9% chlorku sodu Dlaczego się tak boimy mikroelementów w stanie naturalnym gdzie są wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Stycznia 2007 wracamy więc do punktu wyjścia sól kamienna niejodowana jest zdrowsza i smaczniejsza i nie powoduje komplikacji przy robieniu wyrobów domowych :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Czy w naszych wyrobach należy stosować wyłącznie sól niejodowaną i czy nie jest szkodliwe stosowanie soli jodowanej w wyższych temperaturach, smażenia pieczenia? Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Ja na swoim terenie w żadnym sklepie nie spotkałem soli nie jodowanej. Morska też jodowana. W związku z powyższym używam do mięs jodowanej. A ogórków nie kiszę od ładnych paru lat bo miałem robotę z wyrzucaniem z piwnicy. Gdzie kupujecie sól nie jodowaną?O ile dobrze pamiętam był wprowadzony zakaz sprzedaży nie jodowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Stycznia 2008 był wprowadzony zakaz sprzedaży nie jodowanej.Sól jodowana weszła w modę po fakcie jak w Czarnobylu wy...ało! Dla naszej zdrowotności :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Jest dla przykładu w makro w opakowaniach 5-cio kilowych o nazwie:"Sól warzona spożywcza przeznaczona do przetwórstwa spożywczego niejodowana" i pytanie nadal aktuanle - jaki ma wpływ temperatura na sól jodowana i niejodowadą na nasze zdrowie? :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Strampek sól kamienną nie jodowaną dostaniesz w większości wiejskich skepików. Ostatnio kupowałem też taką sól w Carefure. Jako, że już po sezonie kosztowała 65gr. kilogram. Sól ta jest w taki opakowaniach. http://img128.imageshack.us/my.php?image=sol1ci0.jpg Zdjęcie jest nie moje więc wklejam tylko link.Na tym forum też była dyskusja o soli może wyjaśni kilka wątpliwości. http://www.forum.tropheus.com.pl/index.php?action=vthread&forum=5&topic=1288Antyzbrylaczem jest takie coś http://www.animal-liberation.pl/index.php?s=7&jsc=se&id=176 dlatego wolę tą zwykłą kamienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Stycznia 2008 A ja po raz kolejny napiszę: soli niejodowanej spożywczej kupić nie można! Ta, którą prezentuje Wnuczek, na 99% ma napis: "dodatek jodku potasu nie wpływa..." proszę poczytać! http://www.sol-klodawa.com.pl/sol-spozywcza/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Czyżby to nie było dostatecznym dowodem? :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Dla odmiany http://www.sol-klodawa.com.pl/component/option,com_joomlaboard/Itemid,107/func,view/id,24/catid,4/ Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Stycznia 2008 No rzeczywiście! Zwracam honor! Czytałem gdzieś, że producenci mają obowiązek jodować sól. Sam szukałem niejodowanej i zawsze z tyłu opakowania soli kamiennej pisało o tym jodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Witam Jeżeli chodzi o sól z Kłodawy nie jodowaną to właśnie ta sól tzw sezonowa w torebkach 3kg nie powinna być jodowana . Ale wpadli na pomysł taki że nie piszą że sól jest jodowana tylko jest napisane bardzo drobną czcionką że zawartość KL jest taka a taka . Jodek potasu -Kali lodum to właśnie KL . Należy zwracać na to uwagę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Może nie do końca w temacie, chemikem też nie jestem. Chyba gorszym "świństwem" jest antyzbrylacz. E536 czyli żelazocyjanek potasu. Nie wiem jak w takim związku toto działa na organizm. Sam cyjanek to z tego co wiem nie pozytywnie. :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.