Emil Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 zakazu stosowania soli jodowanej w przemyśle oczywiście nie ma :wink: a co do tej skuteczności to chodzi bardziej o skuteczność dotarcia do jak największej ilości konsumentów poprzez nośnik jakim jest sól najpowszechniej stosowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Czyli sumując podpowiedzi, sugestie i inne wypowiedzi nie muszę czynić specjalnych zakupów w postaci soli warzonej bez jodu :tongue: Dziękuję za wypowiedzi :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Promna Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Witam Pracuję w firmie, która produkuje różne mieszanki głównie dla masarnictwa. Mój staż nie jest długi, ale szefowa zdążyła mnie już uczulić na jedno: nie wolno używać soli jodowanej do mięsa, ponieważ mięso zzielenieje. Osobiście nie sprawdzałam, ale wierzę jej na słowo Do mięsa używamy soli warzonej lub warzonej z antyzbrylaczem. Soli jodowanej używamy głównie do soli smakowych (czosnkowa, selerowa, itp.) oraz przypraw do ryb.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 22 Stycznia 2011 E536 Żelazocyjanek potasu to stosują do soli jodowanych jako antyzbrylacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Czesc.. Mam kilka pytan co do soli..Na naszym rynku mozna kupic ja bardzo latwo i niemal ze za grosze.Czytajac jednak w przepisach mozna wyczytac "Sól niejodowana..albo Sól warzonka" ! Patrze nieraz na pulki pelnej soli i pytam sie sam..? co to sa za sole ??? Niby sól jodowana jest przeciw skarzeniom promieniotworzym przydatna...(Japonia) ale w zadnym przepisie nie przeczytalem aby sól jodowana byla skladnikiem wyrobow?! Sól kamienna..wydaje mi sie najbardziej naturalna(mineraly.itd)..Ale i tak jest przymywana , filtrowana , zgeszczana i znowu krystalizowana.! Sól Morska..tak ale patrzac co w tych morzach plywa i jest wydalane z okretow ,niektorych krajow oraz fabryk..hmm ?!?? Sól z dodatkiem fluoru?? do czego to...niby rosna zeby,wlosy,kosci itd ale zaden z przepisow tez o tym nie wspomina..?!? Hmm Saletra..kiegys mialem jako dzieciak , duzo uciechy z tym produktem..Teraz wiem ze jest to "utleniacz" nadajacy swoiskim wyrobom estetycznego koloru..!! Ale co to jest peklosól ?? Z czego sie skladaja ..Tego nikt nie pisze.. Pytanie..Czy mozna.. i jak zrobic PEKLOSóL ?? jesli Temat juz byl to przepraszam :-) pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Ale co to jest peklosól ?? Z czego sie skladaja ..Tego nikt nie pisze..Czy aby na pewno :question: :grin: http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1602&Itemid=4 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Przemysł mięsny używa gotową peklosól ,lub sam ją ją robi pod nadzorem WIS. Skład to sól warzonka i azotyn inaczej nitryt .Na 100 kg soli warzonki używa się najczęściej 0,5 % nitrytu t.j 50dkg. Gdy porównamy te ilości to domyślmy się jak to dokładnie musi być wymieszane, specjalną techniką. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 specjalną techniką.Dziadku jaką techniką...nitryt po prostu się rozcieńcza w niewielkiej ilości wody, następnie zrasza się tym roztworem sól w mieszarce,dokładnie mieszając,tak robiono kiedyś w zakładzie pod okiem majstra peklowni p.s.dodam jeszcze że ja jak bym miał to robić to nitryt bym zmleł na "mączke" i dokładnie przemieszał z solą i glukozą uzyskując mieszanke peklującą.osobiście kupuję gotową peklosól i nie polecam tego robić komuś początkującemu,bo mogą wyjść szopki podczas obliczenia ilości nitrytu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Dziadku jaką techniką...nitryt po prostu się rozcieńcza w niewielkiej ilości wody, następnie zrasza się tym roztworem sól w mieszarce,dokładnie mieszającNie każdy o tym wiedział , a oto mi chodziło. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 osobiście kupuję gotową peklosól i nie polecam tego robić komuś początkującemu,bo mogą wyjść szopki podczas obliczenia ilości nitrytu Zgadza się , trzeba jeszcze napisać , że jest to TRUCIZNA !!! przy przedawkowaniu , ale z drugiej strony Nitrytu nigdzie nie dostaniemy w sprzedaży , chyba ,że zapasy jakiegoś rzeźnika , który podprowadzał z zakładu w czasach gdzie się walał cymber po peklowni z zabezpieczeniem z góry cienką blachą i kłódką (blachę bez problemu można było podgiąć i brać ile się chciało) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 W latach 70-tych używano nitryt w szpitalach do dezynfekcji narzędzi.Przez pomyłkę zamiast soli glauberskiej,podano nitrtyt kobietom,które wkrótce zmarły w męczarniach.Po tym zdarzeniu nitryt został wycofany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Czesc...To co mam na mysli to niejest nitryt tylko nitrat..Chemiczny wzor ( KNO3)..Ale w sumie interesuje mnie jak w domowych warunkch zrobic "peklosol"..i czy mozna to zrobic ze soli ktore na poczatku wymienilem..?? Saletre moge podeslac..i jest do dostania aby zrobic wlasna peklosol.. pozdro:-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Gregtom , saletra to azotan (V) - nitrat ale teraz stosujemy zamiast mieszaniny soli z saletrą peklosól czyli sól z azotanem (III) sodu nitryt zwanym dawniej azotynem sodu bo jest "zdrowszy" . Z saletry peklosoli nie zrobisz - pczytaj troszkę teorii na ten temat- wirus daj Ci link a tu następny http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/959-prawie-wszystko-o-peklowaniu-d . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Chudziak..sorki..ale dalej niewiem jaki wplyw ma sol jodowana lub chluorystyczna na jakosc wyrobow?? Wszedzie pisze .. " Sol niejodowana" itp... ale dlaczego ?? Jesli nudze to prosze ..nie gniewajcie sie...Niechce poprostu materialu spiep...yc :-)pozdro :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 .Nie chce po prostu materialu spiep...yc :-) To może prościej będzie jak napiszesz jaki masz "materiał " i co chcesz z niego zrobić. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Karkowka,Lopatka,Boczek ,Szynka,Watroba i Golonka (przednia) aha..Sznycle wieprzowe.. Dzieki za podporke :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Gregtom, Odnośnie azotanów (V) i (III) wszystko wyjaśniła Chudziak.Chudziak..sorki..ale dalej niewiem jaki wplyw ma sol jodowana ub chluorystyczna na jakosc wyrobow??W dostępnej literaturze naukowej nie znalazłem stwierdzenia, że sól jodowana źle wpływa na wyroby. Jeśli ktoś posiada lub zna artykuł o złym wpływie soli jodowanej na wyroby mięsne proszę o zamieszczenie na forum. Dlaczego ciągle jest napisane "sól niejodowana", gdyż przemysł mięsny wykorzystuje sól warzonkę do produkcji wyrobów mięsnych. Dla przypomnienia, sól jodowana została wprowadzona po wybuchu elektrowni w Czarnobylu, czyli nie dawno. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Wybuch w Czarnobylu nastapil w 1986 roku..Zeby teraz skarzeni radioaktywnie ludzie w Japonii z poblizkich terenow , musieli by zjesc ok. 2 Kg soli jodowanej aby sie jakos przed skutkami promieniownia zabezpieczyc... Wiec sprubuje zapeklowac miesko zwykla sola jodowana...Jak sie nie uda to zwale wine na Japonczykow :grin: pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Gregtom to bedzie solenie a nie peklowanie a mięso szare a nie różowe . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Chudziak..Mam saletre i sol jodowana ale nie mam niestety peklosoli.. Masz pomysl jakby to wykorzystac na 1 kg miesa do kielbas ? W jakich proporcjach ? Dzieki :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Wiekszosc soli peklujacej stosowanej w D to cos takiegohttp://cgi.ebay.de/25kg-Pokelsalz-Nitritpokelsalz-Pokeln-Hausschlachtung-/390284173961?pt=Metzgereiausstattung&hash=item5adebfe289jodowana + E 535 Osobiscie stosuje sol niejodowana plus sol peklowa na soli ...chyba niejodowanej :rolleyes:Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Gregtom, na stronie głównej znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie. I to w wielu wariantach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Gregtom, ja saletry nie stosuję bo peklosól jest " zdrowsza " ale i ile pamiętam to saletra stanowi ok 3-5 % w mieszance z solą. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Marcus...Patrzylem na polki w sklepie i jedyna niejodowana znalazlem tylko : Sol kamiennaSol morskaSol gorska - alpejska oraz Sol Himalajska ale wygrada jak cukier z czciny (brazowata) P.S ile sie trzeba nasolic zeby nieprzesolic ;-) pozdro Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Niejodowana kupuje w Real-u po 1 kg nazywa sie Küchen Salz Siedesalz mittelgrob ohne Zusatzstoffe firmy esco po 0, 49 E:Jesli chodzi o peklosol popytaj kolege Yogi mieszka niedaleko Ciebie wiec mysle ze da jakies namiary :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.