Skocz do zawartości

Kiełbasa jałowcowa


madaeva

Rekomendowane odpowiedzi

Alinka z tym mrożonym tłuszczem to nie jest tak do końca prawda.Słonina może być mrożona tylko nie za długo powinna być przechowywana i z odpowiedniej sztuki a w niektórych wypadkach powinna wręcz być mrożona (salami).Odradziłem koledze słoninę ze względu na tłustość kiełbasy a nie ze względu na smak.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 127
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Alinka z tym mrożonym tłuszczem to nie jest tak do końca prawda.Słonina może być mrożona tylko nie za długo powinna być przechowywana i z odpowiedniej sztuki a w niektórych wypadkach powinna wręcz być mrożona (salami).Odradziłem koledze słoninę ze względu na tłustość kiełbasy a nie ze względu na smak.

 

Arkadiusz, nic nie negowałam z tego co napisałeś ( jakże bym śmiała :D )

może nie zbyt precyzyjnie odniosłam się do wpisu.

Moja wypowiedź dotyczyła właśnie smaku i odnosiła się do poniższego fragmentu wpisu kolegi

KAKTUS napisał cyt. ,,Być może właśnie to jest przyczyną, że kiełbaskę czuć ''loddówką''

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa jałowcowa Receptura na 10 kg I wp. z szynki - 3,00 kg II wp. tłusta - 5,00 kg II wołowa - 1,00 kg III wp. chude mięso z golonki - 1,00 kg

Sporo ostatnio o jałowcowej, ale cóż, może od początku - nie polecam tej receptury. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To dawaj swoją.Przetestujemy

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie polecam tej receptury.

Bo???? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Kiełbasa jałowcowa Receptura na 10 kg I wp. z szynki - 3,00 kg II wp. tłusta - 5,00 kg II wołowa - 1,00 kg III wp. chude mięso z golonki - 1,00 kg

[/quote

 

To kilka uwag do receptury - powyższej.

-kl.I może być -3kg

-II tłusta 5kg -masakra, góra 1,5kg + IIA 90/10 - 4kg

-III- czy to z wołowiny czy golonek 1,5kg

 

No i spróbujcie tak zrobić. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To kilka uwag do receptury - powyższej. -kl.I może być -3kg -II tłusta 5kg -masakra, góra 1,5kg + IIA 90/10 - 4kg -III- czy to z wołowiny czy golonek 1,5kg No i spróbujcie tak zrobić.

 

Strasznie chuda ta Twoja jałowcowa.Jeśli nawet przyjmiemy ,że II tłusta to 50/50 i dodamy do tego tłuszcz z IIA to Twoja kiełbasa będzie miała ok.11-12% tłuszczu.Przykro mi ,ale poniżej 16-18 % tłuszczu w kiełbasie staram się nie schodzić nawet jak robię specjalnie dla mojej małżonki.Niestety na mnie nie licz.Ja tak chudej nie zrobię.Co do podstawowego przepisu jeśli przyjmiemy ,że tłusta II wp w ilości 5 kg jest 70/30 to przy tym składzie będziemy mieli ok. 15% tł. co moim zdaniem jest już do przyjęcia.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dodamy do tego tłuszcz z IIA

Moja IIA ma 5-7% tłuszczu nie więcej. :cool:

 

Ostatnie badanie wykazało w moich wędlinach brak żadnych śmieci - 95% mięsa... i chudość tez potwierdzona.

Dzisiejszy klient lubi chude, dietetyczne, bez chemiczne, naturalne wędliny i tego się trzymam. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja IIA ma 5-7% tłuszczu nie więcej.

 

Napisałeś 90/10 to tego się trzymałem w obliczeniach . :hmm:

 

 

 

Dzisiejszy klient lubi chude,

 

Bo nie ma pojęcia ,że tłuszcz jest nośnikiem smaku a nie chude mięso. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbieram jagody z własnego jałowca lub z górskich krzaczków podczas wycieczek

 

 Odnośnie własnych owoców, to wie ktoś jaka jest różnica między owocami różnych gatunków np. pospolity. skalny, pfitzera, płożący itd.  A przynajmniej czy owoce wszystkich gatunków są jadalne. 

 

 Kiedyś się zastanawiałem i w końcu kupiłem paczkowane a w ogrodzie rośnie kilkadziesiąt krzewów różnych gatunków jałowca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
Jalowca może być mało,ale to rzecz gustu i kubków smakowych.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Mam 7 kg mięsa, które sklasyfikowałem (pewnie niezbyt dobrze) jako kl II, na które składa się , 2,5 kg łopatki, 2,5 kg karkówki, 1kg podgardla i 1 kilogram boczku,

0,9 kl. II z szynki 

3,4 kg. Kl. I z szynki

 

Czy jak dam 1 kg kl. Szynki

2,5 kg kl II

0,5kg kl III

0,5 kg wołowiny (np. pręgi wołowej)

 

to czy wyjdzie mi z tego kiełbasa jałowcowa na modłę tej https://wedlinydomow...&id=31&Itemid=4 ?, tylko wolałbym bez słoniny, lub bardzo ją zmniejszyć ilościowo.

 

z pozostałego mięsa coś w rodzaju swojskiej bym zrobił

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wolałbym bez słoniny

Dodaj podgardla.

Link: kiełbasa jałowcowa 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Link: kiełbasa jałowcowa

  no, ale to jest ten sam link, który wstawiłem post wyżej. Moje pytanie brzmi, czy z tego mięsa, co powyżej zestawiłem wyjdzie. Procedurę i przyprawy to sobie przeczytałem. W tej "dwójce" mam i boczek i podgardle

 

P.S. nie przychodzą powiadomienia o odpowiedziach.

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

no, ale to jest ten sam link, który wstawiłem post wyżej

A spróbuj poprzez niego przejść na dedykowaną stronę ;)

 

Jeśli nie chcesz słoniny, to EAnna napisała Ci abyś użył podgardla.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy jak dam 1 kg kl. Szynki 2,5 kg kl II 0,5kg kl III 0,5 kg wołowiny (np. pręgi wołowej) to czy wyjdzie mi z tego kiełbasa jałowcowa na modłę tej https://wedlinydomow...&id=31&Itemid=4?

Jeśli założymy, że udział procentowy tłuszczu w kl II będzie wynosił 40% wówczas można uznać, że tak.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to jest ten sam link, który wstawiłem post wyżej.

U mnie się nie otwiera, dlatego wstawiłam ponownie. 

 

 

 

W tej "dwójce" mam i boczek i podgardle

Podgardle to jest tłuszcz. Do II to najwyzej chudy boczek zalicz.

Wysuszona kiełbasa powinna zawierać 37-46% tłuszczu.

Biorąc pod uwagę zakładaną wydajność 72%, to w świeżym mięsie powinno być 26-33% tłuszczu, czyli sporo.

post-39694-0-14814500-1492614200_thumb.j

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A spróbuj poprzez niego przejść na dedykowaną stronę ;)

 

U mnie się nie otwiera, dlatego wstawiłam ponownie.
  macie rację. Nie wiem jak to się wkleiło ?  https://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=31&Itemid=4   być może pytajnik za blisko został napisany i link się "rozkraczył"

 

Czyli daję 0,5 kg podgardla, i będzie ok. Już nie będę kombinował z tym co jest dodane do tej łopatki i karkówki oraz boczku. Jak się jakiś trafi kawałek, to będzie. Został mi kilogram z tego co zapeklowałem do kabanosów i nie wiedziałem gdzie go dać, bo był dość mocno przerośnięty mięsem.

 

Jelita zamówione, więc w środę zabieram się za robotę. Jak wyjdzie coś, czym warto się pochwalić, to wstawię w m,oich wyrobach. Dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak wyjdzie coś, czym warto się pochwalić, to wstawię w moich wyrobach

 

Błąd - nie ma jeśli wyjdzie . Każdą "robotę " trzeba wstawiać . Jeśli wyjdzie coś nie tak to inni mogą się ustrzec Twoich błędów , a i Ty się czegoś nowego dowiesz  :)

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a i Ty się czegoś nowego dowiesz

A to na pewno :laugh::facepalm:

Więcej jest wpisów gdy coś nie wyjdzie niż pochwał że wyszło :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Więcej jest wpisów gdy coś nie wyjdzie

Najczęściej od tych co nie robili. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OK, pochwalę się zatem cokolwiek wyjdzie.

 

No muszę Wam to pokazać.

i co szanowne grono BiS na to
[Dodano: 07 lis 2022 - 21:23]

P.S. nie mam sitka fi 10. mam fi 8 i fi 13 i co mnie teraz począć z II klasą i podgardlem ? fi 8

Edytowane przez witek1965
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

i co szanowne grono
A to Ty na tym filmie? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.