arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Listopada 2018 Alinka z tym mrożonym tłuszczem to nie jest tak do końca prawda.Słonina może być mrożona tylko nie za długo powinna być przechowywana i z odpowiedniej sztuki a w niektórych wypadkach powinna wręcz być mrożona (salami).Odradziłem koledze słoninę ze względu na tłustość kiełbasy a nie ze względu na smak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 18 Listopada 2018 Alinka z tym mrożonym tłuszczem to nie jest tak do końca prawda.Słonina może być mrożona tylko nie za długo powinna być przechowywana i z odpowiedniej sztuki a w niektórych wypadkach powinna wręcz być mrożona (salami).Odradziłem koledze słoninę ze względu na tłustość kiełbasy a nie ze względu na smak. Arkadiusz, nic nie negowałam z tego co napisałeś ( jakże bym śmiała )może nie zbyt precyzyjnie odniosłam się do wpisu.Moja wypowiedź dotyczyła właśnie smaku i odnosiła się do poniższego fragmentu wpisu kolegiKAKTUS napisał cyt. ,,Być może właśnie to jest przyczyną, że kiełbaskę czuć ''loddówką'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 18 Listopada 2018 Kiełbasa jałowcowa Receptura na 10 kg I wp. z szynki - 3,00 kg II wp. tłusta - 5,00 kg II wołowa - 1,00 kg III wp. chude mięso z golonki - 1,00 kg Sporo ostatnio o jałowcowej, ale cóż, może od początku - nie polecam tej receptury. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 18 Listopada 2018 To dawaj swoją.Przetestujemy Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 18 Listopada 2018 nie polecam tej receptury. Bo???? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Listopada 2018 Kiełbasa jałowcowa Receptura na 10 kg I wp. z szynki - 3,00 kg II wp. tłusta - 5,00 kg II wołowa - 1,00 kg III wp. chude mięso z golonki - 1,00 kg [/quote To kilka uwag do receptury - powyższej. -kl.I może być -3kg -II tłusta 5kg -masakra, góra 1,5kg + IIA 90/10 - 4kg -III- czy to z wołowiny czy golonek 1,5kg No i spróbujcie tak zrobić. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) To kilka uwag do receptury - powyższej. -kl.I może być -3kg -II tłusta 5kg -masakra, góra 1,5kg + IIA 90/10 - 4kg -III- czy to z wołowiny czy golonek 1,5kg No i spróbujcie tak zrobić. Strasznie chuda ta Twoja jałowcowa.Jeśli nawet przyjmiemy ,że II tłusta to 50/50 i dodamy do tego tłuszcz z IIA to Twoja kiełbasa będzie miała ok.11-12% tłuszczu.Przykro mi ,ale poniżej 16-18 % tłuszczu w kiełbasie staram się nie schodzić nawet jak robię specjalnie dla mojej małżonki.Niestety na mnie nie licz.Ja tak chudej nie zrobię.Co do podstawowego przepisu jeśli przyjmiemy ,że tłusta II wp w ilości 5 kg jest 70/30 to przy tym składzie będziemy mieli ok. 15% tł. co moim zdaniem jest już do przyjęcia. Edytowane 20 Listopada 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Listopada 2018 dodamy do tego tłuszcz z IIA Moja IIA ma 5-7% tłuszczu nie więcej. Ostatnie badanie wykazało w moich wędlinach brak żadnych śmieci - 95% mięsa... i chudość tez potwierdzona. Dzisiejszy klient lubi chude, dietetyczne, bez chemiczne, naturalne wędliny i tego się trzymam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Listopada 2018 Moja IIA ma 5-7% tłuszczu nie więcej. Napisałeś 90/10 to tego się trzymałem w obliczeniach . Dzisiejszy klient lubi chude, Bo nie ma pojęcia ,że tłuszcz jest nośnikiem smaku a nie chude mięso. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nigra Opublikowano 21 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 21 Listopada 2018 Zbieram jagody z własnego jałowca lub z górskich krzaczków podczas wycieczek Odnośnie własnych owoców, to wie ktoś jaka jest różnica między owocami różnych gatunków np. pospolity. skalny, pfitzera, płożący itd. A przynajmniej czy owoce wszystkich gatunków są jadalne. Kiedyś się zastanawiałem i w końcu kupiłem paczkowane a w ogrodzie rośnie kilkadziesiąt krzewów różnych gatunków jałowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Właśnie wiedzę jałowcową . Jałowiec tylko 2gr/kg. Wędzenie zrębki buk / olcha plus śliwae. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Jalowca może być mało,ale to rzecz gustu i kubków smakowych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Listopada 2022 (edytowane) Mam 7 kg mięsa, które sklasyfikowałem (pewnie niezbyt dobrze) jako kl II, na które składa się , 2,5 kg łopatki, 2,5 kg karkówki, 1kg podgardla i 1 kilogram boczku,0,9 kl. II z szynki 3,4 kg. Kl. I z szynki Czy jak dam 1 kg kl. Szynki2,5 kg kl II0,5kg kl III0,5 kg wołowiny (np. pręgi wołowej) to czy wyjdzie mi z tego kiełbasa jałowcowa na modłę tej https://wedlinydomow...&id=31&Itemid=4 ?, tylko wolałbym bez słoniny, lub bardzo ją zmniejszyć ilościowo. z pozostałego mięsa coś w rodzaju swojskiej bym zrobił Edytowane 6 Listopada 2022 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Listopada 2022 wolałbym bez słoniny Dodaj podgardla.Link: kiełbasa jałowcowa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Listopada 2022 (edytowane) Link: kiełbasa jałowcowa no, ale to jest ten sam link, który wstawiłem post wyżej. Moje pytanie brzmi, czy z tego mięsa, co powyżej zestawiłem wyjdzie. Procedurę i przyprawy to sobie przeczytałem. W tej "dwójce" mam i boczek i podgardle P.S. nie przychodzą powiadomienia o odpowiedziach. Edytowane 6 Listopada 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 6 Listopada 2022 no, ale to jest ten sam link, który wstawiłem post wyżej A spróbuj poprzez niego przejść na dedykowaną stronę Jeśli nie chcesz słoniny, to EAnna napisała Ci abyś użył podgardla. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 6 Listopada 2022 (edytowane) Czy jak dam 1 kg kl. Szynki 2,5 kg kl II 0,5kg kl III 0,5 kg wołowiny (np. pręgi wołowej) to czy wyjdzie mi z tego kiełbasa jałowcowa na modłę tej https://wedlinydomow...&id=31&Itemid=4?Jeśli założymy, że udział procentowy tłuszczu w kl II będzie wynosił 40% wówczas można uznać, że tak. Edytowane 6 Listopada 2022 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 6 Listopada 2022 to jest ten sam link, który wstawiłem post wyżej. U mnie się nie otwiera, dlatego wstawiłam ponownie. W tej "dwójce" mam i boczek i podgardle Podgardle to jest tłuszcz. Do II to najwyzej chudy boczek zalicz.Wysuszona kiełbasa powinna zawierać 37-46% tłuszczu.Biorąc pod uwagę zakładaną wydajność 72%, to w świeżym mięsie powinno być 26-33% tłuszczu, czyli sporo. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 6 Listopada 2022 A spróbuj poprzez niego przejść na dedykowaną stronę U mnie się nie otwiera, dlatego wstawiłam ponownie. macie rację. Nie wiem jak to się wkleiło ? https://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=31&Itemid=4 być może pytajnik za blisko został napisany i link się "rozkraczył" Czyli daję 0,5 kg podgardla, i będzie ok. Już nie będę kombinował z tym co jest dodane do tej łopatki i karkówki oraz boczku. Jak się jakiś trafi kawałek, to będzie. Został mi kilogram z tego co zapeklowałem do kabanosów i nie wiedziałem gdzie go dać, bo był dość mocno przerośnięty mięsem. Jelita zamówione, więc w środę zabieram się za robotę. Jak wyjdzie coś, czym warto się pochwalić, to wstawię w m,oich wyrobach. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Listopada 2022 Jak wyjdzie coś, czym warto się pochwalić, to wstawię w moich wyrobach Błąd - nie ma jeśli wyjdzie . Każdą "robotę " trzeba wstawiać . Jeśli wyjdzie coś nie tak to inni mogą się ustrzec Twoich błędów , a i Ty się czegoś nowego dowiesz Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 7 Listopada 2022 a i Ty się czegoś nowego dowiesz A to na pewno Więcej jest wpisów gdy coś nie wyjdzie niż pochwał że wyszło Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 7 Listopada 2022 Więcej jest wpisów gdy coś nie wyjdzie Najczęściej od tych co nie robili. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 7 Listopada 2022 Najczęściej od tych co nie robili. A to tyż prawda Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 7 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 7 Listopada 2022 (edytowane) OK, pochwalę się zatem cokolwiek wyjdzie. No muszę Wam to pokazać. i co szanowne grono BiS na to[Dodano: 07 lis 2022 - 21:23]P.S. nie mam sitka fi 10. mam fi 8 i fi 13 i co mnie teraz począć z II klasą i podgardlem ? fi 8 Edytowane 7 Listopada 2022 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Listopada 2022 i co szanowne grono A to Ty na tym filmie? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.