Skocz do zawartości

Wyroby mięsne z piekarnika


Zbój Madej

Rekomendowane odpowiedzi

Nie pamiętam czy już ten przepis gdzieś wstawiałem (szukałem ale nie mogę znaleźć) więc zakładam nowy temat.

 

Pieczeń zbójecka®

 

 

Mięso

 

Mięso z łopatki około 70% porcji- mielić przez sitko 6mm

Karkówka około 30% porcji- mielić przez szarpak lub kroić w kosteczkę

 

Przyprawy do smaku

 

Sól

Pieprz czarny świeżo kręcony

Pieprz cayenne (ma być ostre)

Czosnek granulowany lub świeży

3-4 łyżki sosu sojowo-imbirowego

 

Sposób wykonania

Mięsa po zmieleniu wymieszać z solą i sosem i odstawić do lodówki na 48godz (można krócej), raz na 12godz przemieszać. Przed włożeniem do piekarnika mięso dobrze wymieszać z pozostałymi przyprawami do smaku, ale pieprzu cayenne dodać tak aby dobrze piekło w język, ale żeby nie paliło. Ja na całą porcję o wadze 1.6-1.7kg daję jedną łyżeczkę cayenne. Po wymieszaniu odstawić na godzinkę w temp. pokojową. Po tym czasie foremkę posmarować oliwą i włożyć do niej mięso.

 

Pieczenie

 

Zbójecką robiłem już kilka razy, do nagrzanego (dolna i górna grzałka) do 200st.C piekarnika wkładałem formę z mięsem i piekłem na oko, 10min. w 200C, i w 180C piekłem do uzyskania średnio brązowego koloru, a na koniec ustawiałem grill 230C na 3min. tak aby ładna skorupka się zrobiła, ALE tym razem piekłem na temp w środku mięsa tak jak Bagno zaleca. Po upieczeniu i wystygnięciu można spożywać, jednak ja po wystygnięciu odstawiam do lodówki na dwa dni, aby wszystko ładnie po upieczeniu się przegryzło jest wtedy zdecydowanie lepsze niż na świeżo, będę próbował w Sobotę :smile:

 

http://img695.imageshack.us/img695/603/obraz171m.th.jpghttp://img695.imageshack.us/img695/115/obraz174h.th.jpg

 

Na zdjęci pierwszym po lewej, a na zdjęciu drugim po prawej warstwy mięsa przekładałem plasterkami boczku, który mi został po zrobieniu boczku rolowanego :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 284
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wyrob wyglada bardzo apetycznie :clap: . Jesli mozesz okreslic czas calkowitego pieczenia z gory dziekuje.

A tak na marginesie to u mnie musialabym zamknac lodowke na kłodke .

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli mozesz okreslic czas calkowitego pieczenia z gory dziekuje.

"Na oko" na pewno w 200C na 10min, a w 180C to jakieś chyba 50-60min, ale nie pamiętam, patrzę na kolor mięska, coś tak jak czekolada mleczna, a na koniec grill na 3min i kolor ma być taki jak na fotce.

Na temp w środku mięsa to wg zalecenia naszego technologa https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407&sid=07fab6f8ad8b46e968128c18c93b9665#117407 początek 15-30min w temp 180-200C, po obniżeniu temp to już trzeba sprawdzać termometrem co kilkanaście minut )co 15 lub co 20min.) na końcu jak mięso w środku ma 67-68C to wtedy przełączam pokrętło w kuchence na grill i 3minutki. Ciężko powiedzieć, czas pieczenia to będzie jakieś 50-60 może 70 min. Czas pieczenia jest też zależny od wielkości i rodzaju mięsa. No, trzeba próbować :smile: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj było próbowane.

 

Po lewej zbójecka z plastrami boczku po prawej bez boczku.

 

http://img243.imageshack.us/img243/8710/obraz176m.th.jpg

 

Smakuśna bardzo, jednak mogłem dodać ciut więcej cayenne, ale jest oki. Pieczenie na temp. w środku mięsa wg Bagno kolejny raz odniosło skutek. Ukłony w stronę Profesora Bagno http://img440.imageshack.us/img440/1036/prosze.gif

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli mozesz okreslic czas calkowitego pieczenia z gory dziekuje.

Dzisiaj pomierzyłem czas przy pieczeniu zbójeckiej na temp. w środku mięsa. Wkładam do rozgrzanego do 200C piekarnika i piekę 20min. następnie zmniejszam temp. do 160C i piekę tak 30min po tym czasie temp wewnątrz pieczeni to 62.7C, po tym czasie zwiększam temp w piekarniku do 200C i w tej temp trzeba jeszcze piec jakieś 4-6min i wtedy temp wewnątrz mięsa będzie w granicach 69-70St.C i można wyjmować. Ja przetrzymałem 10min i w środku mięsa miałem 72.3st.C dla mnie to akceptowalna temp. Przekrój pieczeni w Sobotę. Całkowity czas pieczenia to 54-56min. :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Taka mała pieczeń drobiowa :smile:

 

Mięso z uda indyka 1.20kg zmielone na sitku 6mm

Dwie piersi kurzeńcze

 

Do smaku

sól. pieprz czarny. czosnek granulowany, czosnek staropolski. zioła prowansalskie

 

Zmielone mięso indycze i przyprawy dobrze mieszam odstawiam na 2-3 godzinki. Po tym czasie dzielę mięso na dwie części, pierwszą na dno foremki i na to kładę piersi kurze, przykrywam drugą częścią mięsa i odstawiam na godzinkę coby się hmm "osadzało" i do piekarnika.

 

Pieczenie

Piekarnik nagrzewam do 200 st.C i piekę 20 min. następnie obniżam temp do 180 i piekę do temp 72-73 st.C wewnątrz mięsa, trwało to jakieś 37 min. Prościzna i smaczniutkie :thumbsup:

 

http://img72.imageshack.us/img72/2254/obraz001sc.th.jpghttp://img16.imageshack.us/img16/896/obraz002yh.th.jpghttp://img4.imageshack.us/img4/4062/obraz004jo.th.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczeń rzymska to trochę inny wyrób na bazie soli . uformowaną obsmaża się na patelni następnie wkłada do gorącej wody i gotuje . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na prośbę siostry machnąłem jedną szybką pieczeń drobiową, ale tym razem chciała bez wkładki. W sklepie trafiłem tylko jedno udo z indyka więc dokupiłem jeszcze kilka filetów z udek kurczaka. Na próbę zmieliłem na sitku 8mm, ale lepiej zmielić na sitku 6mm. Dodatek przypraw i pieczenie jak wyżej :smile:

 

http://img339.imageshack.us/img339/7436/obraz001pv.th.jpghttp://img31.imageshack.us/img31/6443/obraz003kk.th.jpg

 

:blush: Przy poprzednim przepisie na pieczeń drobiową zapomniałem napisać, że mięso z udek indyka mielę bez skóry :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Udo indycze 1 kg - sitko 6mm

pierś z kurczaka 2 kg - szarpak

wyciąłem też z kurczaka 2 filety z uda - sitko 6mm

 

przyprawy do smaku:

sól, pieprz świeżo kręcony, czosnek granulowany, czosnek granulowany staropolski, ale że to wyrób dla ojca to z przyprawami było delikatnie.Wsio zamieszałem i odłożyłem 60 dag farszu do parzenia w barierówce(dawno nie parzyłem i parzenie spaprałem :lol: ) reszta do pieczenia :smile:

 

Pieczenie:

15 min w temp 200st.C, a następnie w temp. 180st.C do osiągnięcia wewnątrz temp. 80st.C trwało to jakieś 35min. Wyszło średnio soczyste, ale smakuśne :grin:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta pieczeń musi być bardzo smaczna :thumbsup: , prawda Zbóju?? :grin:

A no prawda :grin: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczeń apetyczna. Podpowiem tylko ze ja bym posypał przed pieczeniem jakaś posypka dekoracyjną lub papryka i innymi ziołami (nadaje całkiem iny smaczek i wygląd) i to gorąco polecam.

 

[ Dodano: Wto 19 Paź, 2010 22:05 ]

Pieczeń rzymska to trochę inny wyrób na bazie soli . uformowaną obsmaża się na patelni następnie wkłada do gorącej wody i gotuje . Pozdrawiam

A ja znam inny przepis na rzymska a mianowicie

mięso z dodatkiem przypraw i cebuli rozdrabnia sie bardzo drobno na wilku, formuje w kształcie ,,chleba" obsypuje ze wszystkich stron bułka tarta i piecze,Pycha :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podpowiem tylko ze ja bym posypał przed pieczeniem jakaś posypka dekoracyjną lub papryka i innymi ziołami (nadaje całkiem iny smaczek i wygląd) i to gorąco polecam.

Jak kiedyś będę robił dla siebie to "czymś" posypię, ale tak jak wcześniej pisałem robiłem dla ojca, a więc z ilością przypraw musiałem uważać :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczeń drobiowa

 

Tak mi Zbój narobił apetytu więc i ja postanowiłam zrobić pieczeń :grin:

 

Składniki:

 

- 1 kg filet z kurczaka ( mielona na sitku 8)

- 1.20 kg udziec z indyka (mielone na sitku 6)

 

Przyprawy:

sól, pieprz, czosnek

 

Mięso zmieliłam, doprawiłam i podzieliłam na dwie foremki. Wierzch jednej foremki posypałam świeżo zmielonym pieprzem a drugiej papryką ostrą.

Wstawiłam do nagrzanego piekarnika w temp 180 stopni piekłam około 1 godz.

 

Smacznego!

 

 

Przepraszam za jakość fotek, nie są najlepszej jakości .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczeń drobiowa

A niech mnie :!: , jakie fajności :thumbsup: :clap:

Tak mi Zbój narobił apetytu

Polecam się na przyszłość :grin: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusia . Bardzo podoba mi się ta różnorodność Twoich wyrobów :clap: . Jesteś bardzo wszechstronną osóbką :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozwolę się podłączyć pod temat i pochwalić moim boczkiem z piekarnika :thumbsup:

Boczek surowy, koniecznie ze skórą, skóra nacięta w kosteczkę (im mniejsza tym lepsza), natarty solą i kminkiem, nie używam innych przypraw do tego boczku, nie przyjęły się w domu. Po nasoleniu zostawiany w temperaturze pokojowej przez 4-5 godzin, czasami przez całą noc.

Tak wygląda przed włożeniem do piekarnika:

http://krzys59.neostrada.pl/web_b_4.jpg

 

Potem ląduje w piekarniku, bez przykrycia, piekę zwykle tak, że wkładam do zimnego piekarnika, uruchamiam termoobieg, aż do uzyskania 180 st, w tej temperaturze 10-15 minut, potem ustawiam 160 st bez termoobiegu, około 1 godziny, obserwując czy się zbytnio nie spiekł, następnie włączam grill aż do podpieczenia skórki, ma się ładnie upiec, i zrobić z chrupiącymi bąbelkami :thumbsup: To trwa 10-15 minut, trzeba obserwować żeby kminek się nie spalił.

Tak wygląda po upieczeniu:

http://krzys59.neostrada.pl/web_b_1.jpg

http://krzys59.neostrada.pl/web_b_2.jpg

 

Ostatnio próbowałem piec na termometr, wg. szkoły Głównego Technologa WB i wyszło bardzo dobrze, teraz będę tylko tak piekł, na temperaturę wewnątrz :grin:

Boczuś jest pyszny i na ciepło, prosto z piekarnika (tylko potem trzeba leczyć oparzenia) u na zimno, po nocnym pobycie w lodówce. Piekę w brytfannie z kratką, żeby nie leżał w ociekającym tłuszczu. Smalczyk też jest pycha, taki ciepły z chlebkiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.