Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

gotowac po czy przed .............


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#21 wratchild

wratchild

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćBędzin

Napisano 01 wrz 2006 - 18:08

A ja właśnie przygotowałem swój pierwszy schab a`la wędliny parmeńskie...

#22 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4127 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 01 wrz 2006 - 20:28

@ Bagno
Ha ha ha - nie zgadłeś


Wcale nie mialem takiego zamiaru.
Pozdrowienia dla żony.

#23 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4127 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 01 wrz 2006 - 21:17

Do dzieła kolego, do dzieła.

Spokój w chacie, cała kuchnia moja

Czyżbyś wcześniej był w kuchni "persona non grata"

#24 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 01 wrz 2006 - 21:22

...........
.............. Spokój w chacie, cała kuchnia moja :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :wink: .

... moja również :lol: :wink: ... obżeram się po cichutku kompotem z czereśni :blush: ... leci już drugi litrowy słoiczek :blush: :wink:

pozdrówka

ps - ... help - potrzebuję kawałek taśmy

#25 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 01 wrz 2006 - 21:30

ChefPaul, spoku może jutro się wyrwę do Ciebie, oczywiście z taśmą i gazem :lol: :lol: :lol:

... nie wiem tylko czy czereśnie zostaną :cry: :wink:

pzdr

#26 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 01 wrz 2006 - 21:38

Spok, widziałem na półce te schowane słoiki :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :tongue: :cool:

... :lol: :lol: :lol: ... coś tam zawsze jest :lol: :wink: :lol: ... i na czarnej półeczce również :lol: :wink:

pzdr

ps - przypomniałeś mi ... cholera korek do śliwowicy :blush: ... lecę :!:

#27 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 01 wrz 2006 - 21:49

Dymek- mam wrazenie ze Ty dzisiaj robisz swoje smakołyki na komputerze. Pozdrawiam

#28 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 01 wrz 2006 - 21:49

Ja właśnie o tej półce mówiłem, tam gdzie ten korek brakował i te inne obok :lol: :lol: :lol:

... a jakże :lol: ... przecież nikt wieczorem o pomidorach nie rozmyśla :shock: :wink:

#29 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 01 wrz 2006 - 22:12

Dziadek - spoko, kompa postawiłem w kuchni z dodatkową klawiaturą i patrze co się dzieje. Karkówki już wytrybowane i nastrzyknięte. Pełny eksperyment jeszcze nie opisywany na tym forum (minimum ja tego nie widziałem) podobny do peklowania mieszanego jednak jak zwykle u mnie to bywa z odstępstwami :grin: .
Mięso już są w lodówie, a klawiatura od kompa do mycia :lol: :lol: :lol: :lol:

#30 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 02 wrz 2006 - 21:50

Pachwina z szynkowara parzona później lekko podwędzona dymem o temp do 45st C Dla mnie osobiście lepiej wyglądająca i smaczniejsza
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#31 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2015 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 03 wrz 2006 - 06:39

Dymek - Twój sposób z kuchnią kupuję. Moja też jęczy a ja udaję, że nie wiem o co jej chodzi.
Dziadek - No ta podwędzona z szynkowarki jest wzrokowo o niebo ładniejsza i w smaku pewno też.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#32 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 03 wrz 2006 - 10:17

W sumie ja bym problem gotować przed czy po, podzielił na dwa aspekty.
Pierwszy dla tych którzy już się parają jakiś czas w wędzenie to ich indywidualna decyzja podparta większym czy mniejszym doświadczeniem no i oczywiście indywidualnym gustem smakowym.
Drugi aspekt, to dla początkujących. Jeżeli są tacy niecierpliwi jak ja byłem na początku to radził bym wpierw parzyć a potem wędzić. Już odpowiadam dlaczego, mięso sparzone i dopiero wędzone jest już „ścięte” i jeżeli ktoś nie może się doczekać lub nie wie czy jego pierwsza wędzonka już jest gotowa, może ją spokojnie zacząć konsumować, na każdym etapie wędzenia i organoleptycznie przekonywać się o rezultacie, bez ryzyka że zjada mięso na pół surowe lub w jakimś innym stadium pomiędzy surowym a „ściętym” czyli parzonym lub pieczonym.
Jak dojdzie do jakieś wprawy sam zacznie decydować czy wpierw sparzyć i wędzić czy odwrotnie.
:grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych