marcinkw-uk Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 witam wszystkich mam małe pytanko robie już kiełbasy od jakiegoś czasu zawsze miałem problem z mieszaniem i wychodziły mało spoiste czyli małe pęknięcia w gotowej kiełbasie a kiełbasę robię w proporcjach 80 % wieprzowiny( głównie jest to cały przód ze świni łopatka kark ) 20% wołowiny ostatnio kupiłem elektryczna mieszarkę do farszu wsad 20 kg i elektryczną napełniarkę wsad 12 kg no i jak sobie wymieszałem a potem solidnie napełniłem kiełbaska wyglądała super bez powietrza ciasno napełnione jelita masa wymieszana super spoista no i kiełbasa wyszła ok ale jest twardawa kroi sie ładnie w plasterki ale jedzona stylem kromka chleba kęs kiełbasy czuć ze jest twarda i jak waszym zdaniem gdzie popełniłem błąd czy można przemieszać mięso może za dużo wołowiny może dać więcej wody może lżej napełniać sam nie wiem za wszelkie porady dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Tylko próba na biało po sparzeniu pokazuje nam co trzeba tej kiełbasie dodać. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Tylko próba na biało po sparzeniu pokazuje nam co trzeba tej kiełbasie dodać. Pozdrawiamalbo zakasac rekawy :wink: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Uwaga chyba nie na miejscu, bo cóż znaczy zakasać rękawy . Moja opinia w sprawie tej kiełbasy jest taka że trzeba zmienić dodatek mięsa z mięśni dużo pracujących na mniej pracujące. Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Jeszcze istnieje możliwość (dodatkowa, czyli wcale nie wykluczająca powodu podanego przez Dziadka) , że Kolega Marcinkw-uk, po prostu przedobrzył i zbyt mocno wyrobił farsz, bo w końcu to silnik za niego pracował :grin: . Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 marcinkw-uk, Podaj przepis i skład: co, ile i jak robiłeś kiełbasę. Będzie wiadomo gdzie jest błąd. Mało danych, mało odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Uwaga chyba nie na miejscu, bo cóż znaczy zakasać rękawyMialem na mysli jesli reka niepopracujesz to niewyczujesz farszu. Maszyna miesza ale czy dobrze a czy nie zadobrze? To co piszesz o miesie z miesni to napewno wlasciwe rozwiazanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Sytuacja surowcowa jest jasna za dużo mięs ścięgnistych mało tłuszczu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinerno1 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Marca 2011 odgrzewam kotlety, ale szukam porady :blush: Zakupilem sobie wczoraj maszynke do mielenia i napelniania farszem jelit :lol: Z radoscia zakupilem tez troche miesnego ochlapu i zrobilem dzis kielbaske( :devil: )Proporcje miesa byly 2300g wieprzowiny od szynki i wolowina stekowa w ilosci 450g.wolowine zmielilem dwukrotnie na siatce "makowej" i dodalem 45% wody, poczem to wyrobilem. Wieprzowine zmielilem na grubo plus woda 6% i wszystko do kupy poczem w jelito. Kielbasa wyszla sucha wrecz wiorowata, zbyt twarda, pomimo zachowania zasad parzenia. Czytam tu o roznych aspektach doboru mies a takze o wlasciwym wyrobieniu masy, jednak jesli byscie mogli cos jeszcze szerzej w tym temacie mi powiedziec lub wskazac materialy, bardzo bym sie cieszyl :blush: Oczywiscie nastepne wyroby bede robil scisle wedlug receptur. Jeszcze male wyjasnienie, mieszkam w Szkocji i musze stwierdzic, ze ludki nie maja wrecz pojecia o rozbiorze miesa wieprzowego w zrozumieniu polskim. trudno mi tu kupic tradycyjna biodrowke, lopatke czy karczek. Musze w tej chwili opierac sie na tym co jest dostepne w marketach. Po zgromadzeniu sprzetu, produkcje opre na poltuszach , a wtedy to juz inna bajka :???: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Marca 2011 Wygląda na to że dałeś samo chude mięso ..... ale nic nie pieszesz na ten temat stekówka jest chuda ..... od szynki też przeważnie chude ..... taka kiełbacha zawsze jest twardsza .... na te proporcje przynajmniej 1kg tłustego boczku albo ładnego podgardla bym dołożył ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinerno1 Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Marca 2011 tak, tak, wszystko chude, wlasciwie bez tluszczu. Tak jak pisalem, mam tu problem z zakupem skladnikow, dopiero gdy kupie poltusze, cos sie zmieni :???: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Marca 2011 No właśnie kiełbasa musi mieć tłusz inaczej ..... hmmmm masz twardy wiórek właśnie Radzę raczej trzymać się przepisów i skłądu a jak robisz mieszaną to wieprzowiny II 50-60%, wołowiny 20-30% reszta tłuszcz ..... mniej więcej tak staram sie robić "improwizacje "... Ale tu jest wielu kolegów specjalistów lepiej znających i czujących temat .....ja lubię generalnie kiełbasy tłuste więc nawet wieprzowina II chuda raczej u mnie nie jest. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Marca 2011 tak, tak, wszystko chude, wlasciwie bez tluszczu. I za dużo wołowiny, według mnie. Z samej chudej wieprzowiny możesz zrobić :thumbsup: kiełbaski. np: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1223&highlight=mnicha Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Marca 2011 zakupilem tez troche miesnego ochlapu Zamiast tego kup na początek karkówkę i zrób kiełbasę chłopską. Gdyby była bardzo chuda, dodaj boczku tłustszego. Tej kiełbasy prawie nie da się "spartolić", oczywiście robiąc zgodnie z tym co pisze SZCZEPAN. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinerno1 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Marca 2011 Dla wyjasnienia, chodzilo o zrobienie bialej kielbasy, poniewaz nie posiadam wedzarki, a mieszkam w terenie dosc gesto zaludnionym i wedzenie w beczkach itp nie wchodzi w gre. Takze zakup karkowki w polskim zrozumieniu jest dosc karkolomnym zadaniem, poniewaz w sklepach rzezniczych jest to dosc drogie i poza oplacalnoscia, a w marketach trudno dostepne.Dzieki Gonzo, tak myslalem. Nastepnym razem zrezygnuje, a zrobie czysto wieprzowa. Ta kielbasa z linku wyglada wspaniale, tylko ma jeden feler, jest wedzona. Na ta chwile, jesli cos moge zrobic, to tylko kielbasy biale :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Marca 2011 Klasyczna biała jest na mięsie solonym nie peklowanym przeważnie z dużym dodatkiem majeranku ..... a praktycznie każdą jedną kiełbaskę możesz zrobić w tej wersji .... zamiast wędzić będziesz parzył lub piekł np w piekarniku .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Marca 2011 chodzilo o zrobienie bialej kielbasy,Kiełbasa biała powinna być dosyć tłusta. Zobacz skład dobrej, białej kiełbasy: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 Może boczek jest do kupienia w Twoich stronach? Najlepsze byłoby podgardle. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Marca 2011 robilem ostatnio chlopska z miesa z Tesco 2.49 funciaka za kilo jezeli uwazasz ze to drogo to nie wiem bo mnie sie wydaje ze to tanio(kielbaska w sumie mi wyszla po okolo4 funty za kilo gdzie kupisz taniej????),Poltusze jak kupuje to place 3 funty za kiloNie wiem ile kosztuje w tej chwili karkowka w polsce ale to nie ma co przeliczac(wydaje mi sie ze nie jestes dlugo na wyspach???) A po drugie mieszkam chyba w bardziej zatloczonym miejscu od Ciebie i jakos daje rade Pozdro Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinerno1 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Marca 2011 robilem ostatnio chlopska z miesa z Tesco 2.49 funciaka za kilo jezeli uwazasz ze to drogo to nie wiem bo mnie sie wydaje ze to tanio(kielbaska w sumie mi wyszla po okolo4 funty za kilo gdzie kupisz taniej????),Poltusze jak kupuje to place 3 funty za kilo Nie wiem ile kosztuje w tej chwili karkowka w polsce ale to nie ma co przeliczac(wydaje mi sie ze nie jestes dlugo na wyspach???) A po drugie mieszkam chyba w bardziej zatloczonym miejscu od Ciebie i jakos daje rade Pozdro Wydaje mi sie , ze nie zrozumiales mojej wypowiedzi :???: Tam dosc wyraznie pisze, ze bazuje na miesie z marketow, a wiec i z tesco. Moja wypowiedz nie byla tez morzem lez, tylko prosba o rzeczowa porade :???: Dziekuje EAnna, zaraz tam skocze i poanalizuje. Swoja droga Szczeciniasty, jak rozwiazales problem wedzenia? zupelnie nie wiem jak to tu wyglada od strony tradycji jak i prawnej? dzieki za porady :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Przepraszam jezeli mnie tak zrozumiales ale do rzeczy jezeli mieszkasz w domku z ogrodkiem to mozesz se tam zmontowac wedzarenke jest wiele przkladow na forum.Ja akurat mam bradleya ale kolega kupil dom i w zeszlym roku pomurowalismy wedzarke i wedzimy na zmiane jak duzo mamy to w normalnej wedzarni jak malo to w bradleyu.Tu nie ma zadnych przeszkod aby wedzic u siebie i nikt nie powinnien Ci nic powiedziec .Zawsze mozesz poczestowac swoim wyrobem sasiadow i juz inaczej beda patrzec.Jak bedziesz mial jeszcze jakies pytania to pisz chetnie odpowiem A jak chcesz dobre mieso kupic to popatrz u rzeznikow tam kupisz swiezutkie i nie paczkowane a cena podobna do marketow a jalk sie dogadasz to nawet duzy upust dostaniesz jako staly odbiorca Ja ostatnio kupilem schulder czyli cala lapatke troche podgardla waga okolo 10 kg oskorowana bez kosci za 23 funty i mysle ze taniej juz sie nie wyrwie Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaga Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Witam Zrobiłem kiełbase: 1kg karkówki 1 kg boczku średnio tłustego 1 kg szynki sól zwykła jodowana, pieprz, majeranek, niecała szklanka wody, Boczek + karkówka - zmielone 3 x , na sitku 12 mm Szynka na 6 mm Kiełbasa biała przed wędzeniem już wyszła bardzo twarda, gąbczasta, nie kruszy się, Jak zrobić kiełbase by była krucha, nie twarda,? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Jak zrobić kiełbase by była krucha, nie twrada,? Po prostu tak: Boczek + karkówka - zmielone 1x sitko 10mm Szynka na 6 mm 1x10mm Wymieszać, nadziać - będzie krucha. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Grudnia 2011 karolaga napisał/a: Szynka na 6 mm 1x10mm Wymieszać, nadziać - będzie krucha. Tylko nie dodawaj do tej kiełbasy mięsa ścięgnistego z tej "szynki" :wink: jeśli chcesz mieć kruchą kiełbasę :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Jak zrobić kiełbase by była krucha, nie twrada,? Proszę bardzo tu jest wszystko opisane ; https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8200&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Jak zrobić kiełbase by była krucha Albo nie wyrabiać do kleistości -( tak jak się robi kabanosy) Albo część farszu zalać gorącą wodą wtedy będzie krucha. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.