Skocz do zawartości

Boczek surowy wędzony


Paprykarz

Rekomendowane odpowiedzi

W ciepłym dymie . Pozdrawiam

dodam jeszcze jeżeli ma być boczek naprawde surowy wędzony to temp.podczas

wędzenia wewnątrz nie powinna przekroczyć 45'C w przeciwnym razie uzyskamy

boczek już częściowo "zaparzony" który dla niektorych konsumentów jest niepożądany

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Czy taki boczek mozna wędzić bez peklowania np. tylko po natarciu przyprawami :question: Chcę coś uwędzić w sobotę i jutro zrobic zakupy więcnie wiele czasu mam na jakieś ruchy a że beczke mam to wędzarnię zrobic potrwa kilka minut :grin: .Proszę o jakieś szybkie info - a ja szukam dalej (forum jest strasznie rozbudowane)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso na wędzonki pekluje się przeważnie metodą mokrą.Wejdź na stronę główną i tam jest taka brązowa belka z napisem "peklowanie".Miłej lektury.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W ciepłym dymie . Pozdrawiam

dodam jeszcze jeżeli ma być boczek naprawde surowy wędzony to temp.podczas

wędzenia wewnątrz nie powinna przekroczyć 45'C

Ostatnio przestałem wędzić przy temp 42,5 i okazało się że zbyt długo.

Schab okazał się prawie dowędzony, tak nie lubię i sam się zdziwiłem.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy taki boczek mozna wędzić bez peklowania np. tylko po natarciu przyprawami :question: Chcę coś uwędzić w sobotę i jutro zrobic zakupy więcnie wiele czasu mam na jakieś ruchy

szybkie info:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327

 

p.s.

jak lubisz to możesz nawet na surowo zjeść, wszystko zależy od gustu.

Wysil się i poczytaj podstawy - będziesz więcej wiedział. :rolleyes:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli na "szybko " nic nie uwędzę . :cry: Z tego co doczytałem to nawet mięso na kiełbasę trzeba peklować minimum kilka godzin a potem osadzanie - ech szkoda a tak chciałem cos pożytecznego w ten weckend zrobić

 

ps przepraszam za bląd w ustawieniach

już zmieniłem :blush: :blush:

Sawca.Może to wina Twojej przypadłości ,ale technics to dziewczynka :grin:

 

[ Dodano: Czw 03 Cze, 2010 22:54 ]

A jednak coś znalazłem :grin: :grin:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=350

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.