Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Schab, a polędwica wieprzowa


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
82 odpowiedzi w tym temacie

#41 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6890 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 22 lis 2013 - 17:39

Polędwica powstaje po odkostnieniu schabu

 

To jest dobre :clap:  :facepalm: , powstaje po odkostnieniu schabu. :cool:  



#42 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26270 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 lis 2013 - 18:52

Mnie także się podoba. ;)

 

Choć można napisać i tak (np. za Wikipedią):

 

"Mięsień najdłuższy (łac. Musculus longissimus) – parzysty mięsień znajdujący się w warstwie głębokiej mięśniówki tułowia. Leży po obu stronach kręgosłupa w bruździe między wyrostkami kolczystymi kręgów a kątami żeber i biegnący równolegle do kręgosłupa. Wraz z mięśniem biodrowo- żebrowym jest głównym prostownikiem grzbietu. Mięsień najdłuższy dzieli się na trzy następujące pasma:
m. najdłuższy klatki piersiowej (łac. longissimus thoracis)
m. najdłuższy szyi (łac. longissimus cervicis)
m. najdłuższy głowy (łac. longissimus capitis)."

 

Mięsień ten po wypreparowaniu nosi nazwę polędwicy. Tylko kto z początkujących wtedy to zrozumie? :D


Użytkownik Maxell edytował ten post 22 lis 2013 - 18:53


#43 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1930 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 22 lis 2013 - 19:16

 

ze schabu robi się wyroby takie jak na przykład polędwica sopocka, ale to nadal nie jest polędwica

 

Posłuchaj  - polędwica wieprzowa jest i była zawsze polędwicą, która to polędwica nazywana jest przez niewtajemniczonych schabem. :cool:   

 

Pisu, a co to jest baleron?  -  osznurowany karczek?

Wytrybowana łopatka to jak ją nazwać?



#44 leśnik

leśnik

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćCieszyn

Napisano 22 lis 2013 - 20:30

 

U mnie od wczoraj wisi schab według tego przepisu.

Ja tam widzę polędwicę wieprzową a nie schab  :rolleyes:

 

 

No mój schab po 3x36 godzinach w lodówce i dobie suszenia obok kaloryfera, też bardziej przypomina polędwicę.

Ale to był schab.



#45 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6890 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 23 lis 2013 - 14:14

Mięsień ten po wypreparowaniu nosi nazwę polędwicy. Tylko kto z początkujących wtedy to zrozumie?


Polędwica czy "wypreparowana" czy nie - to zawsze polędwica. :cool:

Pisu, a co to jest baleron? - osznurowany karczek? Wytrybowana łopatka to jak ją nazwać?


Baleron - to wędzona i parzona wędlina wyrabiana z peklowanego schabu karkowego bez kości w osłonce naturalnej lub sztucznej. Karczek - kulinarnie mięso z karku zwierzęcego.

Wytrybowana łopatka to jak ją nazwać?


- łopatką bez kości :cool:

#46 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26270 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 lis 2013 - 14:17

Polędwica czy "wypreparowana" czy nie - to zawsze polędwica.

No, a gdzie w takim razie polędwiczka? ;)



#47 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1122 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 24 lis 2013 - 01:02

 

 

U mnie od wczoraj wisi schab według tego przepisu.

Ja tam widzę polędwicę wieprzową a nie schab  :rolleyes:

 

 

No mój schab po 3x36 godzinach w lodówce i dobie suszenia obok kaloryfera, też bardziej przypomina polędwicę.

Ale to był schab.

 

No, uparty jesteś.Poczytaj jeszcze raz.



#48 leśnik

leśnik

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćCieszyn

Napisano 24 lis 2013 - 10:20

Nie będę się kłócił o nazewnictwo. Po co?

Niedziela, relaks.

Ważne że każdy z nas wie o czym piszemy.

Jak dla mnie polędwica-polędwiczka to co innego a schab też co innego.

Natomiast nie drażni mnie jeśli ktoś ma inne nazewnictwo.



#49 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5073 postów

Napisano 24 lis 2013 - 11:31

Ważne że każdy z nas wie o czym piszemy.

No niestety właśnie z powodu tych nieprofesjonalnych nazw osoby dopiero co  "wchodzące w wędzarnicze"  życie gubią się .

Polędwiczki to co innego a polędwica to co innego . Dlatego na naszym forum staramy się przestrzegać właściwych nazw .

Dla pełnej jasności można napisać - polędwica wieprzowa w handlu zwana  schabem bez kości  ale już na pewno nie można mylić jej  z polędwiczkami !



#50 leśnik

leśnik

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćCieszyn

Napisano 24 lis 2013 - 12:49

No i ja też dlatego nigdzie nie użyłem słowa polędwiczka.



#51 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5073 postów

Napisano 24 lis 2013 - 21:48

No i ja też dlatego nigdzie nie użyłem słowa polędwiczka.

 

Jak dla mnie polędwica-polędwiczka to co innego a schab też co innego.

 

Może ja Cię nie zrozumiałam  ale z Twojej  powyższej  wypowiedzi wynika , że  według Ciebie  polędwica wieprz to to samo co polędwiczka wieprz.  a schab to coś innego :( 



#52 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4942 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 lis 2013 - 22:46

Lesnik ten schemat rozjasni tobie moze co wszyscy staraja sie tobie wyjasnic:

 patrz punkt 7 i 8 http://commons.wikim...chwein-Ganz.svg



#53 starykot

starykot

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 127 postów
  • MiejscowośćLegionowo-Łajski

Napisano 25 lis 2013 - 10:36

A ja tam po prostu przyjąłem do wiadomości i tyle. Wcześniej uważałem że na wieprzową niektórzy mówią polędwiczka, bo jest taka malutka, a nie to co na przykład polędwica wołowa. Zawsze wychodziłem z tego założenia że chodzi o jasne rozróżnienie polędwicy (wołowej) od polędwiczki (wieprzowej). Ale jeśli schab bez kości to polędwica, to niech i tak będzie. Zawsze to człowiek czuje się jakiś bogatszy kiedy delektuje się polędwicą zamiast wpier**lać schabowe :D (oczywiście bez kości)

 

A zatem, jutro wypakowuje moją suszoną a'la permen polędwicę wieprzową (znaną również pod nazwą schab bez kości) ze skarpety i podchodzę do pierwszej degustacji. Zaprezentuję też fotografię tej doniosłej chwili :)



#54 leśnik

leśnik

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćCieszyn

Napisano 25 lis 2013 - 13:47

Lesnik ten schemat rozjasni tobie moze co wszyscy staraja sie tobie wyjasnic:

 patrz punkt 7 i 8 http://commons.wikim...chwein-Ganz.svg

Ale co niby miał mi wyjaśnić?

Znam różnicę między schabem i polędwiczką, dlatego napisałem, że ja robiłem ze schabu.

Nie rozumiem zupełnie.



Dodano: 25 listopad 2013 - 13:44

 

 

A zatem, jutro wypakowuje moją suszoną a'la permen polędwicę wieprzową (znaną również pod nazwą schab bez kości) ze skarpety i podchodzę do pierwszej degustacji. Zaprezentuję też fotografię tej doniosłej chwili :)

Fajnie. U mnie jutro wieczorem też ma być schab, zwany w niektórych kręgach polędwicą- zjadliwy. OBY



#55 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26270 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 25 lis 2013 - 13:53

Ale co niby miał mi wyjaśnić? Znam różnicę między schabem i polędwiczką, dlatego napisałem, że ja robiłem ze schabu. Nie rozumiem zupełnie.

Leśnik, Ty tak na poważnie, czy dla jaj. ;) 



#56 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 25 lis 2013 - 14:13

No to może inaczej . Tak mnie nauczono tutaj na forum :)

 

Schab :

Załączony plik  schab.jpg   73,95 KB   67 Ilość pobrań

 

Polędwica :

 

Załączony plik  polędwica.jpg   60,01 KB   56 Ilość pobrań

 

Polędwiczki :

 

Załączony plik  poledwiczki.JPG   157,45 KB   41 Ilość pobrań

 

 

Zdjęcia wygoglane w internecie :)



#57 leśnik

leśnik

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćCieszyn

Napisano 25 lis 2013 - 14:24

 

Ale co niby miał mi wyjaśnić? Znam różnicę między schabem i polędwiczką, dlatego napisałem, że ja robiłem ze schabu. Nie rozumiem zupełnie.

Leśnik, Ty tak na poważnie, czy dla jaj. ;)


 

No wiesz śmieszy mnie trochę ten dziwny spór o nazewnictwo.

Każdy wiem o czym piszemy a bijemy niepotrzebnie pianę. Zresztą jak widzisz po wpisie kolegi starykota, również i on do schabu bez kości używa po prostu nazwy schab.

Podobnie jak ja.

A najlepszy jest schemat który zamieściła Annam i do niego odnosił się mój wpis. Popatrz na ten schemat i napisz czy moja odpowiedź była nie na miejscu.

Nie lepiej pisac o wyrobach niż ciagle o tym nazewnictwie?


Użytkownik leśnik edytował ten post 25 lis 2013 - 14:33


#58 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4088 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 25 lis 2013 - 20:13

No wiesz śmieszy mnie trochę ten dziwny spór o nazewnictwo.

 

Rozumiem, że dla Ciebie jest to, trochę dziwne. Nie wiem, jaki jest twój zawód wyuczony i wykonywany. Wyobraź sobie, że chciałbym nauczyć się twojego zawodu z internetu. Czytam i muszę nauczyć się "twojego zawodowego nazewnictwa" jeśli tego nie zrobię prawdopodobnie nie będą mógł rozmawiać z tobą w sposób rzeczowy i konkretny.

Ponadto. Pewnego dnia otwierasz nasza stronę i widzisz nowy przepis na kiełbasę.Głównym składnikiem mięsnym jest schab  - 8 kg.

Czy wiesz jaki schab miał autor na myśli? Kupisz w sklepie schab czy "schab bez kości" czy będziesz pytał się na forum, jaki schab?

Gdy w przepisie  będzie napisane polędwica wieprzowa surowa - 8 kg. Od razu wiesz, co masz kupić.



#59 starykot

starykot

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 127 postów
  • MiejscowośćLegionowo-Łajski

Napisano 26 lis 2013 - 16:07

No ja jeszcze 2 dni temu po przeczytaniu takiego przepisu kupiłbym 8kg polędwiczki. Ale dzięki temu forum jestem mądrzejszy o nową wiedzę :)

 

i bogatszy .... bo 8 kg polędwiczki .. ja pirdziu ile to browaru :)



#60 leśnik

leśnik

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćCieszyn

Napisano 27 lis 2013 - 14:06

Ja na szczęście kupiłem ponad 5 kilo schabu chyba raczej  polędwicy  , więc zapas jest na przyszłe dni.

Ale w efekcie jak uzyskałem ze 3kg wyrobu to max. Mogłem zważyć.

 

[mod-info]PS Już kilka osób tłumaczyło Ci różnicę w tym nawet nasz forumowy technolog kol Bagno !!!

Chyba    z premedytacją  uparcie używasz określenia schab :hmm:


Użytkownik chudziak edytował ten post 27 lis 2013 - 22:23





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych