Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jakie mięso i jakimi sitkami mielić?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rafał Malach

Rafał Malach

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćTryszczyn

Napisano 20 kwi 2010 - 19:36

Jestem początkujący i nie wiem jakie mięso się nadaje na tatar, oraz jak powinno się mielić. To znaczy jakimi oczkami powinna być sitko w maszynce np. alfa. Czy od razu drobne i jak drobne, czy najpierw jakieś pośrednie sitko. Proszę o pomoc-radę.

#2 Paprykarz

Paprykarz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 233 postów
  • MiejscowośćGolfsztrom

Napisano 20 kwi 2010 - 19:40

Najlepsza polędwica wołowa, w oryginale powinno być "skrobane" lub siekane , nie mielone.

#3 Rafał Malach

Rafał Malach

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćTryszczyn

Napisano 20 kwi 2010 - 19:44

No jestem początkujący to chyba widać. Ale jak powinno to się robić??

#4 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 20 kwi 2010 - 19:44

Ttara robi się z polędwicy wołowej, ale może też być ligawa,
mięso powinno być "zeskrobywane" lub siekane....
oczywiście teraz już się tego nikomu nie chce robić :tongue: , dlatego mieli się je dwa a nawet trzy razy na najdrobniejszym sitku (2-3mm)
ważne aby nie przegrzac zbytnio mięska - powinno być dobrze schłodzone

#5 Rafał Malach

Rafał Malach

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćTryszczyn

Napisano 20 kwi 2010 - 19:46

oj nie przeczytałem postu do końca-przepraszam. Ale czy można mielić takie mięso?? i jak jak można?? na jakich oczkach??o ile można??

[size=9][ Dodano: Wto 20 Kwi, 2010 20:50 ][/size]
Dzięki abratek i Paprykarz za radę. A czy może(czy ma sens), zmielić mięso najpierw na np.8 a potem na 2-3?

#6 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 20 kwi 2010 - 19:55

A czy może(czy ma sens), zmielić mięso najpierw na np.8 a potem na 2-3?

Możesz zmielić najpierw na większym sitku to będziesz miał wstępnie rozdrobnione

#7 Rafał Malach

Rafał Malach

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćTryszczyn

Napisano 20 kwi 2010 - 19:58

dzięki za radę tim.

#8 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 20 kwi 2010 - 20:16

możesz ale nie musisz - chyba że lubisz zmywać :lol:

#9 zemat

zemat

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 529 postów
  • MiejscowośćWohyń

Napisano 22 kwi 2010 - 04:58

ja robię to na fi3

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 07 maj 2010 - 17:14

oj nie przeczytałem postu do końca-przepraszam. Ale czy można mielić takie mięso?? i jak jak można?? na jakich oczkach??o ile można??


Ja mielę dwa razy na trójce :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych