Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec nie tylko chlebowy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 04 maj 2010 - 10:47

Może coś zawaliłem,ale nie mogłem znależć podobnego , więc próbuję zacząć nowy temat-co można i nie można wykonać w piecu na działce?Grille trochę się nam przejadły a taki piec pozwala na przygotowanie odpowiedniego mięska bez ciągłego doglądania i wędzenia własnej osoby w dymie z węgla drzewnego.Na początek coś z ostatniego weekendu.Udziec barani pieczony w piecu opalanym drewnem bukowym i brzozowym.Zamieszczę tylko kilka zdjęć,jeżeli temat "chwyci"mogę go rozwinąć.Jeżeli nie to moderator niech wywali do kosza. :blush: Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafikaPozdrawiam

#2 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 04 maj 2010 - 10:56

Kazik, Super pomysł. Pozostaje tylko dołożyć ruszt obrotowy. A gdzie kupiłeś udziec barani???

#3 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 04 maj 2010 - 12:24

Kazik napisz coś więcej o tym piecu pomysł bardzo dobry,ja nie bardzo jestem za grillowanymi potrawami.

#4 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 05 maj 2010 - 06:14

Udziec kupiony na hali targowej w Gdyni.Był fantastyczny,młoda baraninka.Pieczeń wyszła kruchutka i soczysta.Budowa pieca na stronie głównej.Może ktoś z forumowiczów ma inne piece o innej konstrukcji,może są użytkownicy pieca tandori?Wymieńmy się pomysłami i doświadczeniami w tej materii.Pozdrawiam

#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27420 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 maj 2010 - 08:29

Kruszynko podeślij przepis ze zdjęciami. :wink:

#6 VipDelikatesy

VipDelikatesy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 02 cze 2010 - 20:38

Taki piec opalany drzewem bukowym ma swój niesamowity klimat i nie dziwie się,że to co z niego wyszło jest bardzo smakowite-przynajmniej na zdjeciach.

#7 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 03 cze 2010 - 15:24

Zapewniam,że smakował tak jak wyglądał.Nawiasem nie rozumiem uprzedzenia wielu osób do baraniny czy jagnięciny.To już nie te stare,łykowate o mocnym zapachu barany co zanim oddały swoje pracowite życie zrobiono z ich wełny 10 swetrów i 500 par skarpet jak mawiał stary baca Maciejowi Kuroniowi. :wink:

#8 VipDelikatesy

VipDelikatesy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 sie 2010 - 11:45

Przysmaków z baraniny możemy spróbować chociażby na Krupówkach i jak dla mnie to smakują wyśmienicie,a co dopiero własne wypieki z takiego mięska.

#9 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 24 sie 2010 - 13:05

A czy próbowałeś VipDelikatesy baraniny w Nowej Zelandii? - ja też nie.
A podobno tam jest najlepsza na świecie.

#10 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12684 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 sie 2010 - 16:12

Przysmaków z baraniny możemy spróbować chociażby na Krupówkach i jak dla mnie to smakują wyśmienicie



Podaj gdzie to miejsce . Ja po 8-latach takiego nie znalazłem co by mnie tam z zamkniętymi starymi oczyma gnało . :grin: Od pierwszego września mogę już próbować . :grin:

Pozdrawiam

#11 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 23 paź 2010 - 15:25

Andrzejku,właśnie wróciłem z Krupówek,smak tamtejszej baraniny nijak się ma do tej z Kaszub :smile: A tak na marginesie w czasie wesela syna moich przyjaciół z Ko ścieliska baraniny wśród obfitości jadła ani śladu.Na pytanie dlaczego tak się dzieje odpowiedziała mi rezolutna kelnereczka,że barany to oni lubią,ale te z Krupówek/czytaj cepry od wydawania dutków/ Dołączona grafika.A na weselu to się trzeba było napocić oj napocić. Dołączona grafika

#12 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 24 lip 2011 - 23:49

Przepis na jeszcze jedną"wariację"z pieca.Żeberka nacieramy marynatą z miodu,sosu sojowego,musztardy,oliwy,pieprzu,soli i ziół i wkładamy do lodówki na 24 godz. Dołączona grafikaTak samo przygotowujemy skrzydełka.można użyć tej samej marynaty Dołączona grafikaKarkówkę peklujemy 7 dni.Mielone mięso z łopatki,lub szynki wyrabiamy z kostką lodu,solą pieprzem,papryką mieloną,czubrycą lub oregano do uzyskania "kleistości" mięsa i wkładamy do lodówki na 12-24 godz.Przygotowanie do pieczenia:.Karkówkę pieczemy w piekarniku około godz.w temp.70-80 st./można poprzedniego dnia/i kroimy w plastry Dołączona grafikaŻeberka i skrzydełka obsmażamy na oliwie Dołączona grafika Dołączona grafikaZ mielonego mięsa formujemy płaskie kotleciki Dołączona grafika i krótko obsmażamy na tłuszczu z pod żeberek i skrzydełek.Przygotowujemy warzywa Dołączona grafika i zioła.Może być bakłażan,cukinia,marchewka,grzyby,lubczyk,rozmaryn,tymianek,oregano,melisa,bazylia/wszystko z ogródka/Kroimy warzywa na plasterki,kostkę talarki-jak kto lubi.W garnku,dużej patelni,woku układamy mięsa/żeberka na spodzie,dodajemy warzywa i zioła Dołączona grafika i wkładamy do mocno wygrzanego pieca.Dymek nad szałasem informuje,że potrawa "dochodzi" Dołączona grafika Po 2-3 godzinach które upłynęły na miłej pogawędce przy browarku otwieramy drzwiczki i wyjmujemy gotową potrawkę,do tego sałatki i obsmażane ziemniaczki z czosnkiem i cebulką sos typu tatziki Dołączona grafika i ucztujemy :thumbsup: http://images45.foto...8810fbedmed.jpg

#13 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1641 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 25 lip 2011 - 08:14

W tym roku postawię piec chlebowy..... Kaziu głos mi odebrało i nie mogę pisać :shock: :thumbsup: W kuchni jesteś nie do pobicia :grin:
Może kiedyś zrobimy zlot Wejcherowski a Kaziu będziesz kucharzem w roli głównej :thumbsup: :clap: :clap: :clap:
Pzdr Wosiu

#14 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1688 postów

Napisano 25 lip 2011 - 08:47

Witam Kazik udziec wygląda niesamowicie,super pomysł z tym żeliwnym wokiem jestem posiadaczem identycznego ,warto go wykorzystać na takie cuda :lol: :thumbsup: :thumbsup: pozdrawiam

#15 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 12 sie 2011 - 19:37

Może kiedyś zrobimy zlot Wejcherowski

Wosiu chętnie bym się podjąl organizacji zlotu w Stężycy/też Kaszuby/,ale brak mi śmialości.Może pogadamy w Napoleonowie na ten temat w szerszym gronie? :grin:

#16 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1221 postów
  • MiejscowośćBoston

Napisano 12 sie 2011 - 20:39

chętnie bym się podjąl organizacji zlotu w Stężycy/też Kaszuby/,


Już się piszę :grin:

#17 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12684 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 sie 2011 - 20:41

Już się piszę :grin:



Ja też :grin:

#18 maly-maly

maly-maly

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 485 postów
  • MiejscowośćCzarny Las

Napisano 15 sie 2011 - 20:13

i ja też :grin:

#19 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1641 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 17 sie 2011 - 09:41

Ja też :grin:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 17 sie 2011 - 09:52

i ja również...w końcu zaznam tej magii i klimatu a nie tylko na forum klepię :D




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych