Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Stół wiejski - nowości, pomysły.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

#81 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 11 wrz 2010 - 21:22

Wiedziałem że myslenie pójdzie w tą stronę. Kozica to na Kurpiach- jałowiec .Kiełbasa kozicowa i kiełbasa jałowcowa to to samo ale o ile ciekawiej brzmi ta pierwsza nazwa. Pozdrawiam

#82 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 11 wrz 2010 - 21:27

Qurcze wiedziałem o tej nazwie ale zapomniałem :blush:
Przepraszam Dziadku za pomówienie. :blush:

#83 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 11 wrz 2010 - 21:41

Dlatego mamy piwo kozicowe a nie jałowcowe. Pozdrawiam

#84 saleta

saleta

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 12 wrz 2010 - 08:06

Stół wiejski w moim wykonaniu. Dołączona grafika[/b] Dołączona grafika

#85 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 12 wrz 2010 - 15:21

Ekstra. :thumbsup: :clap:

#86 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7005 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 17 wrz 2010 - 21:58

Stół wiejski w moim wykonaniu


A jak ten boczek po lewej stronie przyrządziłeś? :cool:

#87 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 17 wrz 2010 - 22:52

Stół wiejski w moim wykonaniu

kol. saleta rozwij temat :grin:
technologia, wędzarka itd

#88 Misiekk85

Misiekk85

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 377 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 27 sty 2011 - 09:19

Witam, jakoże odnalazłem ten temat chciałbym może kilka rad, gdyż sam planuję wesele i chcemy zrobić je z tzw. pompą to co poradzicie skoro już macie w tym doświadczenie
Interesuje mnie taki stół wiejski
- boczek wędzony
- szynka wędzona okopcona (coś w rodzaju czarnej szynki, tylko jeszcze nie wiem jak to zrobić)
- noga wędzona w całości
- szynka a'la parmeńska - zbój madej chyba umieścił tutaj przepis
- kiełbasa (oczywiście z mojego przepisu ze zmniejszoną ilością soli i lepiej uwędzona nie upieczona)
- pasztet pieczony z bażanta (jeśli się coś upoluje :D znajomym myśliwym) - przepis??
- kaszanka (tylko i wyłącznie z kaszy gryczanej!!!) - czy ma ktoś taki przepis??
- salceson
- smalec domowy z własnej sprawdzonej od lat receptury babci
- ogóry kiszone
- grzybki z octu
- chlebek oczywiście wiejski ogromny okrągły
- księżycówka :D:D
Dodam, że te dania na stole chcę zrobić sam własnoręcznie :P:P:P

No i co poradzicie odnośnie Menu Weselnego
Mamy w planach wesele na 150 osob, więc co wybrać z poniższych (podobno te ilości wystarczą)
- świnia pieczona w całości nadziana kaszą po staropolsku
- 3 udzće
- 2 sumy
- dzik + prosię pieczone
Mamy problem co z tego wybrac by bylo wow dla gości. Dodam, że obok sali jest fajne ognisko i grill?? Może jakieś pomysły które przedstawię szefowej kuchni ?? Te dania już nie były by moim dziełem... tylko chcę zrobić cały stół wiejski.

#89 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29913 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 27 sty 2011 - 09:23

Na początek poczytaj forum i stronkę, zapisz się na kursy - dziczyzna i podstawowy w naszej SDM. :grin:
Na pewno dużo skorzystasz, gdyż Kol. Bagno, jeśli ma czas, to robi takie stoły, więc udzieli Ci wyczerpujących odpowiedzi i pokaże co i jak.

#90 GuRu

GuRu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 930 postów

Napisano 23 kwi 2012 - 22:25

PiSu, rację Pan masz... Ja ostatnio też nieopatrznie na konferencji służbowej zdegustowałem "szwedzki stół".. Jakaś masakra smakowa...

#91 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4168 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 24 kwi 2012 - 02:12

Masakra smaki, odzwyczaiłem się od "dobrego"

pewnikiem podróby :)

#92 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2525 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 24 kwi 2012 - 09:41

Więc na takie imprezy musicie ze swoim chodzić :grin:

#93 zajcman

zajcman

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • Miejscowośćgenova

Napisano 22 lip 2012 - 08:07

Gratuluje !!! Wyglada fantastycznie !!

#94 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 05 cze 2013 - 07:16

Byłem ostatnio na weselu i tam hitem była szynka z kopytkiem na ciepło , podana na dębowym stojaku wyglądała ładnie ale niestety tylko wygladała. :wink:

#95 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 05 cze 2013 - 08:53

Pisu - Kiełbasa Polska na stół wiejski to bym się zastanowił. Produkt surowy, na pewno atrakcja ale...

#96 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5941 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 cze 2013 - 11:20

Ja jako ze jestem fanka sledzi,chetnie bym znalazla na takim stole jakies sledzie w zalewie regionalnej ,
no i obowiazkowy chrzan taki tarty domowy a nie zaden sklepowy:-)

#97 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4308 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 05 cze 2013 - 11:39

A mi brakuje ta tych stołach swojskiego sera, a´la oscypków i innych wędzonych..
Do takiego stołu pasowała by swojska musztarda grubo mielona i swojski chrzan tarty ze śmietaną na słodko, ćwikła z chrzanem.... Pozatym fajnie pasowało swojskie masło, którego kulki pływały by w zimnej osolonej wodzie w jakimś fajnym pojemniku..
Może kupka ziemniaków z ogniska z przypalonymi skórkami..? :blush:
Fajnie wyglądały by powieszone w jednym rogu wędzone ryby.. (Pstrągi, węgorze)..
Powiesił bym również wędzone udka kurczaków o złotym kolorze..

Tak mnie jakoś naszło ale jeszcze nigdy stołu wiejskiego nie widziałem na oczy..
Mam dalej wymyślać..? :wink:

[size=9][ Dodano: Sro 05 Cze, 2013 12:45 ][/size]

Ja jako ze jestem fanka sledzi,chetnie bym znalazla na takim stole jakies sledzie w zalewie regionalnej ,
no i obowiazkowy chrzan taki tarty domowy a nie zaden sklepowy:-)

Co do chrzanu mamy podobne myśli.. :wink:

#98 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 cze 2013 - 11:46

Gregtom, pisz dalej :thumbsup: :clap:
Doloz do tego jakiegos barana na roznie, a moze i prosiaczka z drugiej strony.

#99 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 05 cze 2013 - 11:47

Gregtom
Skoro nigdy nie widziałeś stołu wiejskiego.. to gratuluje wyobraźni :wink: :wink:
proszę bardzo wymyślaj dalej...... chętnie poczytam Twoje inspiracje.... i mówię to całkiem poważnie :lol:
Przyjeżdżaj do Nas, pokażemy Ci jak wygląda ''stół wiejski'' :tongue: :tongue: :tongue:

#100 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 742 postów

Napisano 05 cze 2013 - 11:50

na moim weselisku na wiejskim stole był jeszcze świeży wiejski chleb,i sporo siwuchy :grin: (poszła cała)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych